Voedingswaardetabel van pindasaus per 100 gram:
Per 100 g | Kant-en-klaar | ADH* | Zelfgemaakt | ADH* |
kcal | 247 | 12,35% | 295 | 14,75% |
Kj | 1033 | 12,30% | 1224 | 14,57% |
Water (g) | 51,4 | 2,57% | 52,4 | 2,62% |
Eiwit (g) | 7,5 | 13,39% | 8,7 | 15,54% |
Koolhydraten (g) | 23,5 | 9,04% | 11 | 4,23% |
Suiker (g) | 19,5 | 8,7 | ||
Vet (g) | 13,2 | 18,86% | 23,3 | 33,29% |
Verzadigd (g) | 1,9 | 3,7 | ||
E.O.V. (g) | 8,4 | 11,7 | ||
M.O.V. (g) | 2,2 | 6,5 | ||
Omega 6 (g) | 2,1 | 6 | ||
Omega 3 (g) | 0,1 | 0,5 | ||
Cholesterol (mg) | 1 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 2,4 | 6,86% | 3,2 | 9,14% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0,002 | 0,22% |
B1 (mg) | 0,03 | 2,73% | 0,06 | 5,45% |
B2 (mg) | 0,09 | 6,00% | 0,04 | 2,67% |
B3 (mg) | 2,7 | 16,88% | 2,6 | 16,25% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,019 | 1,27% | 0,02 | 1,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 24 | 8,00% | 33,1 | 11,03% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 1 | 1,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 3,5 | 35,00% | 5,3 | 53,00% |
Vitamine K (ug) | 2,1 | 1,75% | 10,4 | 8,67% |
Natrium (mg) | 551 | 55,10% | 642 | 64,20% |
Kalium (mg) | 228 | 6,51% | 327 | 9,34% |
Calcium (mg) | 35 | 3,50% | 25 | 2,50% |
Fosfor (mg) | 116 | 14,50% | 125 | 15,63% |
IJzer (mg) | 0,7 | 8,75% | 1,1 | 13,75% |
Jodium (ug) | 0 | 0,00% | 0,3 | 0,20% |
Magnesium (mg) | 56 | 18,67% | 58 | 19,33% |
Koper (mg) | 0,16 | 17,78% | 0,26 | 28,89% |
Selenium (ug) | 8 | 14,55% | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 0,81 | 5,40% | 1,02 | 6,80% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over pindasaus
Pinda- of satésaus is een Indonesische saus gemaakt van gemalen geroosterde pinda’s. Deze saus is over de hele wereld in vele keukens geliefd. Het hoofdingrediënt bestaat uit gemalen geroosterde pinda’s, maar in Nederland wordt hiervoor meestal pindakaas gebruikt.
Pindasaus wordt gebruikt bij zowel vlees- als groentegerechten. Een bekend gerecht met pindasaus is gadogado. Ook is pindasaus populair als dipsaus. In Nederland is het ‘patatje oorlog’ heel bekend: een combinatie van pinda- met frietsaus. Sommige mensen eten pindasaus graag met stokbrood of kroepoek.
Is pindasaus gezond?
Hoewel pinda’s bekend staan als ‘erg gezond’ vanwege de vezels, eiwitten en vitamine E, geldt dit niet één-op-één ook voor pindasaus. Pindasaus is arm aan micronutriënten en tegelijkertijd rijk aan calorieën vanwege het grote aandeel vet. Daarbij wordt aan kant-en-klare pindasaus bijzonder veel suiker toegevoegd. Een kant-en-klare pindasaus zoals Wijko Saté bevat:
Water, pinda’s 26%, suiker, sojasaus (water, sojabonen, zout, tarwe, conserveermiddel (kaliumsorbaat)), azijn, weipoeder (melk), aroma’s (bevatten soja), raapzaadolie, gemodificeerd zetmeel, specerijen, sambal (rode pepers, zout, water, voedingszuur (azijnzuur), conserveermiddel (benzoëzuur)), zout, gember, ui, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (melkzuur), zuurteregelaar (natriumlactaat), emulgator (sojalecithine, kleurstof (E150d), paprikaconcentraat, antioxidant (E385) en verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom).
Wat opvalt is dat suiker bovenaan het lijstje staat. Dat betekent dat er flink wat van in zit. Verder bevat deze kant-en-klare pindasaus diverse conserveermiddelen, zoals kaliumsorbaat en benzoëzuur. Ook bevat het product een aantal E-nummers en schuilnamen zoals aroma’s en specerijen. Dit wordt niet nader gespecificeerd, maar aannemelijk is dat het gaat om onder meer synthetische smaakversterkers zoals E-621. Dan hebben we de aanwezige ongezonde geraffineerde oliën nog buiten beschouwing gelaten.
Kortom: voor je gezondheid is het beter pindasaus zelf te maken. Dan heb je de ingrediënten helemaal zelf in de hand. Je kan het gehalte aan pinda’s verhogen en het aandeel suiker verlagen. Dat maakt pindasaus meteen al een stuk gezonder. Het zelf maken van pindasaus is erg eenvoudig. Op internet staan vele recepten. Veelgebruikte ingrediënten zijn gemalen geroosterde pinda’s of pindakaas, kokosmelk, sojasaus, tamarinde, laos, knoflook en specerijen zoals korianderzaad of komijn. Andere ingrediënten zijn chilipepers (of sambal), suiker, gebakken ui en citroengras.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: