Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Parmezaanse kaas

De voedingswaarde van Parmezaanse kaas

Voedingswaardetabel van Parmezaanse kaas per 100 gram:

Per 100 g / ml Parmezaanse kaas ADH*
kcal 415 20,75%
Kj 1737 20,75%
Water (g) 25 1,25%
Eiwit (g) 37,86 67,61%
Koolhydraten (g) 3,41 1,31%
Suiker (g) 0,9
Vet (g) 27,34 39,06%
Verzadigd (g) 17,37
E.O.V. (g) 8,734
M.O.V. (g) 0,661
Omega 6 (g) 0,23
Omega 3 (g) 0,661
Cholesterol (mg) 72
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,22 24,78%
B1 (mg) 0,041 3,73%
B2 (mg) 0,352 23,47%
B3 (mg) 0,287 1,79%
B5 (mg) 0,527 10,54%
B6 (mg) 0,105 7,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2,67%
B12 (ug) 1,4 50,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,5 5,00%
E (mg) 0,25 2,50%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58%
Natrium (mg) 1696 169,60%
Kalium (mg) 97 2,77%
Calcium (mg) 1253 125,30%
Fosfor (mg) 735 91,88%
IJzer (mg) 0,87 10,88%
Jodium (ug) 72 48,00%
Magnesium (mg) 51 17,00%
Koper (mg) 0,037 4,11%
Selenium (ug) 23,9 43,45%
Zink (mg) 3,19 21,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas is een speciale kaassoort die zijn oorsprong vindt in Italië, maar in veel landen wordt gegeten. De streek Parma is de bakermat van deze kaas. Hier wordt hij al sinds de 13e eeuw gemaakt. Alleen de kaas uit deze streek en uit delen van Bologna en Mantuna mag de naam ‘Parmezaan’ dragen.

De traditionele Parmezaanse kaas wordt nog steeds met de hand gemaakt. Er is 600 liter (koeien)melk nodig om tot één kaas te komen. Daarna heeft de kaas een lange tijd nodig om te rijpen. Minimaal 12 maanden, maar de liefhebber kiest voor Parmezaan die tot 24 maanden gerijpt heeft. Door het lange rijpingsproces wordt de kaas hard en brokkelig en vrij intens van smaak. Parmezaanse kaas wordt dan ook in kleine hoeveelheden gegeten. Vaak dun gestrooid over of door gerechten als smaakmaker. Tijdens het lange liggen wordt er veel vocht aan onttrokken waardoor de kaas daarna lang houdbaar is. Dit is ook de reden dat de kaas een vrij hoog zoutgehalte heeft.

Verkrijgbaar
Parmezaanse kaas is in Nederland goed verkrijgbaar. Het wordt in stukken, vlokken en fijn geraspt verkocht. Echte Parmezaanse kaas is te herkennen aan de naam ‘Parmigiano Reggiano’ en een speciale sluitzegel.

Toepassing
Door de sterke smaak en het hoge zoutgehalte, is Parmezaanse kaas vooral geschikt om gerechten wat extra pit te geven. Traditioneel wordt Parmezaanse kaas gebruikt bij pasta’s en pizza’s, maar door een salade of bij een voorgerecht smaak de kaas ook goed. Je kunt het ook over een groenteschotel strooien of er een ovengerecht licht mee garneren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.