Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rood vlees

De voedingswaarde van rood vlees

Voedingswaardetabel van rood vlees per 100 gram:

Per 100 g / ml Rood vlees ADH*
kcal 132 6,60%
Kj 552 6,57%
Water (g) 72,95 3,65%
Eiwit (g) 22,51 40,20%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 3,95 5,64%
Verzadigd (g) 1,61
E.O.V. (g) 1,91
M.O.V. (g) 0,27
Omega 6 (g) 0,21
Omega 3 (g) 0,01
Cholesterol (mg) 53
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg)
B1 (mg) 0,14 12,73%
B2 (mg) 0,26 17,33%
B3 (mg) 6,11 38,19%
B5 (mg) 0,98 19,60%
B6 (mg) 0,39 26,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,67%
B12 (ug) 2,54 90,71%
C (mg) 0
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 0,32 3,20%
Vitamine K (ug) 1,3 1,08%
Natrium (mg) 59 5,90%
Kalium (mg) 339 9,69%
Calcium (mg) 6 0,60%
Fosfor (mg) 195 24,38%
IJzer (mg) 2,37 29,63%
Jodium (ug) 2,9 1,93%
Magnesium (mg) 25 8,33%
Koper (mg) 0,075 8,33%
Selenium (ug) 27,1 49,27%
Zink (mg) 5,09 33,93%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over rood vlees
‘Rood vlees’ is een verzamelnaam voor roodgekleurd vlees van zoogdieren. Deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine, een zuurstofbindend eiwit dat voorkomt in de spieren. Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten, paarden en varkens. Rood vlees heeft dus niets te maken met hoe het vlees wordt bereid (rare, medium of well done) maar met de staat van het vlees wanneer het rauw is.

Rood vlees staat de laatste jaren in een kwaad daglicht. We moeten er niet te veel van eten. Recente studies hebben uitgewezen dat er verschillende gezondheidsrisico’s kleven aan de consumptie van veel rood vlees. Onder meer verschillende vormen van kanker, darmziekten en aandoeningen van het hart en vaatstelsel.

Naast rood vlees bestaat er wit vlees, voornamelijk afkomstig van gevogelte. Wit vlees bevat weinig myoglobine maar juist veel wit gekleurd glycogeen.

Verkrijgbaar
Rood vlees is in elke supermarkt en bij iedere slager verkrijgbaar. De smaak, kwaliteit, en de manier waarop de dieren zijn gehouden lopen sterk uiteen. Kies in ieder geval een biologische variant en probeer te achterhalen hoe de dieren zijn gevoed en gehouden. Onbewerkt, naturel vlees vormt de gezondste keuze. Vleeswaren, gedroogde worsten, slavinken, hamburgers, filet american en ander bewerkt vlees bevatten vaak veel toevoegingen en zijn niet gezond.

Toepassing
Rood vlees is een breed begrip en bestaat uit veel verschillende soorten vlees van verscheidende dieren. Het vlees kan gebakken, gegrild, gestoofd en zelfs rauw (steak tartaar) gegeten worden. Zorg ervoor dat je vlees nooit op een te hoog vuur braadt of grilt zodat het verbrandt, want hierbij komen zeer schadelijke stoffen vrij.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: