De voedingswaarde van Parmezaanse kaas

Voedingswaardetabel van Parmezaanse kaas per 100 gram:

Per 100 g / mlParmezaanse kaasADH*
kcal41520,75%
Kj173720,68%
Water (g)251,25%
Eiwit (g)37,8667,61%
Koolhydraten (g)3,411,31%
Suiker (g)0,9
Vet (g)27,3439,06%
Verzadigd (g)17,37
E.O.V. (g)8,734
M.O.V. (g)0,661
Omega 6 (g)0,23
Omega 3 (g)0,661
Cholesterol (mg)72
Vezels (g)00,00%
A (mg)0,2224,78%
B1 (mg)0,0413,73%
B2 (mg)0,35223,47%
B3 (mg)0,2871,79%
B5 (mg)0,52710,54%
B6 (mg)0,1057,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)1,450,00%
C (mg)00,00%
D (ug)0,55,00%
E (mg)0,252,50%
Vitamine K (ug)1,91,58%
Natrium (mg)1696169,60%
Kalium (mg)972,77%
Calcium (mg)1253125,30%
Fosfor (mg)73591,88%
IJzer (mg)0,8710,88%
Jodium (ug)7248,00%
Magnesium (mg)5117,00%
Koper (mg)0,0374,11%
Selenium (ug)23,943,45%
Zink (mg)3,1921,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas is een speciale kaassoort die zijn oorsprong vindt in Italië maar in veel landen wordt gegeten. De streek ‘Parma’ is het gebied waar de kaas van origine vandaan komt. Als sinds de 13e eeuw wordt de kaas hier gemaakt. Alleen de kaas uit deze streek, en delen van Bologna en Mantuna, mag de naam ‘Parmezaan’ dragen.

De traditionele Parmezaanse kaas wordt nog steeds met de hand gemaakt. Er is 600 liter (koeien)melk nodig om tot één kaas te komen. Daarna heeft de kaas een lange tijd nodig om te rijpen. Minimaal 12 maanden, maar de echte liefhebber kiest voor een kaas die tot 24 maanden gerijpt heeft. Door het lange rijpingsproces wordt de kaas hard en brokkelig en vrij intens van smaak. Parmezaanse kaas wordt dan ook in kleine hoeveelheden gegeten, vaak als garnering in of op een gerecht. Tijdens het lange liggen wordt er veel vocht aan onttrokken waardoor de kaas daarna lang houdbaar is. Dit is ook de reden dat de kaas een vrij hoog zoutgehalte heeft.

Verkrijgbaar
Parmezaanse kaas is in Nederland goed verkrijgbaar. Het wordt in stukken, vlokken en fijn geraspt verkocht. Echte Parmezaanse kaas is te herkennen aan de naam ‘Parmigiano Reggiano’ en aan een speciale sluitzegel.

Toepassing
Door de sterke smaak, en het hoge zoutgehalte, is Parmezaanse kaas vooral geschikt als subtiel onderdeel van gerechten om deze meer pit te geven. Traditioneel wordt Parmezaanse kaas gebruikt bij pasta’s en pizza’s, maar door een salade of bij een voorgerecht smaak de kaas ook goed. Je kunt het ook over een groenteschotel strooien of er een ovengerecht licht mee garneren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: