Voedingswaardetabel van piccalilly per 100 gram:
Per 100 g | Piccalilly | ADH* |
kcal | 53 | 2,65% |
Kj | 224 | 2,67% |
Water (g) | 87,4 | 4,37% |
Eiwit (g) | 1,3 | 2,32% |
Koolhydraten (g) | 8,2 | 3,15% |
Suiker (g) | 5,3 | |
Vet (g) | 1,3 | 1,86% |
Verzadigd (g) | 0,1 | |
E.O.V. (g) | 0,2 | |
M.O.V. (g) | 0,6 | |
Omega 6 (g) | 0,5 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 1,8 | 5,14% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0 | 0,00% |
B2 (mg) | 0,02 | 1,33% |
B3 (mg) | 0,1 | 0,63% |
B5 (mg) | 0 | 0,00% |
B6 (mg) | 0,01 | 0,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 14 | 4,67% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 480 | 48,00% |
Kalium (mg) | 40 | 1,14% |
Calcium (mg) | 16 | 1,60% |
Fosfor (mg) | 17 | 2,13% |
IJzer (mg) | 0,6 | 7,50% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 6 | 2,00% |
Koper (mg) | 0,03 | 3,33% |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 0,1 | 0,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over piccalilly
Piccalilly is een ingelegd mengsel, gemaakt van stukjes groenten en kruiden. In de basis bevat piccalilly azijn, water en suiker. Het type zoetstof is in Nederland vaak sacharine (E954), maar als je goed zoekt zijn er ook varianten op basis van suiker of honing te vinden. De suiker is nodig om het zuur van de azijn in evenwicht te brengen.
De groenten in piccalilly worden meestal heel fijn gehakt, en het mengsel bevat meestal bloemkool, wortel, zilveruien en soms ook augurken of paprika. De gebruikte specerijen variëren naargelang het recept, maar kunnen onder meer mosterdzaad, kurkuma, gember, en chilipeper bevatten. De gele kleur is afkomstig van de kurkuma, ook wel ‘geelwortel’ genoemd. Het woord piccalilly komt van het Italiaanse piccante, dat ‘pikant’ of ‘pittig’ betekent.
Piccalilly heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het ontstond oorspronkelijk in India als een manier om groenten te conserveren. De Britten ontdekten piccalilly tijdens hun kolonisatie van India, en brachten het gerecht mee terug naar Engeland. Het werd in de 18e eeuw erg populair in Groot-Brittannië.
Piccalilly is een bron van foliumzuur en ijzer, maar ook van voedingsvezels. Ondanks de flinke hoeveelheid groente en voedingsstoffen valt piccalilly helaas toch onder de minder gezonde voedingsmiddelen, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid zout bevat.
Piccalilly is bijzonder veelzijdig, en kan in allerlei verschillende gerechten gebruikt worden. Zo wordt piccalilly vaak gebruikt als broodbeleg of condiment, toegevoegd aan salades, of gebruikt als topping voor gebakken aardappelen. Vanwege zijn pittige smaak wordt piccalilly ook regelmatig gebruikt als smaakmaker voor vlees en vis. Het is een geliefd ingrediënt in veel Britse gerechten.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: