Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Sandwich Spread

De voedingswaarde van Sandwich Spread

Voedingswaardetabel van Sandwich Spread per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH*
kcal 235 11,75%
Kj 975 11,61%
Water (g) 64,6 3,23%
Eiwit (g) 1,6 2,86%
Koolhydraten (g) 14 5,38%
Suiker (g) 14
Vet (g) 19 27,14%
Verzadigd (g) 1,3
E.O.V. (g) 11,5
M.O.V. (g) 5,4
Omega 6 (g) 3,8
Omega 3 (g) 1,6
Cholesterol (mg) 16
Transvet (g) 0,1
Vezels (g) 0,8 2,29%
A (mg) 0,078 8,67%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,14 0,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 4 5,33%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 4,7 47,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 532 53,20%
Kalium (mg) 108 3,09%
Calcium (mg) 56 5,60%
Fosfor (mg) 18 2,25%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 4 2,67%
Magnesium (mg) 18 6,00%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Sandwich Spread
Sandwich Spread is een hartig broodbeleg op basis van soort een slasaus met relish. Relish bestaat uit fijngesneden, gekookte en ingelegde groenten en kruiden. ‘Sandwich Spread’ is een beschermde naam, die alleen door producent Heinz gevoerd mag worden. Vele supermarkten bieden een vergelijkbaar product aan als huismerk onder namen als ‘Sandwich salade’ of ‘Brood Spread’.

Heinz biedt Sandwich Spread aan in vele smaken: naturel, tomaat lente-ui, tuinkruiden, pikante groenten en komkommer. De slogan van Sandwich Spread is ‘Lekker fris, lekker anders!’, een verwijzing naar de hartige en frisse smaak. Heinz Sandwich Spread richt zich in de marketing op het hele gezin. Een standaard pot Sandwich Spread bevat 300 gram, maar er zijn ook extra grote potten te verkrijgen met een inhoud van 450 gram.

Is Sandwich Spread gezond?
Heinz pronkt op het etiket graag met kreten als: ‘Bevat meer dan 30% groenten’ en ‘Zonder conserveermiddelen’. Veel mensen denken hierdoor dat het om een gezond product gaat. Om te beoordelen of dat echt zo is, zullen we de ingrediënten onder de loep moeten nemen:

groenten 33% (witte kool 16%, augurk 13%, rode paprika 2,0%, ui 1,6%), water, raapzaadolie, suiker, azijn, magere melkpoeder zout, specerijen (bevatten mosterd), gemodificeerd zetmeel, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), aroma’s, kleurstof (paprika-extract), kruiden- en specerijenextracten (bevatten selderij).

Als eerste valt op dat er inderdaad meer dan 30% groenten aanwezig zijn in dit product. De vraag is alleen wat de overige 70% dan inhoudt. Dat blijkt voornamelijk vet, suiker en zout te zijn. Vet en suiker zijn lege calorieën die weinig toevoegen aan onze gezondheid. Samen met zout zorgen zij voor een hoge ‘dooreetfactor’, waardoor er meer calorieën worden genuttigd dan gezond is.

Ook bevat dit product verdachte stoffen zoals aroma’s en extracten van specerijen. Het is niet helemaal duidelijk of het hier gaat om smaakversterkers. Smaakversterkers kunnen ervoor zorgen dat de ‘dooreetfactor’ nog verder wordt versterkt. De opmerking ‘met 30% groente’ is niet gelogen, maar deze groenten bestaan in werkelijkheid voornamelijk uit kool, het gehalte aan uien en paprika is slechts een paar procent.

Al met al valt dit product niet onder de meest gezonde soorten broodbeleg, maar het is wel een stuk gezonder dan de meeste soorten zoet broodbeleg. Gezondere alternatieven zijn zelfgemaakte groentespread, tzatziki, humus, baba ganoush en hüttenkäse met groente.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: