Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van peultjes

De voedingswaarde van peultjes

Voedingswaardetabel van peultjes per 100 gram:

Per 100 g / ml Peulen ADH*
kcal 47 2,35%
Kj 197 2,35%
Water (g) 86,3 4,32%
Eiwit (g) 2,5 4,46%
Koolhydraten (g) 7,5 2,88%
Suiker (g)
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg) 0,03 3,33%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,6 3,75%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,67%
B12 (ug)
C (mg) 60 80,00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 15 12,50%
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 250 7,14%
Calcium (mg) 40 4,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 2,1 26,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 30 10,00%
Koper (mg) 0,05 5,56%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,5 3,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over peultjes
We kennen peultjes vooral van de klassieke combinatie met gekookte worteltjes. Verder zijn peultjes niet zo bekend. Toch kan je peultjes op veel verschillende manieren verwerken. De kunst is om de peul wat knapperig te houden, dan is deze groente het lekkerst. Peultjes vallen net als sperziebonen en snijbonen onder de verse peulvruchten.

Herkomst en groeiwijze
Peultjes behoren tot de familie van de vlinderbloemigen en zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Peultjes worden jong geoogst, voordat de erwten zich ontwikkelen en duidelijk zichtbaar zijn. Ze vallen onder de verse peulvruchten. Dit zijn peulvruchten die inclusief peul gegeten worden en tellen mee als groente-inname. Andere voorbeelden van verse peulvruchten zijn snij- en sperziebonen.

Peulen groeien aan een klimplant met allerlei vertakkingen. Via dunne ‘grijparmpjes’ baant de plant zich langs een steun een weg omhoog. Er bestaan rassen met paarse en witte bloesem. Na een uitbundige bloei ontstaat er een vruchtbeginsel dat binnen een paar dagen uitgroeit tot peul. De kunst bij peultjes is om te oogsten voordat het zaad zich verder ontwikkelt tot erwt. Dit gaat namelijk ten koste van de peul, die na verloop van tijd hard en taai wordt.

Verkrijgbaar
Het Nederlandse seizoen voor peultjes loopt van mei tot half augustus. In deze periode heb je de grootste kans om peultjes van eigen bodem tegen te komen. Maar let op: tegelijkertijd kan er ook aanvoer zijn uit andere landen zoals Marokko, Kenia of Tanzania. In de wintermaanden komen peultjes vooral uit Egypte.

Let er bij peultjes op dat de groente stevig aanvoelt en de kleur frisgroen oogt. Wanneer je de peulen over elkaar wrijft en ze schuren wat, dan heb je met verse, knapperige peulen te maken. Peultjes waarin je de zaden goed ziet zitten zijn of niet meer vers of te laat geoogst.

Bewaren
Bewaar peulen in de koelkast. Daar blijven ze een kleine week goed.

Toepassing
Je kunt peultjes helemaal gaar koken, maar het lekkerst is het om deze groente kort te blancheren of te wokken zodat ze wat knapperig blijven. Geef peultjes een oosters tintje door ze te combineren met kool, paprika en specerijen. Of serveer ze traditiegetrouw met gekookte bospeen. Peultjes zijn ook lekker als knapperig onderdeel van een salade of voorgerecht. Bijvoorbeeld in combinatie met veldsla, granaatappel en sperziebonen. Peultjes combineren ook goed met andere (verse) peulvruchten zoals snijbonen, linzen en kikkererwten.

Wist je dat:

  • Peultjes, net zoals sperzieboontjes, rauw giftig zijn?
  • Wat oudere peultjes lange draden over de lange zijde van de peul kunnen ontwikkelen? Deze kan je wegsnijden door het topje bij het uiteinde van de peul weg te snijden en daarbij de draad mee te trekken. Dit heet bonen ‘afhalen’.
  • Sugar snaps erg op peulen lijken? Het verschil zit ‘m in de dikte van de peul. Bovendien zijn sugar snaps iets zoeter van smaak.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van peultjes
Peultjes vallen onder de erwt (Pisum sativum). Erwten bevatten vele antioxidanten die mogelijk een anti-kankerwerking hebben (1).

Eiwitten in deze peultjes kunnen de afgifte van gal stimuleren, waardoor het cholesterol op een gezonder niveau kan komen (2). De vezels van erwten kunnen de stoelgang stimuleren en daarmee obstipatie tegengaan (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). The British journal of nutrition. 2012; 108 Suppl 1:S3-10.

2. Spielmann J, Stangl GI, Eder K. Dietary pea protein stimulates bile acid excretion and lowers hepatic cholesterol concentration in rats. Journal of animal physiology and animal nutrition. 2008; 92(6):683-93.

3. Dahl WJ, Whiting SJ, Healey A, Zello GA, Hildebrandt SL. Increased stool frequency occurs when finely processed pea hull fiber is added to usual foods consumed by elderly residents in long-term care. Journal of the American Dietetic Association. 2003; 103(9):1199-202.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.