web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pitahaya / dragon fruit

De voedingswaarde van pitahaya / dragon fruit

Voedingswaardetabel van pitahaya / dragon fruit per 100 gram:

Per 100 g Pitahaya ADH*
kcal 60 3,00%
Kj 252 3,00%
Water (g) 87 4,35%
Eiwit (g) 1,1 1,96%
Koolhydraten (g) 11 4,23%
Suiker (g)
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Vezels (g) 3 8,57%
A (mg) 0,00%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,16 1,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 20,5 27,33%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,43 4,30%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 0,00%
Kalium (mg) 0,00%
Calcium (mg) 8,5 0,85%
Fosfor (mg) 22,5 2,81%
IJzer (mg) 1,9 23,75%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 42 14,00%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pitahaya / dragon fruit
Pitahaya is een tropische vrucht van diverse cactussoorten. Soms schrijft men de naam in het Nederlands ook wel als pitaja. Een andere veel gebruikte naam voor dit fruit is dragon fruit (drakenvrucht). Over het algemeen komen de vruchten uit Zuid-Amerika of Zuid-Azië. De pitahaya kent verschillende variëteiten, die te herkennen zijn aan de kleur van de schil. Zo komen er roze, rode en gele varianten voor. De gele is meestal een stuk zoeter van smaak. Pitahaya’s hebben allen grote en platte schubben. Een pitahaya kan gegeten worden door hem in tweeën te snijden en uit te lepelen. Het witte vruchtvlees bevat kleine eetbare zaadjes. De smaak doet volgens sommige denken aan een kiwi en een peer.

Is pitahaya gezond?
Deze vrucht is rijk aan vitamine C en vezels en bevat daarnaast ook wat ijzer en B-vitamines. Pitahaya is bijzonder rijk aan antioxidanten in de vorm van polyfenolen (1, 2). Volgens onderzoek bij proefdieren kan deze vrucht beschermen tegen stijfheid van de aorta (3), het metabool syndroom (4) en insulineresistentie (5). Deze onderzoeken moeten wel nog bij mensen geverifieerd worden. Pitahaya’s houden niet van een koude temperatuur, de houdbaarheid is dan ook kort. Een pitahaya is rijp wanneer de schil gemakkelijk licht is in te drukken. Deze vrucht bevat weinig suiker en is daardoor caloriearm, in vergelijking met andere tropisch fruit.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

[1] García-Cruz L, Valle-Guadarrama S, Salinas-Moreno Y, Joaquín-Cruz E. Physical, chemical, and antioxidant activity characterization of pitaya (Stenocereus pruinosus) fruits. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 2013; 68(4):403-10.

[2] Kim H, Choi HK, Moon JY, Kim YS, Mosaddik A, Cho SK. Comparative antioxidant and antiproliferative activities of red and white pitayas and their correlation with flavonoid and polyphenol content. Journal of food science. 2011; 76(1):C38-45.

[3] Anand Swarup KRL, Sattar MA, Abdullah NA, et al. Effect of dragon fruit extract on oxidative stress and aortic stiffness in streptozotocin-induced diabetes in rats. Pharmacognosy Research. 2010;2(1):31-35.

[4] Ramli NS, Brown L, Ismail P, Rahmat A. Effects of red pitaya juice supplementation on cardiovascular and hepatic changes in high-carbohydrate, high-fat diet-induced metabolic syndrome rats. BMC complementary and alternative medicine. 2014; 14:189.

[5] Song H, Zheng Z, Wu J, Lai J, Chu Q, Zheng X. White Pitaya (Hylocereus undatus) Juice Attenuates Insulin Resistance and Hepatic Steatosis in Diet-Induced Obese Mice. PloS one. 2016; 11(2):e0149670.