web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rijstwafels

De voedingswaarde van rijstwafels

Voedingswaardetabel van rijstwafels per 100 gram:

Per 100 g Gezouten ADH* Ongezouten ADH*
kcal 392 19,60% 390 19,50%
Kj 1661 19,77% 1651 19,65%
Water (g) 4,5 0,23% 4,5 0,23%
Eiwit (g) 7,8 13,93% 6,6 11,79%
Koolhydraten (g) 81,3 31,27% 81,8 31,46%
Suiker (g) 1 1
Vet (g) 3,2 4,57% 3 4,29%
Verzadigd (g) 0,7 0,7
E.O.V. (g) 0,8 0,8
M.O.V. (g) 1,2 1,1
Omega 6 (g) 1,2 1,1
Omega 3 (g) 0 0
Cholesterol (mg) 0 0
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 3,5 10,00% 4,5 12,86%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,34 30,91% 0,34 30,91%
B2 (mg) 0,03 2,00% 0,03 2,00%
B3 (mg) 4,8 30,00% 4,8 30,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,17 11,33% 0,17 11,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 49 16,33% 49 16,33%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,8 8,00% 0,8 8,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 164 16,40% 3 0,30%
Kalium (mg) 303 8,66% 303 8,66%
Calcium (mg) 18 1,80% 18 1,80%
Fosfor (mg) 324 40,50% 324 40,50%
IJzer (mg) 0,9 11,25% 0,9 11,25%
Jodium (ug) 2,2 1,47% 2,2 1,47%
Magnesium (mg) 132 44,00% 132 44,00%
Koper (mg) 0,22 24,44% 0,22 24,44%
Selenium (ug) 10 18,18% 10 18,18%
Zink (mg) 2 13,33% 2 13,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over rijstwafels
Een rijstwafel is een platte wafel op basis van gepofte rijst. Rijstwafels worden vaak gemaakt van volkoren bruine rijst. Rijstwafels die alleen van rijst zijn gemaakt, zijn glutenvrij. Wafels op basis van rijst bevatten weinig calorieën, maar ook weinig vezels en eiwitten. De calorieën komen van koolhydraten. De meeste rijstwafels zijn rond, maar er zijn ook vierkante varianten verkrijgbaar. Sommige fabrikanten maken mini-rijstwafels, bedoeld als tussendoortje. Meestal bevatten naturel rijstwafels alsnog 0,2% zeezout, om deze reden moet er bij een zoutarm dieet gezocht worden naar een zoutvrije variant.

Hoeveel weeg een rijstwafel?
Het gewicht van 1 rijstwafel is 7 gram. Dat betekent dat een rijstwafel omgerekend zo’n 27 Kcal bevat.

Productieproces
Rijstwafels worden gemaakt van gepofte rijst. Rijst poft door ze onder hoge druk te verhitten in aanwezigheid van stoom. De gepofte korrels worden vervolgens samengedrukt door middel van een hydraulische pers in de vorm van een schijf. De juiste combinatie van warmte en druk zal het uitzetten bevorderen zodat de ruimte optimaal wordt gevuld. Een producent van rijstwafels let bij de aanschaf van  rijst erop dat ze geschikt zijn voor het maken van rijstwafels, want de ene soort leent zich er beter voor dan de ander.

Over de gezondheidswaarde van rijstwafels
Rijstwafels bestaan uit rijst en lucht en hebben hierdoor niet zo’n indrukwekkend voedingsprofiel. Een portie rijstwafels bevat minder calorieën dan brood of crackers, maar het verschil is minimaal. Per gram vergeleken kunnen rijstwafels zelfs meer calorieën bevatten. Ze bevatten ook minder vezels en voedingsstoffen in vergelijking met volkoren brood of crackers. Er zijn ook rijstwafels verkrijgbaar met een chocolade of yoghurtdip. Deze bevatten veel suiker en maken rijstwafels een stuk ongezonder. Rijst heeft de neiging om arsenicum op te nemen als dit in het water zit waar het in groeit, voor velen is dat een reden om rijstwafels te laten staan ondanks dat ze populair zijn bij gezondheidsbewuste mensen die ze aan hun kinderen geven.

Arsenicum in rijstwafels
Arseen zit van nature in de bodem en komt via het grondwater in rijst. Omdat rijstvelden continu onder water staan, neemt rijst meer arseen op dan andere granen die droog op het land groeien. Het Institute for Global Food Security, Queen’s University Belfast heeft in opdracht van Foodwatch in 6 van de 24 babyvoedingsproducten een hoger gehalte anorganisch arsenicum gevonden dan wettelijk is toegestaan. De gemeten gehaltes van de steekproef liggen tussen de 0,028 en 0,117 mg/kg. De wettelijke limiet aan de hoeveelheid anorganisch arsenicum dat in de ingrediënten voor babyvoeding mag zitten ligt op 0,1 mg/kg. Volgens de NOS en NVWA liggen de gehaltes in monsters waar de wettelijke limiet wordt overschreden niet heel ver boven de maximum-limiet. Zij menen dat het daarom voor een baby veilig is om een rijstwafel per dag te eten. Meer is niet aan te raden voor baby’s. Ook het Voedingscentrum adviseert om kinderen uit voorzorg niet op dagelijkse basis rijstproducten te geven zoals rijstwafels. Voor volwassenen is het volkomen veilig om meerdere rijstwafels te eten, maar het advies is ook voor volwassenen om bruine rijst niet elke dag op het menu te zetten. In witte rijst zit nauwelijks arsenicum. Zie voor meer informatie ons artikel Arsenicum in rijst: Moeten we ons zorgen maken?.

Toepassingen
Gewoonlijk wordt het gegeten als een gezond tussendoortje of gebruikt als basis voor andere ingrediënten. Rijstwafels kunnen je bloedsuiker snel doen stijgen als je ze los eet. Door ze te combineren met eiwitten en vezels kan het verstorende effect op de bloedsuiker worden verminderd. Combineer rijstwafels daarom met het juiste beleg, zoals:

  • Groentespread met geitenkaas
  • Pindakaas en bananenschijfjes
  • Hüttenkäse met olijven
  • Hummus met komkommers en tomaten
  • Zalm, avocado en bieslook
  • Guacamole en plakjes kaas
  • Roomkaas, gerookte zalm en gesneden komkommers
  • Tomaat, basilicum en mozzarella
  • Amandelpasta en plakjes aardbeien
  • Kipfilet en kiemen
  • Tonijnsalade met selderij
  • Geprakte avocado en een ei

Weetjes/Wist je dat?

  • Rijstwafels een populaire snack waren tijdens de vetarme rage van de jaren 80?
  • Er tegenwoordig ook ‘rijstwafels’ bestaan die gemaakt zijn van kikkererwten?
  • De Engelsen een rijstwafel een ‘rice cake’ noemen? Wel een vreemde naam, want een rijstwafel heeft niet veel met een cake te maken!
  • Rijstwafels in de gepofte vorm vooral populair zijn in Noord-Amerika en andere westerse landen? In  Aziatische landen kennen ze ook rijstwafels, maar die worden meestal gemaakt van gepofte rijst.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: