Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van room

De voedingswaarde van room

Voedingswaardetabel van room per 100 gram:

Per 100 g / ml Room ADH*
kcal 292 14,60%
Kj 1221 14,54%
Water (g) 62,46 3,12%
Eiwit (g) 2,07 3,70%
Koolhydraten (g) 2,96 1,14%
Suiker (g) 0,11
Vet (g) 32 45,71%
Verzadigd (g) 19,9
E.O.V. (g) 9,376
M.O.V. (g) 0,968
Omega 6 (g) 0,523
Omega 3 (g) 0,318
Cholesterol (mg) 116
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,32 35,56%
B1 (mg) 0,024 2,18%
B2 (mg) 0,122 8,13%
B3 (mg) 0,041 0,26%
B5 (mg) 0,258 5,16%
B6 (mg) 0,028 1,87%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug) 0,2 7,14%
C (mg) 0,6 0,80%
D (ug) 0,8 8,00%
E (mg) 0,91 9,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 34 3,40%
Kalium (mg) 97 2,77%
Calcium (mg) 69 6,90%
Fosfor (mg) 61 7,63%
IJzer (mg) 0,03 0,38%
Jodium (ug) 12,3 8,2%
Magnesium (mg) 7 2,33%
Koper (mg) 0,007 0,78%
Selenium (ug) 0,5 0,91%
Zink (mg) 0,25 1,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over room
Room is een zuivelproduct dat voor talloze doeleinden wordt gebruikt in de keuken. Het is meestal onderdeel van een recept of gerecht. De term ‘afgeroomde melk’ wordt ook nog wel eens gebruikt.

Room is vetter dan gewone melk of yoghurt. Het vetgehalte van room moet minimaal 10% zijn. In de praktijk lopen de waardes uiteen tussen de 15 en 45%. Room bestaat uit melkbestanddelen en melkvet. De meeste room die wordt verkocht is, is afkomstig van koemelk.

Room is een breed begrip en wordt toegepast bij tal van voedingsmiddelen. Producten als roomijs, zure room, crème fraîche, slagroom en banketbakkersroom vallen er allemaal onder. Ook koffiemelk, met een vetgehalte van rond de 15%, valt onder de noemer ‘room’.

Verkrijgbaar
Tegenwoordig zijn er ook steeds meer plantaardige roomproducten te koop, zoals soja- en kokosroom. Zowel dierlijke als plantaardige roomproducten zijn in iedere supermarkt te koop. Room van geiten- of schapenmelk vind je online en meestal ook in biologische winkels.

Toepassing
Room wordt voor veel doeleinden gebruikt en heeft de eigenschap elk gerecht net wat smaakvoller te maken. Bijvoorbeeld door sauzen, soepen of stoofgerechten. Ook curry’s worden afgemaakt met een scheutje (kokos)room. Room is ook geschikt ter garnering van een gerecht. Daarnaast wordt room gebruikt om taartvullingen smeuïger te maken.

Sommige roomsoorten zijn meer geschikt voor koud en andere voor warm gebruik. Zo doet crème fraîche het goed in warme gerechten en wordt zure room vaker onverwarmd toegepast.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.