Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van roggebrood

De voedingswaarde van roggebrood

Voedingswaardetabel van Fries roggebrood per 100 gram:

Per 100 g Fries roggebrood ADH*
kcal 193 9,65%
Kj 815 9,70%
Water (g) 47,2 2,36%
Eiwit (g) 5,6 10,00%
Koolhydraten (g) 35,6 13,69%
Suiker (g) 8,2
Vet (g) 1,3 1,86%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,3
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g) 0,5
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0,4
Transvet (g) 0
Vezels (g) 8,3 23,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1,1 6,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,2 13,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30,1 10,03%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,9 9,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 293 29,30%
Kalium (mg) 241 6,89%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 174 21,75%
IJzer (mg) 2,7 33,75%
Jodium (ug) 64,2 42,80%
Magnesium (mg) 57 19,00%
Koper (mg) 0,18 20,00%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 1,5 10,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over roggebrood
Roggebrood is een donkerbruin brood met een licht zoetzure smaak en een compacte, vochtige textuur. Aan Fries roggebrood wordt geen rijsmiddel, zoals gist of zuurdesem, toegevoegd. Bij roggebrood uit Brabant is dat wel het geval. Door het toevoegen van voedingszuren wordt roggebrood lichter verteerbaar.

Roggebrood heeft een bijzonder hoog vezelgehalte, waardoor het erg vullend is. Traditioneel wordt Fries roggebrood heel dun gesneden. Roggebrood werd vroeger meestal belegd met kaas, boter of suiker. Ook gaat roggebrood meestal hand in hand met de beroemde Hollandse erwtensoep of snert.

De bereidingswijze van roggebrood is anders dan van gewoon brood. Roggebrood wordt niet echt gebakken, maar lange tijd gegaard op lagere temperaturen. Hierdoor ontbreekt bij roggebrood de harde korst. Rogge groeit goed in de koudere klimaten en was vroeger armeluisbrood. Een plak roggebrood weegt gemiddeld 62.5 gram.

Verschillende soorten roggebrood
In Noord- en Oost-Nederland werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze gebieden wordt roggebrood gemaakt van gebroken rogge, terwijl er in Brabant en Limburg gemalen rogge in combinatie met gemalen tarwe wordt gebruikt. Bovendien laten de Limburgers zich weer inspireren door de Duitsers die er vaak een rijsmiddel, zoals zuurdesem aan toevoegen. In het zuiden gaat roggebrood zo’n 1,5 à 2,5 uur de oven in, in Friesland is dat ongeveer 15 uur en in Gelderland weer 10 uur. Zo kent elk gebied in Nederland z’n eigen recept.

Roggebrood uit de supermarkt kent overigens een korte bereidingstijd. Dit roggebrood bevat doorgaans veel hulpstoffen waar onder e-nummers en verschilt hiermee sterk van traditionele roggebroden. Soms vind je nog een bakker die traditioneel zelfgebakken roggebrood verkoopt.

Hoelang kun je roggebrood bewaren?
Het brood blijft in de verpakking lang goed. Na opening is het tot 7 dagen in de koelkast houdbaar. Roggebrood kan ook 1 maand in de vriezer worden bewaard.

Wist je dat?

  • Het hoge vezelgehalte een opgeblazen gevoel kan veroorzaken? Daarom wordt het brood soms gebakken met karwijzaad om dit tegen te gaan.
  • Sommige roggebroden wel 24 uur in de oven op een lage temperatuur garen?
  • De donkere kleur ontstaat door de lange baktijd? Dit zorgt ervoor dat het zetmeel wordt omgezet naar simpele suikers die door de warmte bruin kleuren.