Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van savooiekool

De voedingswaarde van savooiekool

Voedingswaardetabel van savooiekool per 100 gram:

Per 100 g / ml Savooiekool ADH*
kcal 30 1,50%
Kj 129 1,54%
Water (g) 89 4,45%
Eiwit (g) 2,5 4,46%
Koolhydraten (g) 4 1,54%
Suiker (g) 3,5
Vet (g) 0,5 0,71%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 3 8,57%
A (mg)
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,19 3,80%
B6 (mg) 0,15 10,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 25 8,33%
B12 (ug)
C (mg) 40 53,33%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 242 201,67%
Natrium (mg) 10 1,00%
Kalium (mg) 300 8,57%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over savooiekool
Savooiekool, ook wel groene kool, is een van de oudste koolsoorten. Hoewel goed verkrijgbaar, wordt deze kool in Nederland niet al te vaak gegeten.

Herkomst en groeiwijze
Savooiekool hoort bij de Brassicaceae-familie, net als bijvoorbeeld spruitjes en bloemkool. De kool komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. De oudst gevonden vermeldingen van koolsoorten dateren van 600 voor Christus. Uit oude teksten blijkt dat vroeger alleen de stengels van kool werden gegeten. Waarschijnlijk gaat het dan om een wilde vorm, die we kunnen vergelijken met bloemkool of broccoli. Later werden ook de hele kooltjes gegeten, maar die hadden een veel kleiner formaat dan tegenwoordig.

Savooiekool heeft een andere structuur dan andere kolen. De bladeren zijn bobbelig en krullen aan de uiteinden. Het blad is dikker en steviger en de bladeren zijn wat losser om elkaar heen gevouwen. Qua opbouw van de bladeren heeft de savooiekool wel wat weg van een (pioen)roos. Savooiekool groeit net als andere koolsoorten laag aan de grond met een ‘jas’ van grote bladeren om zich heen.

Verkrijgbaar
Savooiekool komt bijna het hele jaar uit Nederland. Wanneer er geen aanvoer uit eigen land is, wordt de kool uit Portugal gehaald. Elk seizoen wordt er savooiekool geoogst, wat betekent dat de kool in alle seizoenen gedijt. Savooiekool is doorgaans mondjesmaat te koop in de supermarkt. Wanneer je hem hier niet vindt, kijk dan eens bij de groenteman of in een biologische winkel. Als je savooiekool koopt kijk dan of het blad er frisgroen uitziet en de kool stevig aanvoelt. Gele of verkleurde (bruine) bladeren duiden er op dat de kool niet meer vers is.

Bewaren
De kool is op een koele plek ongeveer een week houdbaar. Bewaar hele kolen niet in de koelkast. Wanneer je de savooiekool niet in één keer opmaakt, kun je de resten nog een paar dagen bewaren in de koelkast.

Toepassing
Van alle koolsoorten heeft de savooiekool de stevigste (kool)smaak. Omdat de bladeren vrij dik zijn, kun je ze gemakkelijk vullen. Ziet er ook nog eens mooi uit! Denk bijvoorbeeld aan een dikke groentesaus of gekruide rijst en gehakt. De kool is ook lekker om te verwerken in stamppot, in roerbakgerechten of met de hele bladeren in een ovenschotel. Of snijd de kool in reepjes en wok ze met een uitje en wat kerrie. Een makkelijk en smakelijk bijgerecht.

Wist je dat:

  • Groene kool ook wel ‘kappertjes’- of ‘putjeskool’ wordt genoemd?
  • Wist je dat er naast groene savooiekool ook een gele variant bestaat? Deze kool is groter en lichtgeel tot blauwgroen van kleur. De krop is veel dichter en heeft geen sterk gebobbelde bladeren.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van savooiekool
Deze kool behoort tot de kruisbloemigen en bevat veel gunstige stoffen die preventief werken tegen kanker (1). Glucosinolaten, zwavelhoudende stoffen en thiocyanaat zijn hiervan voorbeelden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. van Poppel G, Verhoeven DT, Verhagen H, Goldbohm RA. Brassica vegetables and cancer prevention. Epidemiology and mechanisms. Advances in experimental medicine and biology. 1999; 472:159-68.)

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.