Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rucola

De voedingswaarde van rucola

Voedingswaardetabel van rucola per 100 gram:

Per 100 g / ml Rucola ADH*
kcal 23 1.15%
Kj 98 1.17%
Water (g) 91.8 4.59%
Eiwit (g) 1.3 2.32%
Koolhydraten (g) 1 0.38%
Suiker (g) 0.8
Vet (g) 0.2 0.29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1.5 4.29%
A (mg) 0.2 22.22%
B1 (mg) 0.6 54.55%
B2 (mg) 0.08 5.33%
B3 (mg) 1 6.25%
B5 (mg) 0.4 8.00%
B6 (mg) 0.06 4.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 35 11.67%
B12 (ug)
C (mg) 15 20.00%
D (ug)
E (mg) 0.8 8.00%
Vitamine K (ug) 129 107.50%
Natrium (mg) 10 1.00%
Kalium (mg) 220 6.29%
Calcium (mg) 40 4.00%
Fosfor (mg) 35 4.38%
IJzer (mg) 1.1 13.75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 10 3.33%
Koper (mg) 0.05 5.56%
Selenium (ug) 0.3 0.55%
Zink (mg) 0.22 1.47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Rucola is een bladgroente die vaak wordt gegeten in een salade of als onderdeel van een koud gerecht. Het heeft een pittige en nootachtige smaak, wat vrij uniek is voor een slasoort. Het zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid die worden geoogst voordat de plant met gele of witte bloempjes gaat bloeien. Dit verklaart de intensiteit van de smaak.

Herkomst
Sinds tientallen jaren is rucola in Nederland  in opmars. In het Middellandse Zeegebied wordt deze slasoort al veel langer geteeld en gegeten, waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen. Het is een eenjarige, snelgroeiende plant behorend tot de kruisbloemenfamilie. Veel van de kruisbloemigen zijn echte herfst- of winterkost, maar rucola vormt daarop een uitzondering. De oogsttijd is in het voorjaar tot en met de herfst. Wilde rucola groeit laag aan de grond aan enigszins houtige stengels. Gekweekte rucola is wat ronder van blad en smaakt iets milder.

Verkrijgbaar
Rucola komt afwisselend uit Nederland en Italië, maar het grootste deel wordt geoogst in ons eigen land. Tegenwoordig is deze groente in elke supermarkt te vinden. De rucola is vaak al schoongemaakt en gewassen en ligt verpakt in de koeling. Hier vind je zowel de ronde blaadjes als de variant met een scherp afgetekend blad (de wilde rucola). Deze laatste is nog pittiger van smaak. Rucola wordt sporadisch ook als kiemen verkocht. Een gezond alternatief!

Bewaren
Rucola is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Ongewassen rucola kan erg zanderig zijn vanwege de groei laag aan de grond. Maar meestal is de slasoort al gewassen. Slappe blaadjes kun je weer oppeppen door ze een uurtje in koud water te leggen.

Toepassing
De scherpe smaak maakt rucola vooral geschikt om te verwerken in een mix met andere bladsla, zoals eikenblad- of veldsla. Daarnaast is rucola ook lekker om rauw door een stamppot te verwerken of als kleine plukjes te serveren bij een voorgerecht of op een soep. Je kunt van rucola ook een prima pesto of spread maken.

Wist je dat
:

  • Rucola zeer gemakkelijk is om in je eigen (moes)tuin te kweken? Bovendien verspreidt de soort zich razendsnel waardoor er het volgende jaar zomaar op andere plekken rucolaplantjes naar boven schieten.
  • Rucola ook wel ‘raketsla’ wordt genoemd?
  • Rucola doorgroeit en nieuwe blaadjes vormt wanneer je het afsnijdt? Dit maakt het een duurzame plant.
  • Rucola zeer nitraatrijk is en daarom beter niet in de grote hoeveelheden gegeten kan worden?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.