web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rozenbotteljam

De voedingswaarde van rozenbotteljam

Voedingswaardetabel van rozenbotteljam per 100 gram:

Per 100 g Rozenbotteljam ADH*
kcal 260 13,00%
Kj 1104 13,14%
Water (g) 35 1,75%
Eiwit (g) 1,8 3,21%
Koolhydraten (g) 62 23,85%
Suiker (g) 62
Vet (g) 0,3 0,43%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g) 0
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g) 0,2
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 1 2,86%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,02 1,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 160 213,33%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,5 5,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 25 2,50%
Kalium (mg) 100 2,86%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 20 2,50%
IJzer (mg) 1 12,50%
Jodium (ug) 8 5,33%
Magnesium (mg) 0,3 0,10%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,05 0,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over rozenbotteljam
Rozenbotteljam is een jam op basis van rozenbottels. Jams zijn een gekookt mengsel van vruchten (in dit geval rozenbottel), suiker en pectine. Voor het maken van rozenbotteljam wordt de rozenbottel van de hondsroos (Rosa canina) gebruikt, een roos die in de Benelux van nature veel voorkomt. Jams en marmelades van rozenbottels zijn van oudsher bijzonder populair in het Midden-Oosten. Hoewel rozenbotteljam heel gezond kan zijn, bevatten kant-en-klare exemplaren in de winkel vaak veel suiker. Meestal wordt er geschermd met dat de jam voor 50% uit rozenbottel bestaat, maar als we de natuurlijke suikers bij de toegevoegde suiker optellen, komt we op meer dan 60% suiker uit. Dat maakt het erg zoet, waardoor de inname maar beter kan worden beperkt.

Vitamine C in rozenbotteljam
Wilde rozenbottelvruchten zijn bijzonder rijk aan vitamine C, met een gehalte van vaak meer dan 400 mg per 100 g. De vitamine C in rozenbotteljam is echter voornamelijk afkomstig van synthetische vitamine C in de vorm van  L-ascorbinezuur. Voor het maken van jam is een lange kooktijd benodigd, iets dat de vitamine C grotendeels verloren doet gaan. Om het gehalte toch te kunnen garanderen, voegen fabrikanten dit kunstmatig toe. De rozenbotteljam van Roosvicee bevat per 100 gram 160 mg vitamine C. Een portie jam is 15 gram, wat omgerekend 24 mg aan vitamine C levert. Dit komt overeen met 30% van een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, die in Nederland op 75 mg per dag ligt. Rozenbottels bevatten naast vitamine C overigens ook carotenoïden zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: