Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van raapstelen

De voedingswaarde van raapstelen

Voedingswaardetabel van raapstelen per 100 gram:

Per 100 g / ml Raapstelen ADH*
kcal 25 1,25%
Kj 106 1,26%
Water (g) 91,9 4,60%
Eiwit (g) 1,5 2,68%
Koolhydraten (g) 3,4 1,31%
Suiker (g) 2,7
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg) 0,25 27,78%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,08 0,50%
B5 (mg) 0,3 6,00%
B6 (mg) 0,08 5,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 90 30,00%
B12 (ug)
C (mg) 29 38,67%
D (ug)
E (mg) 2,5 25,00%
Vitamine K (ug) 251 209,17%
Natrium (mg) 60 6,00%
Kalium (mg) 240 6,86%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,07 7,78%
Selenium (ug) 1,2 2,18%
Zink (mg) 0,23 1,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over raapstelen
Raapstelen (of bladmoes) zijn een oud, maar wat onbekend bladgewas. Raapstelen zijn fris, een beetje pittig en vol van smaak en kennen verrassend veel toepassingen. Lekker als salade, in de stamppot of door een omelet. Maar je kunt raapstelen ook prima verwerken in een smoothie. Tijd om opnieuw kennis te maken met deze alleskunner!

Herkomst en groeiwijze
Raapstelen zijn in feite het loof van meiknolletjes. Meiknolletjes worden al sinds mensenheugenis gegeten, maar zijn net als raapstelen wat in de vergetelheid geraakt. Voor de commerciële teelt worden raapstelen enkel als bladgewas verbouwd.

Raapstelen groeien snel en stellen niet veel eisen aan de grond. Een ideaal bladgewas om in je eigen (moes)tuin te zaaien. Wanneer je de bladeren afknipt, groeien de stelen door. Maar zodra het warmer weer wordt, schieten de stelen door en gaan bloeien.

Verkrijgbaar
Raapsteeltjes zijn een typische voorjaarsgroente. Ze zijn uit Nederland verkrijgbaar in de maanden maart, april en mei, maar vaak ook in de nazomer van augustus t/m oktober. Er vindt vrijwel geen aanvoer plaats vanuit andere landen. Raapstelen worden meestal verkocht in bosjes. Soms is de groente voorverpakt, zodat die wat langer houdbaar blijft.

Helaas zijn raapstelen slechts sporadisch verkrijgbaar, maar het aanbod neemt wel toe. Soms zie je het in de gewone supermarkt, maar de kans raapstelen te vinden is groter in biologische winkels. Het is geen gemakkelijke handel omdat raapstelen snel verleppen. Als je raapstelen koopt, kijk dan of het blad er groen, stevig en fris uit ziet. De blaadjes mogen niet verlept zijn of er uitgedroogd uit zien.

Bewaren
Raapstelen zijn een gevoelig gewas en maar kort houdbaar. Consumeer of verwerk raapstelen daarom op de dag dat je ze koopt. Ze zijn maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast. Koop bij voorkeur raapsteeltjes waarbij een deel van de wortels nog aanwezig is. Dit verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.

Toepassing
Verse raapstelen hebben dezelfde pittige smaak als spinazie en rucola. Zowel het blad als de steeltjes zijn eetbaar. Schep eens een paar flinke handen raapstelen rauw door de stamppot. Of maak een omelet met raapstelen, ui en paprika. Raapstelen zijn ook lekker in een salade met stevige smaken zoals ei, zalm en kappertjes. Wie wat raapsteeltjes over heeft kan ze de volgende dag prima in een smoothie verwerken.

Wist je dat:

  • Raapstelen in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ worden genoemd?
  • Raapstelen een gezonde groene slakeuze vormen en je de voedingswaarde van sla hiermee flink opwaardeert?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van raapstelen
Raapstelen zijn rijk aan Indole-3-carbinol, vaak afgekort tot I3C. In je maag zet het maagzuur dit om in de oestrogeenremmer DIM (Di-indolylmethaan). DIM remt het enzym aromatase dat in het lichaam verantwoordelijk is voor de aanmaak van oestrogeen.

I3C staat ook bekend als een remmer van ontstekingen en kanker (1). Glucosinolaten en indolen kunnen niet goed tegen langdurige verhitting, daarom kun je raapstelen het beste rauw eten in een salade of door een stamppot.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Grubbs CJ, Steele VE, Casebolt T. Chemoprevention of chemically-induced mammary carcinogenesis by indole-3-carbinol. Anticancer research. 1995; 15(3):709-16.