web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van poedersuiker

De voedingswaarde van poedersuiker

Voedingswaardetabel van poedersuiker per 100 gram:

Per 100 g Poedersuiker ADH*
kcal 396 19,80%
Kj 1683 20,04%
Water (g) 0 0,00%
Eiwit (g) 0 0,00%
Koolhydraten (g) 99 38,08%
Suiker (g) 99
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g) 0
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 4 0,11%
Calcium (mg) 0 0,00%
Fosfor (mg) 0 0,00%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 2 0,67%
Koper (mg) 0,02 2,22%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,01 0,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over poedersuiker
Poedersuiker is een fijn gemalen vorm van kristalsuiker (tafelsuiker). Kristalsuiker bestaat voor 100% uit koolhydraten in de vorm van snel opneembare suikers. Poedersuiker wordt doorgaans gebruikt om gerechten mee te zoete en/of te versieren. Zo worden pannenkoeken vaak bestrooid met poedersuiker. Ook poffertjes, oliebollen en wafels worden regelmatig voorzien van een zoet, wit laagje. Geliefd is verder de combinatie van aardbeien met wat poedersuiker. Daarnaast wordt poedersuiker nogal eens gestrooid over appelbeignets, tulband, appeltaart, muffins en cupcakes. De ingrediënten van poedersuiker bestaan over het algemeen uit pure suiker met antiklontermiddel E341, wat calciumfosfaat is. Calciumfosfaat is een mengsel van calcium met fosforzuur en valt niet onder de rode E-nummers en staat dus niet bekend als schadelijk. Heel soms wordt poedersuiker gemengd met bloem om zo het poedereffect te versterken. In bepaalde delen van België noemt men poedersuiker ‘meelsuiker’. Omdat poedersuiker veel energie bevat en nagenoeg geen micronutriënten, zoals vitamines en mineralen, voegt dit product niets toe aan je gezondheid. Het is daarom verstandig zo weinig mogelijk  poedersuiker te gebruiken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: