Voedingswaardetabel van popcorn per 100 gram:
Per 100 g | Zoet | ADH* | Zout | ADH* |
kcal | 389 | 19,45% | 377 | 18,85% |
Kj | 1649 | 19,63% | 1594 | 18,98% |
Water (g) | 3 | 0,15% | 3,9 | 0,20% |
Eiwit (g) | 9,9 | 17,68% | 12,7 | 22,68% |
Koolhydraten (g) | 78,7 | 30,27% | 70,3 | 27,04% |
Suiker (g) | 24 | 0 | ||
Vet (g) | 3 | 4,29% | 3,9 | 5,57% |
Verzadigd (g) | 0,4 | 0,5 | ||
E.O.V. (g) | 0,8 | 1 | ||
M.O.V. (g) | 1,4 | 1,8 | ||
Omega 6 (g) | 1,4 | 1,8 | ||
Omega 3 (g) | 0 | 0 | ||
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 3,8 | 10,86% | 4,9 | 14,00% |
A (mg) | 0,004 | 0,44% | 0,005 | 0,56% |
B1 (mg) | 0,3 | 27,27% | 0,38 | 34,55% |
B2 (mg) | 0,09 | 6,00% | 0,12 | 8,00% |
B3 (mg) | 1,7 | 10,63% | 2,2 | 13,75% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 2 | 0,20% | 935 | 93,50% |
Kalium (mg) | 183 | 5,23% | 234 | 6,69% |
Calcium (mg) | 8 | 0,80% | 11 | 1,10% |
Fosfor (mg) | 214 | 26,75% | 274 | 34,25% |
IJzer (mg) | 0,9 | 11,25% | 1,1 | 13,75% |
Jodium (ug) | 1,5 | 1,00% | 3 | 2,00% |
Magnesium (mg) | 66 | 22,00% | 84 | 28,00% |
Koper (mg) | 0,32 | 35,56% | 0,41 | 45,56% |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% | 1 | 1,82% |
Zink (mg) | 0,08 | 0,53% | 0,01 | 0,07% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over popcorn
Popcorn wordt gemaakt van gepofte maïs. Bepaalde maïssoorten worden speciaal hiervoor gekweekt. In het binnenste van een maïskorrel zit een klein beetje water, dat bij verhitting uitzet en het maiskorreltje uiteindelijk doet ontploffen. Dat gebeurt bij een temperatuur van 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud of uitgedroogd of beschadigd zijn zullen niet of lastiger poppen. De grootte neemt door het poppen enorm toe. Het verhaal gaat mensen in New Mexico 5000 jaar geleden al popcorn maakten.
Is popcorn gezond?
Popcorn bevat grote hoeveelheden polyfenol antioxidanten (1). Dit zijn plantaardige verbindingen die in verband worden gebracht met vele gezondheidsvoordelen (2). Van de verschillende granen (haver, tarwe en rijst) blijkt maïs de grootste antioxidantwerking te hebben, die te danken is aan fenolzuren. Het poppen heeft geen negatief effect op het fenolgehalte in popcorn, waardoor het een ideale bron van polyfenolen is.
In feite is popcorn het enige voedsel dat naar gewicht 100% volkoren is. Popcorn is erg vezelrijk, wat eveneens in verband gebracht wordt met gezondheidsvoordelen. Daarbij bevat popcorn relatief weinig calorieën en het heeft een lage energiedichtheid. Het met mate eten van popcorn kan dan ook passen in een dieet om af te vallen.
Popcorn wordt vaak geconsumeerd met toegevoegd vet en zout, ingrediënten die gezondheid juist weer niet positief beïnvloeden (3, 4). Popcorn is 1,6 keer meer verzadigend dan aardappelchips (5).
Door kruiden, specerijen en noten, kan popcorn nog gezonder worden omdat deze nog meer antioxidanten toevoegen (6). Onderzoekers concluderen dan ook dat popcorn gezondheidsvoordelen kan hebben binnen een evenwichtige voedingspatroon. Kies dan wel voor popcorn op basis van kruiden, specerijen en noten en laat de gebruikelijke varianten op basis van zout of suiker staan. Het is gezonder om popcorn te voorzien van bijvoorbeeld pure chocola, edelgist of kaneel.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: