Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van postelein

De voedingswaarde van postelein

Voedingswaardetabel van postelein per 100 gram:

Per 100 g / ml Postelein ADH*
kcal 17 0,85%
Kj 73 0,87%
Water (g) 96,6 4,83%
Eiwit (g) 1,2 2,14%
Koolhydraten (g) 1,5 0,58%
Suiker (g) 1
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg) 0,03 3,33%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,03 0,60%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 100 33,33%
B12 (ug)
C (mg) 25 33,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 30 3,00%
Kalium (mg) 800 22,86%
Calcium (mg) 130 13,00%
Fosfor (mg) 70 8,75%
IJzer (mg) 3 37,50%
Jodium (ug) 4,5 3,00%
Magnesium (mg) 70 23,33%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,15 1,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over postelein
Postelein is een redelijk onbekende groentesoort in ons land. En dat is jammer, want postelein heeft een volle smaak en vormt een goed alternatief voor andere slasoorten. En vergeleken met andere slasoorten heeft postelein bovendien een hoge voedingswaarde.

Herkomst en groeiwijze
Postelein behoort tot de posteleinfamilie. Er zijn twee soorten postelein: de zomer- en de wintervariant. Ze hebben een enigszins vergelijkbare smaak en overeenkomstige voedingsstoffen. De zomerpostelein is iets groter en heeft een steviger blad. Hierdoor is deze variant meer geschikt voor verhitting dan de wintervariant. Van oorsprong komt de soort uit in het Midden-Oosten, waar de groente in het wild voorkomt. Vooral in landen als Suriname, Griekenland en Iran wordt postelein veel gegeten. Winterpostelein kent zijn oorsprong daarentegen in Noord-Amerika en wordt vooral in Noord-Europa geteeld en gegeten.

De plant wordt maximaal 40 cm hoog. De bladeren zijn zo’n 2 à 3 cm groot. Postelein eten we vaak als salade. Het heeft klein frisgroen blad met lange steeltjes die aan de onderkant wat roze kleuren.

Verkrijgbaar
Postelein komt het hele jaar uit Nederland. De wintervariant vinden we vanaf de herfst tot uiterlijk maart. De zomervariant is in principe het hele jaar verkrijgbaar, deze heeft namelijk warme omstandigheden nodig en wordt daarom ook wel onder glas geteeld. In de supermarkten is deze bladgroente nauwelijks verkrijgbaar. In biologische supermarkten en bij gespecialiseerde groentezaken heb je vaak meer geluk.

De groente wordt meestal per bosje verkocht. Let erop dat het loof er frisgroen en stevig uitziet en koop geen verlepte postelein. De postelein die wordt verkocht met (een deel van) de wortels er nog aan blijft beduidend langer goed.

Bewaren
Postelein is maar kort houdbaar. Het beste is om deze groente te verwerken op de dag waarop je het koopt of plukt. Bewaar postelein in ieder geval in de koelkast. Daar is het zo’n twee dagen houdbaar.

Toepassing
Winterpostelein smaakt rauw het lekkerst. Bijvoorbeeld als salade met een vinaigrette. Ook smakelijk in combinatie met geroosterde knollen zoals knolselderij, pastinaak en wortel. Postelein smaakt ook prima met stukjes appel en een handje noten. Je kunt het blad ook verwerken door een stamppot of eventueel roerbakken. Voor dit laatste is vooral de zomerpostelein geschikt.

Wist je dat:

  • Het goed mogelijk is in je tuin zelf postelein te kweken? De plant groeit snel, dus je hebt er vrij snel profijt van.
  • Postelein vroeger zeer gewaardeerd werd om haar medicinale eigenschappen? Vooral in het oude Griekenland werd postelein ingezet bij urinewegklachten.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van postelein
Van alle bladgroenten heeft postelein de hoogste hoeveelheid omega 3-vetzuren (1). Daarnaast bevat deze bladgroente ook zeer veel vitamine A, C en E. Deze drie vitamines staan bekend als krachtige antioxidanten.

Voor wat betreft de mineralen bevat deze bladgroente een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Onderzoekers hebben vastgesteld dat postelein meer nutriënten bevat dan spinazie (2).

De zaden van postelein kunnen helpen tegen overmatige bloedingen tijdens de menstruatie (3). Ook kan postelein de glucosetolerantie verbeteren en daarmee diabetes tegengaan (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Uddin MK, Juraimi AS, Hossain MS, Nahar MAU, Ali ME, Rahman MM. Purslane Weed ( ): A Prospective Plant Source of Nutrition, Omega-3 Fatty Acid, and Antioxidant Attributes . The Scientific World Journal. 2014; 2014:1-6.

2. Simopoulos AP, Norman HA, Gillaspy JE, Duke JA. Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidants. Journal of the American College of Nutrition. 1992; 11(4):374-82.

3. Shobeiri SF, Sharei S, Heidari A, Kianbakht S. Portulaca oleracea L. in the treatment of patients with abnormal uterine bleeding: a pilot clinical trial. Phytotherapy research: PTR. 2009; 23(10):1411-4.

4. Bai Y, Zang X, Ma J, Xu G. Anti-Diabetic Effect of Portulaca oleracea L. Polysaccharideandits Mechanism in Diabetic Rats. International journal of molecular sciences. 2016; 17(8):.