web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van roggebrood

De voedingswaarde van roggebrood

Voedingswaardetabel van Fries roggebrood per 100 gram:

Per 100 g Fries roggebrood ADH*
kcal 193 9,65%
Kj 815 9,70%
Water (g) 47,2 2,36%
Eiwit (g) 5,6 10,00%
Koolhydraten (g) 35,6 13,69%
Suiker (g) 8,2
Vet (g) 1,3 1,86%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,3
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g) 0,5
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0,4
Transvet (g) 0
Vezels (g) 8,3 23,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1,1 6,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,2 13,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30,1 10,03%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,9 9,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 293 29,30%
Kalium (mg) 241 6,89%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 174 21,75%
IJzer (mg) 2,7 33,75%
Jodium (ug) 64,2 42,80%
Magnesium (mg) 57 19,00%
Koper (mg) 0,18 20,00%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 1,5 10,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over roggebrood
Roggebrood is een donkerbruin brood met een licht zoetzure smaak en een compacte, vochtige textuur. Aan Fries roggebrood wordt geen rijsmiddel zoals gist of zuurdesem toegevoegd, bij roggebrood uit Brabant is dat wel het geval. Omdat enzymen in rogge de suikers kunnen verteren, worden deze meestal onwerkzaam gemaakt door het toevoegen van zuren. Dit gebeurt soms door het toevoegen van melkzuur en azijnzuur of de bacteriecultuur Lactobacillus. Door het toevoegen van voedingszuren wordt het brood ook lichter verteerbaar. Roggebrood heeft een bijzonder hoog vezelgehalte, waardoor het goed vult. Traditioneel wordt Fries roggebrood heel dun gesneden. Roggebrood werd vroeger meestal belegd met kaas, boter of suiker. Ook gaat roggebrood meestal hand in hand met de beroemde Hollandse erwtensoep snert. De bereidingswijze van roggebrood anders dan van normaal brood. Roggebrood wordt niet echt gebakken, maar gegaard. Dat gebeurt op lagere temperaturen, wat betekent dat het brood ook langer in de oven moet. Hierdoor ontbreekt bij roggebrood de harde korst. Rogge groeit in de koudere klimaten en was vroeger een armeluisbrood. Een plak roggebrood weegt gemiddeld 62.5 gram.

Verschillende soorten roggebrood
In Noord- en Oost-Nederland werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze gebieden wordt roggebrood gemaakt van gebroken rogge, terwijl er in Brabant en Limburg gemalen rogge in combinatie met gemalen tarwe wordt gebruikt. Bovendien laten de Limburgers zich weer inspireren door de Duitsers die er vaak een rijsmiddel zoals zuurdesem aan toevoegen. In het zuiden gaat roggebrood in zo’n 1,5 – 2,5 uur de oven in, in Friesland is dat ongeveer 15 uur en in Gelderland weer 10 uur. Zo kent elk gebied in Nederland z’n eigen recept. Roggebrood uit de supermarkt kent overigens een korte bereidingstijd. Supermarkt roggebrood bevat doorgaans vele hulpstoffen zoals e-nummers en verschilt hiermee sterk van de traditionele die bij sommige bakkers verkrijgbaar zijn.

Hoelang kun je roggebrood bewaren?
Het brood blijft in de verpakking lang goed. Na opening is het tot 7 dagen in de koelkast houdbaar. Roggebrood kan ook 1 maand in de vriezer worden bewaard.

Weetjes/wist je dat?

  • Het hoge vezelgehalte een opgeblazen gevoel kan veroorzaken? Daarom wordt het brood soms gebakken met karwijzaad om dat tegen te gaan.
  • Sommige roggebroden wel 24 uur in de oven op een lage temperatuur garen?
  • De donkere kleur door de lange baktijd komt ? Dit zorgt ervoor dat het zetmeel wordt omgezet naar simpele suikers die door de warmte bruinkleuren.