Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van perziken

De voedingswaarde van perziken

Voedingswaardetabel van perziken per 100 gram:

Per 100 g / ml Perziken ADH*
kcal 39 1,95%
Kj 162 1,93%
Water (g) 87,5 4,38%
Eiwit (g) 0,8 1,43%
Koolhydraten (g) 8,7 3,35%
Suiker (g) 8,2
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,4 4,00%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,02 0,13%
B5 (mg) 0,15 3,00%
B6 (mg) 0,02 1,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 2 0,67%
B12 (ug)
C (mg) 9 12,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 5,8 4,83%
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 205 5,86%
Calcium (mg) 7 0,70%
Fosfor (mg) 23 2,88%
IJzer (mg) 0,2 2,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 8 2,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 0,1 0,18%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de perzik
De perzik is het zachte, donzige broertje van de nectarine. Met zijn aaibare, fluwelige schil is hij van de gladde nectarine te onderscheiden. Perziken zijn echt zomerfruit en liggen bij hoge buitentemperaturen volop in de winkel. De vruchten groeien niet in eigen land, maar zijn wel erg geliefd. Perziken worden onderscheiden in verschillende rassen, te herkennen aan het verschil in vruchtvlees. Zo zijn er vruchten met wit, geel en rood vruchtvlees.

Herkomst en groeiwijze
Perziken komen oorspronkelijk uit China en zijn via Perzië (nu Iran) naar Europa verspreid. Het Latijnse woord ‘persicus’ betekent dan ook ‘Perzisch’. De vruchten groeien aan bomen, die het goed doen in een warm klimaat met milde winters.

De perzik is een steenvrucht, net als de verwante nectarine. Niet iedereen houdt van de donzige schil van de perzik. Vandaar dat de nectarine de perzik de laatste jaren in populariteit voorbij streeft.

Wilde perzik
De laatste jaren is in Nederland ook de ‘wilde perzik’ nogal in opmars. Deze soort herken je aan het afgeplatte uiterlijk. De wilde perzik draagt de wetenschappelijke naam: Prunus persica var. platycarpa, maar heeft ook vele andere benamingen zoals bosperzik, platte perzik, paraguayo en in het Engels donut peach of saturn peach.

De wilde perzik komt net zoals de gewone perzik oorspronkelijk uit China. Deze perzik is echter alles behalve ‘wild’, want hij wordt geteeld in Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland maar meestal in Spanje. Sinds de komst van deze variant, worden de normale perziken minder verkocht. Die worden minder snel rijp, ze verschrompelen eerder en zijn dan iets droger. Daarom geeft de consument de voorkeur aan de ‘wilde’ variant.

Verkrijgbaar
Perziken komen voornamelijk uit Spanje en Italië. De zomerperiode is het moment om perziken te kopen. Daarvoor en daarna wordt het fruit ook aangeboden, maar dan zijn ze nog flink aan de prijs. Als je iets langer wacht, krijg je bovendien vruchten die wat sneller rijp en voller van smaak zijn. De vruchten liggen vaak naast de nectarines in de supermarkt, dus vergis je niet.

Als je perziken koopt, let er dan op hoe de vrucht aanvoelt. Een stevige, harde vrucht kan niet meteen gegeten worden en moet nog wat narijpen. Je vindt ze vaak onrijp in de supermarkt, omdat ze zo minder kwetsbaar zijn. Rijpe exemplaren kun je zachtjes indrukken. Perziken zijn gevoeliger dan nectarines en lopen daardoor eerder beurse plekken op.

Bewaren
Perziken blijven in de koelkast het langst goed (ongeveer een week), maar die kou komt de smaak niet ten goede. Het beste is om de vruchten op een koele plaats te bewaren. Harde perziken kan je het beste op kamertemperatuur na laten rijpen en binnen een paar dagen opeten.

Toepassing
Perziken kunnen zowel rauw worden gegeten als verwarmd in een gerecht. Ook geroosterde perzik is erg lekker, bijvoorbeeld bij een nagerecht. Verwerk ook eens schijfjes perzik door een hartige salade. Of bak een cake of taart met stukjes perzik. Een zomerse variant op de appeltaart of crumble maak je door de appel te vervangen door perzik. Of maak eens een verfrissende smoothie van perzik, kokosmelk en ijsblokjes. Stukjes perzik zijn ook lekker in tropische gerechten zoals curry’s, rijstschotels en gesmoorde kip.

Wist je dat:

  • Een perzikboom zichzelf kan bestuiven?
  • Volgens kenners de witvlezige perzik de lekkerste is?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van perziken
De polyfenolen in perziken zorgen er volgens wetenschappers voor dat hart- en bloedvaten gezond blijven (1).

In dit fruit zit ook een aanzienlijke dosis chlorogeenzuur, waarvan wordt verondersteld dat dit zeer positieve effecten kan hebben op de gezondheid (2). Zo kan deze stof het vetzurenprofiel in het bloed verbeteren, zeker wanneer er sprake is van obesitas (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Noratto G, Martino HS, Simbo S, Byrne D, Mertens-Talcott SU. Consumption of polyphenol-rich peach and plum juice prevents risk factors for obesity-related metabolic disorders and cardiovascular disease in Zucker rats. The Journal of nutritional biochemistry. 2015; 26(6):633-41.

2. Rossato SB, Haas C, Raseira Mdo C, Moreira JC, Zuanazzi JA. Antioxidant potential of peels and fleshes of peaches from different cultivars. Journal of medicinal food. 2009; 12(5):1119-26.

3. Cho AS, Jeon SM, Kim MJ. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2010; 48(3):937-43.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.