Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pruimen

De voedingswaarde van pruimen

Voedingswaardetabel van pruimen per 100 gram:

Per 100 g / ml Pruimen ADH*
kcal 56 2,80%
Kj 235 2,80%
Water (g) 84,5 4,23%
Eiwit (g) 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 1 0,38%
Suiker (g) 7,6
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,7 4,86%
A (mg) 0,06 6,67%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,04 0,25%
B5 (mg) 0,13 2,60%
B6 (mg) 0,04 2,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 2 0,67%
B12 (ug)
C (mg) 5,5 7,33%
D (ug)
E (mg) 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 7,5 6,25%
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 220 6,29%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 20 2,50%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,08 0,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pruimen
Pruimen kennen wij als echt zomerfruit. De aanvoer vanuit Nederland duurt maar kort en voor je het weet is het seizoen alweer voorbij. Toch goed om het pruimenseizoen even in gaten te houden, want de pruimen van eigen bodem zijn lekker en van goede kwaliteit.

Herkomst en groeiwijze
Pruimen zijn steenvruchten. Steenvruchten dragen een harde, oneetbare pit in het midden van de vrucht. Botanisch gezien behoort de pruim tot de rozenfamilie onder het geslacht ‘prunus’. Hiermee is de pruim nauw verwant aan kersen. Er zijn veel verschillende rassen bekend, elke met een eigen vorm, kleur en smaak. Bekende soorten zijn de Opal, de Reine Victoria, en de Reine Claude.

Pruimen zijn groen, geel, rood of paars van kleur en zijn meestal ovaalvormig. Een aantal rassen hebben een meer ronde vorm. De smaak varieert van zoet tot zuur. De sappigheid en vezelstructuur hangen nauw samen met het ras. Er worden pruimen voor de industrie geteeld en voor consumptiedoeleinden.

Pruimenbomen doen het goed in een gematigd klimaat. Van een te hoge temperatuur kan de vrucht verbranden en gaat de smaak achteruit. De herkomst van pruimen is moeilijk te herleiden. Feit is dat de pruim rondom de Kaspische Zee in het wild voorkomt.

Verkrijgbaar
Het pruimenseizoen in Nederland is kort. In augustus en september loop je de grootste kans om Hollandse pruimen te vinden. De rest van het jaar komt de aanvoer uit Frankrijk en Spanje en in de wintermaanden uit Chili en Zuid-Afrika. Naast verse pruimen zijn er ook gedroogde pruimen te koop. Onrijpe pruimen voelen nog wat hard aan. De vrucht rijpt wel na, maar minder snel dan andere fruitsoorten. Koop dus pruimen die al enigszins zacht aanvoelen wanneer je deze op korte termijn wil opeten of verwerken. De schil moet heel zijn en strak aanvoelen.

Bewaren
Pruimen zijn zo’n vijf dagen houdbaar in de koelkast maar door de kou gaat de smaak wel achteruit. Het beste is om pruimen op kamertemperatuur te bewaren, zeker als ze nog wat hard aanvoelen.

Toepassing
Rijpe pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten. Het makkelijkst is om een pruim in de lengte doormidden te snijden en het vruchtvlees los te draaien van de pit. Pruimen zijn ook goed te verwerken in allerlei gebak, chutneys of jams. Of doe eens wat (gedroogde) pruimen bij een stoofpot. Pruimen zijn stevige vruchten die niet snel uit elkaar vallen. Daarom is de vrucht ook geschikt om te vullen, te grillen of te roosteren.

Wist je dat:

  • Een pluot een kruising is tussen een abrikoos en een pruim?
  • Gele pruimen een hoger vruchtsuikergehalte hebben dan de paarse of rode varianten?
  • Pruimen bekend staan om het feit dat zij verlichting brengen bij obstipatie?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pruimen
Pruimen kunnen helpen bij obstipatie. Pruimen werken beter dan veel andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals psyllium (1).

Wetenschappers hebben een bijzonder heilzame werking van pruimen op de lever vastgesteld (2). Door de positieve werking op darmen en lever hebben pruimen een gunstig effect op de cholesterolspiegel in het bloed (3).

Zeer interessant is ook het vermogen van pruimen om de bloeddruk te laten dalen (4). Daarnaast werken pruimen sterk laxerend (5). Hierdoor werkt dit fruit ook tegen aambeien.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Lever E, Cole J, Scott SM, Emery PW, Whelan K. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2014; 40(7):750-8.

2. Ahmed T, Sadia H, Khalid A, Batool S, Janjua A. Report: prunes and liver function: a clinical trial. Pakistan journal of pharmaceutical sciences. 2010; 23(4):463-6.

3. Tinker LF, Schneeman BO, Davis PA, Gallaher DD, Waggoner CR. Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with mild hypercholesterolemia. The American journal of clinical nutrition. 1991; 53(5):1259-65.

4. Ahmed T, Sadia H, Batool S, Janjua A, Shuja F. Use of prunes as a control of hypertension. Journal of Ayub Medical College, Abbottabad : JAMC. 2011; 22(1):28-31.

5. Lever E, Cole J, Scott SM, Emery PW, Whelan K. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2014; 40(7):750-8.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.