Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van roomijs

De voedingswaarde van roomijs

Voedingswaardetabel van roomijs per 100 gram:

Per 100 g Vanille ADH*
kcal 205 10,25%
Kj 856 10,25%
Water (g) 61,7 3,09%
Eiwit (g) 3,1 5,54%
Koolhydraten (g) 23,2 8,92%
Suiker (g) 21,8
Vet (g) 11 15,71%
Verzadigd (g) 6,7
E.O.V. (g) 2,6
M.O.V. (g) 0,3
Omega 6 (g) 0,2
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 33
Transvet (g) 0,38
Vezels (g) 0,3 0,86%
A (mg) 0,154 17,11%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,037 2,47%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1,9 0,63%
B12 (ug) 0,41 14,64%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 0,4 4,00%
Vitamine K (ug) 3,2 2,67%
Natrium (mg) 50 5,00%
Kalium (mg) 190 5,43%
Calcium (mg) 103 10,30%
Fosfor (mg) 87 10,88%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug) 9,7 6,47%
Magnesium (mg) 13 4,33%
Koper (mg) 0,01 1,11%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over roomijs
Roomijs is ijs gemaakt van bevroren melk met room en suiker. Vaak wordt het ijs verder op smaak gebracht met smaakmakers zoals cacao of vanille of met fruit, zoals aardbeien of perziken. Een essentiële factor voor de juiste textuur van roomijs is de toevoeging van lucht. Tussen de 30 tot 40% lucht is ideaal. De juiste temperatuur om het ijs te eten ligt tussen de –12°C en –14°C.

Er zijn tientallen soorten smaken, maar de populairste zijn: vanille, chocolade, aardbei, pistache, mokka, mango en stracciatella. Stracciatella bevat flinterdunne schaafsels of stukjes chocola. Ook Italiaans schepijs kan je onder de roomijssoorten scharen.

Is roomijs gezond?
Het nutriëntenprofiel van ijs varieert al naargelang merk, smaak en soort. Het is geen geheim dat ijs vol zit met suiker en vet. De temperatuur van ijs maskeert de zoete smaak, waardoor er veel suiker nodig is om de zoete smaak te bereiken. Roomijs zit boordevol calorieën, maar biedt ondertussen weinig voedingsstoffen.

Roomijs bevat spaarzame hoeveelheden vitamines en mineralen. Er is echter wel verschil tussen de verschillende roomijsproducten en -merken. Vele varianten zijn sterk bewerkt en bevatten ingrediënten als kunstmatige smaakstoffen en additieven.

Check in de supermarkt het etiket en selecteer het ijs met de minste ingrediënten. Doorgaans zijn dit de biologische varianten. Als je wilt gaan voor gezonder ijs, kies dan voor yoghurtijs. Bij yoghurtijs is het aandeel vet vaak lager en het heeft, vanwege de aanwezige bacteriën, een probiotisch effect.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.