Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van peterselie

De voedingswaarde van peterselie

Voedingswaardetabel van peterselie per 100 gram:

Per 100 g / ml peterselie ADH*
kcal 30 1,50%
Kj 125 1,49%
Water (g) 87 4,35%
Eiwit (g) 4 7,14%
Koolhydraten (g) 1 0,38%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E,O,V, (g)
M,O,V, (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 5 14,29%
A (mg) 0,9 100%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,3 20,00%
B3 (mg) 1,4 8,75%
B5 (mg) 0,4 8,00%
B6 (mg) 0,12 8,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 170 56,67%
B12 (ug)
C (mg) 125 166,67%
D (ug)
E (mg) 1,7 17,00%
Vitamine K (ug) 548 456,67%
Natrium (mg) 25 2,50%
Kalium (mg) 700 20,00%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 7,1 88,75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 23 7,67%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over peterselie
Peterselie is een bekende verse kruidensoort in de Nederlandse keuken. Als smaakmaker wordt peterselie fijngesneden en gestrooid over een gerecht, salade of soep. Ook wordt peterselie gebruikt in sauzen en smeersels. Zo is het een standaard onderdeel van kruidenboter.

Een bekende eigenschap van peterselie is daarnaast dat het een onaangename mondgeur en ook de geur van knoflook neutraliseert. Peterselie is een tweejarige, winterharde plant die gewoon in Nederland groeit en gemakkelijk in de tuin te kweken is. Het is een gezonde kruidensoort met aardig wat vitamines en mineralen.

Soorten en verkrijgbaarheid
Er is zowel platte als krulpeterselie te koop. Wortelpeterselie behoort ook tot deze familie, maar daarvan eet je niet het loof maar de wortel. Peterselie is in elke supermarkt verkrijgbaar. Je kunt het zowel gesneden als in een potje met aarde kopen. Deze laatste blijft iets langer vers. Krulpeterselie ziet er mooi uit en wordt behalve als smaakmaker, ook gebruikt als garnering.

Toepassing
Peterselie heeft een sterke, frisse smaak. Je hebt er niet veel van nodig. Bladpeterselie heeft een wat fijnere smaak dan krulpeterselie. Daarnaast geurt bladpeterselie sterker dankzij een hoger gehalte aan etherische oliën. Beide soorten smaken goed in allerlei gerechten. Van soep tot stoofschotels en van ovengerechten tot salades. Peterselie kun je het beste rauw eten. Mee verwarmde peterselie verliest zijn smaak en structuur.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.