Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pecannoten

De voedingswaarde van pecannoten

Voedingswaardetabel van pecannoten per 100 gram:

Per 100 g / ml Pecannoot ADH*
kcal 717 35,85%
Kj 3006 35,79%
Water (g) 4,5 0,23%
Eiwit (g) 8,5 15,18%
Koolhydraten (g) 9,5 3,65%
Suiker (g)
Vet (g) 72 102,86%
Verzadigd (g) 6
E.O.V. (g) 39,3
M.O.V. (g) 20,8
Omega 6 (g) 19,9
Omega 3 (g) 1
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 4,5 12,86%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,9 81,82%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 1,2 7,50%
B5 (mg) 0,9 18,00%
B6 (mg) 0,2 13,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 40 13,33%
B12 (ug)
C (mg) 2 2,67%
D (ug)
E (mg) 4,3 43,00%
Vitamine K (ug) 3,5 2,92%
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 600 17,14%
Calcium (mg) 75 7,50%
Fosfor (mg) 290 36,25%
IJzer (mg) 2,5 31,25%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 130 43,33%
Koper (mg) 1 111,11%
Selenium (ug) 12 21,82%
Zink (mg) 5,2 34,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pecannoten
Pecannoten lijken qua uiterlijk wel wat op walnoten. De twee zijn dan ook familie van elkaar. De smaak is daarentegen is verschillend. Pecannoten kunnen zowel rauw als geroosterd gegeten worden en zijn een geliefde notensoort met een mooie volle smaak.

Herkomst en groeiwijze
De pecannoot is lid van de okkernootfamilie en groeit in landen dicht bij de evenaar. Alleen niet  in Afrika en Australië. De bekendste noten van deze familie zijn de wal- en pecannoot. De pecanboom wordt zo’n 30 meter hoog en kan tot wel duizend jaar oud worden. Na 200 jaar stopt de vruchtontwikkeling. Alhoewel de bomen groeien in tropische gebieden kunnen zij niet goed tegen droogte en voor de commerciële teelt wordt de grond vaak geïrrigeerd.

Pecannoten groeien in een dop die qua vorm ook lijkt op die van de walnoot, maar qua kleur en structuur zijn er grote verschillen. De dop van de pecannoot is namelijk groenig en glad. In vergelijking met veel andere noten is deze bescherming niet erg moeilijk te kraken. Hij splijt soms zelfs vanzelf al open wanneer de vruchten rijp zijn.

De oogst vindt plaats in het najaar. Een tegenvallende productie komt vaak voor vanwege de gevoeligheid voor allerlei ziekten en plagen. De pecannoten worden geraapt, gedroogd en hierna verder getransporteerd. De Verenigde Staten is de grootste producent, gevolgd door Mexico en Brazilië.

Verkrijgbaar
Pecannoten zijn in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Meestal in een notenmix, maar ze worden ook los verkocht. Kies de ongezouten en ongebrande variant, die zijn het gezondst. Naast hele noten worden pecannoten verwerkt in allerlei producten. Denk aan koek, gebak, en notenbrood.

Bewaren
Bewaar pecannoten droog en goed afgesloten. Een koele plek zorgt ervoor dat de noten langer houdbaar zijn. Zo wordt oxidatie van de oliën in de noot voorkomen. Geroosterde pecannoten zijn een paar maanden houdbaar, maar de smaak gaat na één maand achteruit.

Toepassing
Pecannoten zijn zowel lekker bij hartige als bij zoete gerechten. Dankzij de volle smaak past deze noot goed bij herfstige ingrediënten zoals pompoen, appel en paddenstoelen. Kort geroosterd komt de mooie smaak nog meer tot zijn recht. Pecannoten zijn ook lekker in gebak of in vleesgerechten, bijvoorbeeld als vulling. Of doe eens een handje pecannoten door de muesli of een smoothie. Pecannoten kunnen in alle gerechten een goed alternatief zijn voor walnoten. Pecannoten doen het ook goed in een ontbijt met haver(pap).

Wist je dat:

  • Een ‘pecan pie’ een traditioneel gerecht is wat vaak wordt gegeten tijdens Thanksgiving?
  • Pecannoten vanwege de volle smaak veel worden gebruikt als vulling of onderdeel van bonbons?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pecannoten
In pecannoten is veel ellagzuur vastgesteld. Ellagzuur kan werken tegen ontstekingen en kanker (1). Pecannoten kunnen het LDL-cholesterol in het bloed laten dalen (2).

Dankzij de fenolen in pecannoten kan de bloedsuikerspiegel stabieler blijven (3). Wetenschappers maken ook melding van een antidiabetisch effect door het eten van deze noten (4).

De mineralen koper en het zink in pecannoten dragen bij aan het versterken van het immuunsysteem (5).

Pecannoten zijn ook een rijke bron van bèta-sitosterol. Bèta-sitosterol is goed onderzocht en werkt tegen plasproblemen door een vergrote prostaat (6). Ook beschermt deze stof het cardiovasculaire stelsel (7). Mogelijk helpt het ook tegen haaruitval bij mannen (8).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Corbett S, Daniel J, Drayton R, Field M, Steinhardt R, Garrett N. Evaluation of the anti-inflammatory effects of ellagic acid. Journal of perianesthesia nursing : official journal of the American Society of PeriAnesthesia Nurses. 2010; 25(4):214-20.

2. Morgan WA, Clayshulte BJ. Pecans lower low-density lipoprotein cholesterol in people with normal lipid levels. Journal of the American Dietetic Association. 2000; 100(3):312-8.

3. El Hawary SS, Saad S, El Halawany AM, Ali ZY, El Bishbishy M. Phenolic content and anti-hyperglycemic activity of pecan cultivars from Egypt. Pharmaceutical biology. 2016; 54(5):788-98.

4. Porto LC, da Silva J, Ferraz AB. The Antidiabetic and Antihypercholesterolemic Effects of an Aqueous Extract from Pecan Shells in Wistar Rats. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 2015; 70(4):414-9.

5.Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immun Ageing. 2009; 6(1):9-.

6. Berges RR, Windeler J, Trampisch HJ, Senge T. Randomised, placebo-controlled, double-blind clinical trial of beta-sitosterol in patients with benign prostatic hyperplasia. Beta-sitosterol Study Group. Lancet (London, England). 1995; 345(8964):1529-32.

7. Loizou S, Lekakis I, Chrousos GP, Moutsatsou P. Beta-sitosterol exhibits anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells. Molecular nutrition & food research. 2010; 54(4):551-8.

8. Prager N, Bickett K, French N, Marcovici G. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the effectiveness of botanically derived inhibitors of 5-alpha-reductase in the treatment of androgenetic alopecia. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.). 2002; 8(2):143-52.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.