web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pitabroodje

De voedingswaarde van pitabroodje

Voedingswaardetabel van pitabroodje per 100 gram:

Per 100 g Pita wit ADH*
kcal 245 12,25%
Kj 1040 12,38%
Water (g) 36,9 1,85%
Eiwit (g) 8,6 15,36%
Koolhydraten (g) 50,1 19,27%
Suiker (g) 2,4
Vet (g) 0,7 1,00%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g) 0,3
Omega 6 (g) 0,3
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 1
Transvet (g) 0
Vezels (g) 2,1 6,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,7 4,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,043 2,87%
B11 / Foliumzuur  (ug) 16,5 5,50%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 436 43,60%
Kalium (mg) 96 2,74%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 73 9,13%
IJzer (mg) 1,3 16,25%
Jodium (ug) 63,3 42,20%
Magnesium (mg) 16 5,33%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,5 3,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pitabroodjes
Een pitabroodje behoort tot de ronde platte broden. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten, waar het al ruim 10.000 jaar tot de basisvoeding behoort. Een pitabroodje word door sommigen ook wel shoarmabroodje genoemd. Wanneer een pitabroodje wordt ingesneden, ontstaat er een ‘zakje’ waar shoarma, gyros of falafel ingestopt kan worden. Een klein pitabroodje weegt ongeveer 65 gram en een grote 80 gram. De ingrediënten zijn met tarwebloem, water, bakkersgist, zout en dextrose niet bijster gezond, aangezien er witmeel wordt gebruikt. Er zijn ook volkoren varianten beschikbaar, die een pitabroodje al een stuk gezonder maken. Sinds kort zijn er ook glutenvrije pitabroodjes op de markt op basis van een mengsel van rijstebloem, aardappelmeel, maïszetmeel, tapiocazetmeel, boekweitmeel en maïsmeel. Een pitabroodje kan worden opgewarmd in een broodrooster, oven, grill of airfryer.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: