Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Romeinse sla

De voedingswaarde van Romeinse sla

Voedingswaardetabel van Romeinse sla per 100 gram:

Per 100 g / ml Romeinse sla ADH*
kcal 18 0,90%
Kj 76 0,90%
Water (g) 96 4,80%
Eiwit (g) 1,3 2,32%
Koolhydraten (g) 2,3 0,88%
Suiker (g)
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg) 1 111,11%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,25 1,56%
B5 (mg) 0,3 6,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20,00%
B12 (ug)
C (mg) 8 10,67%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 255 212,50%
Natrium (mg) 25 2,50%
Kalium (mg) 187 5,34%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 28 3,50%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 13 4,33%
Koper (mg) 0,35 38,89%
Selenium (ug) 0,9 1,64%
Zink (mg) 0,62 4,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Romeinse sla
Romeinse sla of bindsla is een stevige slasoort die qua smaak wel wat aan andijvie doet denken. De blaadjes proeven dan ook licht bitter. Het zijn langwerpige dunne kroppen die ongeveer 40 cm lang worden. De bladeren zitten doorgaans dicht om elkaar heen gevouwen, maar er is ook een type dat met losser blad groeit. Vooral in particuliere moestuinen is het een populair gewas. Romeinse sla groeit gemakkelijk en houdt zich wat langer goed dan andere slasoorten.

Verkrijgbaar
Romeinse sla is tegenwoordig vrij goed verkrijgbaar in de supermarkt. In de zomermaanden is deze slasoort op haar lekkerst. Er worden verschillende benamingen voor gebruikt waar onder: bindsla, romaanse sla of romaine. Soms vind je de sla met een deel van de wortels er nog aan, dit komt de versheid ten goede.

Toepassing
Romeinse sla is vooral bekend als basis voor de populaire caesarsalade. Deze salade is niet vernoemd naar de Romeinse keizer Julius Caesar maar naar chef-kok Caesar Cardini. De salade was eigenlijk een noodoplossing, omdat andere ingrediënten niet voorradig waren. Later kwamen mensen speciaal terug voor deze salade.

Door de stevigheid van de krop kan deze slasoort behalve rauw ook worden gebruikt om te roerbakken, te stoven en te grillen. Romeinse sla smaakt lekker door een zomerse stamppot of ter vervanging van spinazie of andijvie in recepten. Of snij eens een krop in de lengte doormidden, bestrijk de helften met wat olijfolie en balsamicoazijn en grill ze een paar minuten in de oven of op de barbecue.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.