Voedingswaardetabel van pangasius per 100 gram:
Per 100 gr | Pangasius (bereid) | ADH* | Pangasius (rauw) | ADH* |
kcal | 89 | 4,45% | 74 | 3,70% |
Kj | 375 | 4,46% | 313 | 3,73% |
Water (g) | 79,8 | 3,99% | 83,7 | 4,19% |
Eiwit (g) | 18,6 | 33,21% | 14,9 | 26,61% |
Koolhydraten (g) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Suiker (g) | ||||
Vet (g) | 1,6 | 2,29% | 1,6 | 2,29% |
Verzadigd (g) | 0,3 | 0,6 | ||
E.O.V. (g) | 0,4 | 0,5 | ||
M.O.V. (g) | 0,6 | 0,2 | ||
Omega 6 (g) | 0,1 | 0,2 | ||
Omega 3 (g) | 0,4 | 0,12 | ||
Cholesterol (mg) | 58 | 36 | ||
Vezels (g) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
A (mg) | 0,03 | 3,33% | ||
B1 (mg) | 0,05 | 4,55% | 0,02 | 1,82% |
B2 (mg) | 0,05 | 3,33% | 0,06 | 4,00% |
B3 (mg) | 2 | 12,50% | 6,3 | 39,38% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,101 | 6,73% | 0,12 | 8,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 4,7 | 1,57% | 10 | 3,33% |
B12 (ug) | ||||
C (mg) | 1 | 1,33% | % | |
D (ug) | 0,1 | 1,00% | 1,4 | 14,00% |
E (mg) | 0,3 | 3,00% | 0,2 | 2,00% |
Vitamine K (ug) | ||||
Natrium (mg) | 241 | 24,10% | 204 | 20,40% |
Kalium (mg) | 261 | 7,46% | 293 | 8,37% |
Calcium (mg) | 10 | 1,00% | 10 | 1,00% |
Fosfor (mg) | 192 | 24,00% | 166 | 20,75% |
IJzer (mg) | 0,1 | 1,25% | 0,1 | 1,25% |
Jodium (ug) | 6 | 4,00% | 3 | 2,00% |
Magnesium (mg) | 22 | 7,33% | 29 | 9,67% |
Koper (mg) | 0,01 | 1,11% | 0,02 | 2,22% |
Selenium (ug) | 12 | 21,82% | 18 | 32,73% |
Zink (mg) | 0,41 | 2,73% | 0,3 | 2,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over Pangasius
Pangasius is een populaire witvis en staat de laatste jaren steeds vaker op het menu. Hij wordt vaak vergeleken met de tilapia maar het zijn verschillende vissoorten van een ander ras. Pangasius komt in het wild voor in tropische wateren, maar wordt ook veelvuldig gekweekt. De vis heeft stevig vruchtvlees, maar smaakt zeer mild.
Soort
De pangasius is een straalvinnige vis, net als de makreel en de kabeljauw. Ze worden zo genoemd omdat de vissen stralen in hun vinnen hebben. De vis is een meervalachtige, met een maximale lengte van 3 meter. Ze zijn geel, roze en wit van kleur met donkergrijze tot zwarte vinnen. De vissen eten andere vissoorten maar ook kreeftachtigen en plantaardig voedsel.
Herkomst
Pangasius komt voor in de tropische wateren van Azië, vooral in India en Vietnam. Hij kan alleen overleven in water tussen de 23 en 28 graden. De vis is op verschillende plekken uitgezet waardoor het verspreidingsgebied is vergroot.
In landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië wordt pangasius op grote schaal gekweekt in vijvers of kooien in de rivier. Het gaat daarbij om de soorten Pangasius bocourti en Pangasius hypophthalmus. Ongeveer 90 procent van deze vissen wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta in Vietnam. Dit is één van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Daarom wordt de zuiverheid van gekweekte pangasius betwist (1). Ook zou het voer vol zitten met hormonen en antibiotica.
De Wageningse milieuprofessor en socioloog Simon Bush spreekt dit overigens tegen (2). Hij deed 10 jaar lang onderzoek naar de zuiverheid van deze vis.
Verkrijgbaar
Pangasius is dus vooral verkrijgbaar als kweekvis. Zowel vers als diepgevroren. De soort wordt doorgaans voor een aantrekkelijke prijs als kant-en-klare filet verkocht. Wanneer je deze vis koopt, let dan op het ASC-keurmerk (3). Dit staat garant voor een ecologisch en sociaal verantwoorde kweekmethode. In Nederland is er geen wildgevangen pangasius te koop.
Bewaren
Verse pangasiusfilet is kort houdbaar en je kan hem het beste op de dag van aankoop opeten of invriezen. In de diepvries blijft de vis nog maanden goed.
Toepassing
De smaak van pangasius is zeer mild en wordt wel omschreven als ‘niet vissig’. Mensen die houden van een uitgesproken vissmaak vinden pangasius al snel te flauw. De filets zijn stevig van structuur maar hebben toch een fijne smaak. Hierdoor is de vissoort ook populair bij kinderen. Combineer pangasius met milde smaken en lichte ingrediënten.
Wist je dat:
- Pangasius zowel in zoet als in brak water kan leven? Brak water is zoutachtig, maar minder zout dan zeewater. Brak water komt veel voor in de overgang van zoet naar zeewater, zoals bij riviermondingen.
- De vis in Nederland ook wel wordt verkocht onder de naam ‘panga’, een Zuid-Afrikaanse zeekarper?
- Europa de grootste afnemer is van pangasius?
- De pangasius twintig jaar geleden in Nederland een volstrekt onbekende vissoort was?
- Pangasius een zeer magere vis is, die nauwelijks omega 3 bevat?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: