web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van saucijzenbroodje

De voedingswaarde van saucijzenbroodje

Voedingswaardetabel van saucijzenbroodje per 100 gram:

Per 100 g saucijzenbroodje ADH*
kcal 356 17,80%
Kj 1484 17,67%
Water (g) 37,5 1,88%
Eiwit (g) 7,2 12,86%
Koolhydraten (g) 28,5 10,96%
Suiker (g) 0,5
Vet (g) 23,4 33,43%
Verzadigd (g) 10,8
E.O.V. (g) 7,6
M.O.V. (g) 2,1
Omega 6 (g) 1,7
Omega 3 (g) 0,3
Cholesterol (mg) 45
Transvet (g) 1,1
Vezels (g) 1,4 4,00%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,29 26,36%
B2 (mg) 0,18 12,00%
B3 (mg) 2,7 16,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,24 16,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3,4 1,13%
B12 (ug) 0,8 28,57%
C (mg) 5 6,67%
D (ug) 0,4 4,00%
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 625 62,50%
Kalium (mg) 126 3,60%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 126 15,75%
IJzer (mg) 1,1 13,75%
Jodium (ug) 2,3 1,53%
Magnesium (mg) 16 5,33%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 2,17 14,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over het saucijzenbroodje
In het Engels spreekt men over een sausage roll, in Duitsland over een Münsterländer Wurstbrötchen en in Tsjechië weer over klobásník; in alle gevallen wordt een rechthoekig broodje bedoeld van bladerdeeg dat is gevuld met gekruid gehakt. De naam doet vermoeden dat dit broodje een saucijs zou bevatten. Een saucijs is een klein gekruid braadworstje van varkensvlees. Het saucijzenbroodje bevat geen saucijs, maar wel de vulling die voor het maken van een saucijs wordt gebruikt.

Ingrediënten
De basis van een saucijzenbroodje is gehakt van varkensvlees. Het broodje bestaat gemiddeld uit 40% vleesvulling. Steeds vaker worden saucijzenbroodjes ook gemaakt met rundvlees, half-om-half gehakt, kalfsvlees of kip. Dit gehakt wordt op smaak gebracht met kruiden, waarvan nootmuskaat zorgt voor de kenmerkende smaak. Verder wordt het voor het broodje roomboterbladerdeeg gebruikt. Vrijwel alle saucijzenbroodjes bevatten relatief veel zout. Soms wordt er een ei gebruikt, meestal om het broodje een wat glimmend uiterlijk te geven. De smaak van het broodje valt in de categorie hartig.

Verkrijgbaarheid
Saucijzenbroodjes worden vaak warm verkocht bij snackbars en benzinepompen. Meestal worden ze op eettemperatuur onder een warmtelamp bewaard. Veel supermarkten verkopen naast diepvries Saucijzenbroodjes ook afbakvarianten, die in een voorverwarmde oven op 200 graden in slechts 6 – 8 minuten klaar zijn om te eten. Hoewel de meeste mensen kiezen voor kant-en-klare saucijzenbroodjes, is het ook heel gemakkelijk zelf te maken. Op internet circuleren vele vergelijkbare recepten met een bereidingstijd van gemiddeld 40 minuten, inclusief 20 minuten baktijd in de oven.

Toepassingen
Saucijzenbroodjes worden vaak tijdens de lunch of borrel gegeten, maar is bij velen ook geliefd als tussendoortje. Er bestaan speciale kleine varianten voor tijdens de borrel.

Weetjes/wist je dat?

  • Er ook vegetarische saucijzenbroodjes bestaan? De Vegetarische Slager heeft ze in het assortiment. Deze vind je in de diepvries.
  • De Grieken en Romeinen ook al vlees in hun brood stopte? Dit waren eigenlijk de voorlopers van het moderne saucijzenbroodje.
  • Je zelf heel gemakkelijk een saucijzenbroodje kan maken met kant-en-klare bladerdeeg en een worst?
  • Een saucijzenbroodje eigenlijk een soort worstenbroodje is?

De gezondheidswaarde van een saucijzenbroodje
Een kant-en-klaar saucijzenbroodje levert ten opzichte van de hoeveelheid micronutriënten veel calorieën en zout. Vooral het aandeel vet is vrij hoog. Dit kan beter niet op dagelijkse basis gegeten worden. De gezondheidswaarde van een saucijzenbroodje kan gemakkelijk vergroot worden door ze zelf te maken. Door dan gebruik te maken van eieren, uien, knoflook, pepertjes en vele kruiden zoals verse peterselie, wordt het broodje smaakvoller en gezonder. Tegelijkertijd kun je dan het aandeel zou beperken. Wanneer deze broodjes dan per 10 worden gemaakt, kunnen ze worden ingevroren en valt de hoeveelheid arbeid per broodje relatief mee.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: