De voedingswaarde van pecannoten

Voedingswaardetabel van pecannoten per 100 gram:

Per 100 g / mlPecannootADH*
kcal71735,85%
Kj300635,79%
Water (g)4,50,23%
Eiwit (g)8,515,18%
Koolhydraten (g)9,53,65%
Suiker (g)
Vet (g)72102,86%
Verzadigd (g)6
E.O.V. (g)39,3
M.O.V. (g)20,8
Omega 6 (g)19,9
Omega 3 (g)1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)4,512,86%
A (mg)0,011,11%
B1 (mg)0,981,82%
B2 (mg)0,1510,00%
B3 (mg)1,27,50%
B5 (mg)0,918,00%
B6 (mg)0,213,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)4013,33%
B12 (ug)
C (mg)22,67%
D (ug)
E (mg)4,343,00%
Vitamine K (ug)3,52,92%
Natrium (mg)50,50%
Kalium (mg)60017,14%
Calcium (mg)757,50%
Fosfor (mg)29036,25%
IJzer (mg)2,531,25%
Jodium (ug)21,33%
Magnesium (mg)13043,33%
Koper (mg)1111,11%
Selenium (ug)1221,82%
Zink (mg)5,234,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pecannoten
Pecannoten lijken qua uiterlijk wel wat op walnoten. De twee zijn dan ook familie van elkaar. De smaak is daarentegen wel wat anders. Pecannoten kunnen zowel rauw als geroosterd gegeten worden en zijn een geliefde notensoort met een diepe smaak.

Herkomst en groeiwijze
De pecannoot is lid van de okkernootfamilie en groeit in landen dicht bij de evenaar. De bomen komen van nature overal ter wereld voor behalve in Afrika en Australië. De bekendste noten van deze familie zijn de wal- en pecannoot.
De boom wordt zo’n 30 meter hoog en kan tot wel duizend jaar oud worden. Na 200 jaar stopt de vruchtontwikkeling. Alhoewel de bomen groeien in tropische gebieden kunnen zij niet goed tegen droogte en moet de grond vaak extra geïrrigeerd worden voor de commerciële teelt.

Pecannoten groeien in een dop die qua vorm wel wat weg heeft van de walnoot. Het uiterlijk van de dop is alleen niet te vergelijken. Deze is groenachtig van kleur en glad. In vergelijking met veel andere noten is deze bescherming niet erg moeilijk om te kraken en splijt het geheel vaak al open wanneer de vruchten rijp zijn.

De oogst vindt plaats in het najaar. Een tegenvallende productie komt vaak voor vanwege de gevoeligheid voor allerlei ziekten en plagen. De pecannoten worden geraapt, gedroogd en hierna verder getransporteerd. De Verenigde Staten is de grootste producent, gevolgd door Mexico en Brazilië.

Verkrijgbaar
Pecannoten zijn in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Meestal in een notenmix, maar ze worden ook los verkocht. Kies voor de ongezouten en ongebrande variant, deze zijn het gezondst. Naast hele noten worden pecannoten verwerkt in allerlei producten. Denk aan koek, gebak, en notenbrood.

Bewaren
Bewaar pecannoten droog en goed afgesloten. Een koele plek zorgt ervoor dat de noten langer houdbaar zijn. Zo wordt oxidatie van de oliën in de noot voorkomen. Geroosterde pecannoten zijn een paar maanden houdbaar, maar de smaak gaat na één maand achteruit.

Toepassing
Pecannoten zijn zowel lekker bij hartige- als zoete gerechten. Dankzij de volle smaak past deze noot goed bij herfstige ingrediënten zoals pompoen, appel en paddenstoelen. Door de noten kort te roosteren komt deze typische smaak nog meer tot zijn recht.
Pecannoten zijn ook lekker in gebak of in vleesgerechten; bijvoorbeeld als vulling. Of doe eens een handje pecannoten door de muesli of smoothie. Waar walnoten in verwerkt kunnen worden, vormt de pecannoot een prima alternatief. Pecannoten doen het ook goed in een ontbijt met haver(pap).

Weetjes/Wist je dat:

  • Een ‘pecan pie’ een traditioneel gerecht is wat vaak wordt gegeten tijdens Thanksgiving?
  • Pecannoten veel worden gebruikt als vulling of onderdeel van bonbons dankzij de volle smaak?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pecannoten
Er is veel ellagzuur in pecannoten vastgesteld. Ellagzuur kan werken tegen ontstekingen en kanker (1). Pecannoten kunnen het LDL-cholesterol in het bloed laten dalen (2). Dankzij de fenolen in pecannoten kan de bloedsuikerspiegel stabieler blijven (3). Wetenschappers maken ook melding van een antidiabetisch effect door het eten van deze noten (4). Het koper en het zink in pecannoten dragen bij tot het versterken van het immuunsysteem (5). Pecannoten zijn ook een rijke bron van bèta-sitosterol. Bèta-sitosterol is goed onderzocht en werkt tegen plasproblemen door een vergrote prostaat (6). Ook beschermt deze stof het cardiovasculaire stelsel (7). Mogelijk helpt het ook tegen haaruitval bij mannen (8).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Corbett S, Daniel J, Drayton R, Field M, Steinhardt R, Garrett N. Evaluation of the anti-inflammatory effects of ellagic acid. Journal of perianesthesia nursing : official journal of the American Society of PeriAnesthesia Nurses. 2010; 25(4):214-20.

2. Morgan WA, Clayshulte BJ. Pecans lower low-density lipoprotein cholesterol in people with normal lipid levels. Journal of the American Dietetic Association. 2000; 100(3):312-8.

3. El Hawary SS, Saad S, El Halawany AM, Ali ZY, El Bishbishy M. Phenolic content and anti-hyperglycemic activity of pecan cultivars from Egypt. Pharmaceutical biology. 2016; 54(5):788-98.

4. Porto LC, da Silva J, Ferraz AB. The Antidiabetic and Antihypercholesterolemic Effects of an Aqueous Extract from Pecan Shells in Wistar Rats. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 2015; 70(4):414-9.

5.Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immun Ageing. 2009; 6(1):9-.

6. Berges RR, Windeler J, Trampisch HJ, Senge T. Randomised, placebo-controlled, double-blind clinical trial of beta-sitosterol in patients with benign prostatic hyperplasia. Beta-sitosterol Study Group. Lancet (London, England). 1995; 345(8964):1529-32.

7. Loizou S, Lekakis I, Chrousos GP, Moutsatsou P. Beta-sitosterol exhibits anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells. Molecular nutrition & food research. 2010; 54(4):551-8.

8. Prager N, Bickett K, French N, Marcovici G. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the effectiveness of botanically derived inhibitors of 5-alpha-reductase in the treatment of androgenetic alopecia. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.). 2002; 8(2):143-52.