De voedingswaarde van room

Voedingswaardetabel van room per 100 gram:

Per 100 g / mlRoomADH*
kcal29214,60%
Kj122114,54%
Water (g)62,463,12%
Eiwit (g)2,073,70%
Koolhydraten (g)2,961,14%
Suiker (g)0,11
Vet (g)3245,71%
Verzadigd (g)19,9
E.O.V. (g)9,376
M.O.V. (g)0,968
Omega 6 (g)0,523
Omega 3 (g)0,318
Cholesterol (mg)116
Vezels (g)00,00%
A (mg)0,3235,56%
B1 (mg)0,0242,18%
B2 (mg)0,1228,13%
B3 (mg)0,0410,26%
B5 (mg)0,2585,16%
B6 (mg)0,0281,87%
B11 / Foliumzuur  (ug)41,33%
B12 (ug)0,27,14%
C (mg)0,60,80%
D (ug)0,88,00%
E (mg)0,919,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)343,40%
Kalium (mg)972,77%
Calcium (mg)696,90%
Fosfor (mg)617,63%
IJzer (mg)0,030,38%
Jodium (ug)12,38,2%
Magnesium (mg)72,33%
Koper (mg)0,0070,78%
Selenium (ug)0,50,91%
Zink (mg)0,251,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over room
Room is een zuivelproduct wat voor talloze doeleinden wordt gebruikt in de keuken. Het vormt meestal een onderdeel van een recept of gerecht. De term ‘afgeroomde melk’ wordt ook nog wel eens gebruikt.

Room is vetter dan gewone melk of yoghurt. Het vetgehalte van room moet minimaal 10% zijn. In de praktijk lopen de waardes uiteen tussen de 15- en 45%. Room bestaat uit melkbestanddelen en melkvet. De meeste room die verkrijgbaar is, is afkomstig van koeienmelk.

Room is een breed begrip en wordt toegepast bij tal van voedingsmiddelen. Producten als roomijs, zure room, crème fraîche, slagroom en banketbakkersroom vallen er allemaal onder. Ook koffiemelk valt onder room met een vetgehalte van rond de 15%.

Verkrijgbaar
Room is dus binnen verschillende producten verkrijgbaar. Hierbij kun je onderscheid maken tussen dierlijk- en plantaardige room. Soja- en kokosroom zijn voorbeelden van deze laatste variant. De meeste producten op basis van room zijn verkrijgbaar in elke supermarkt. Deze zijn op basis van koemelk. Room van geiten- of schapenmelk vind je online en soms in biologische winkels.

Toepassing
Room wordt voor veel doeleinden gebruikt en heeft de eigenschap elk gerecht net wat smaakvoller te maken. Bijvoorbeeld door een saus, soep of stoofgerecht. Ook curry’s worden aangemaakt met room, meestal op plantaardige basis zoals kokosroom. Room is ook geschikt ter garnering van een gerecht. Daarnaast kan het worden ingezet voor allerlei taartrecepten waarbij een smeuïge vulling vereist is.
Sommige roomsoorten zijn meer geschikt voor koud- en andere voor warm gebruik. Zo doet crème fraîche het goed in warme gerechten en is zure room koud het beste toepasbaar.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: