Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van saucijzenbroodje

De voedingswaarde van saucijzenbroodje

Voedingswaardetabel van saucijzenbroodje per 100 gram:

Per 100 g saucijzenbroodje ADH*
kcal 356 17,80%
Kj 1484 17,67%
Water (g) 37,5 1,88%
Eiwit (g) 7,2 12,86%
Koolhydraten (g) 28,5 10,96%
Suiker (g) 0,5
Vet (g) 23,4 33,43%
Verzadigd (g) 10,8
E.O.V. (g) 7,6
M.O.V. (g) 2,1
Omega 6 (g) 1,7
Omega 3 (g) 0,3
Cholesterol (mg) 45
Transvet (g) 1,1
Vezels (g) 1,4 4,00%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,29 26,36%
B2 (mg) 0,18 12,00%
B3 (mg) 2,7 16,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,24 16,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3,4 1,13%
B12 (ug) 0,8 28,57%
C (mg) 5 6,67%
D (ug) 0,4 4,00%
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 625 62,50%
Kalium (mg) 126 3,60%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 126 15,75%
IJzer (mg) 1,1 13,75%
Jodium (ug) 2,3 1,53%
Magnesium (mg) 16 5,33%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 2,17 14,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over het saucijzenbroodje
In het Engels spreekt men over een sausage roll, in Duitsland over een Münsterländer Wurstbrötchen en in Tsjechië weer over klobásník; in alle gevallen wordt een rechthoekig broodje van bladerdeeg bedoeld, dat is gevuld met gekruid gehakt. De naam doet vermoeden dat dit broodje een saucijs zou bevatten. Een saucijs is een klein gekruid braadworstje van varkensvlees. Het saucijzenbroodje bevat geen saucijs, maar wel de vulling die voor het maken van een saucijs wordt gebruikt.

Ingrediënten
De basis van een saucijzenbroodje is varkensgehakt. Het broodje bestaat gemiddeld uit 40% vleesvulling. Steeds vaker worden saucijzenbroodjes ook gemaakt met rundvlees, half-om-half gehakt, kalfsvlees of kip. Dit gehakt wordt op smaak gebracht met kruiden, waarvan nootmuskaat zorgt voor de kenmerkende smaak. Verder wordt het voor het broodje roomboterbladerdeeg gebruikt. Vrijwel alle saucijzenbroodjes bevatten relatief veel zout. Soms wordt er een ei gebruikt om het broodje een wat glimmend uiterlijk te geven. De smaak van het broodje valt in de categorie ‘hartig’.

Verkrijgbaarheid
Saucijzenbroodjes worden vaak warm verkocht bij snackbars en benzinepompen. Meestal worden ze op eettemperatuur onder een warmtelamp bewaard. Veel supermarkten verkopen naast diepvries saucijzenbroodjes ook afbakvarianten, die in een voorverwarmde oven op 200 graden in slechts 6 à 8 minuten klaar zijn.

Hoewel de meeste mensen kiezen voor kant-en-klare saucijzenbroodjes, zijn ze ook heel gemakkelijk zelf te maken. Op internet circuleren vele recepten met een bereidingstijd van gemiddeld 40 minuten, inclusief 20 minuten in de oven.

Toepassingen
Saucijzenbroodjes worden vaak bij de lunch of borrel gegeten, maar zo’n hartig hapje is ook een geliefd tussendoortje. Er bestaan speciale kleine varianten voor tijdens de borrel.

Wist je dat?

  • Er ook vegetarische saucijzenbroodjes bestaan? De Vegetarische Slager heeft ze in het assortiment. Je vindt ze in de diepvries.
  • De Grieken en Romeinen ook al vlees in hun brood stopten? Dit waren eigenlijk de voorlopers van het moderne saucijzenbroodje.
  • Je heel gemakkelijk zelf een saucijzenbroodje kan maken met kant-en-klaar  bladerdeeg en een worstje?
  • Een saucijzenbroodje eigenlijk een soort worstenbroodje is?

De gezondheidswaarde van een saucijzenbroodje
Een kant-en-klaar saucijzenbroodje levert ten opzichte van de hoeveelheid micronutriënten veel calorieën en zout. Vooral het aandeel vet is vrij hoog. Kortom: je kunt beter niet dagelijks saucijzenbroodjes eten.

De voedingswaarde van een saucijzenbroodje kan je gemakkelijk verbeteren door ze zelf te maken. Door eieren, uien, knoflook, pepertjes en vele kruiden zoals verse peterselie te gebruiken wordt het broodje lekkerder en gezonder. Tegelijkertijd kan je de hoeveelheid zout beperken. Wanneer je een groter aantal van deze broodjes tegelijk maakt, kan je ook wat saucijzen invriezen, waarmee de hoeveelheid werk per broodje weer meevalt.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.