web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van schenkstroop

De voedingswaarde van schenkstroop

Voedingswaardetabel van schenkstroop per 100 gram:

Per 100 g stroop ADH*
kcal 288 14,40%
Kj 1224 14,57%
Water (g) 28 1,40%
Eiwit (g) 0 0,00%
Koolhydraten (g) 72 27,69%
Suiker (g) 72  
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g) 0  
E.O.V. (g) 0  
M.O.V. (g) 0  
Omega 6 (g) 0  
Omega 3 (g) 0  
Cholesterol (mg) 0  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 0 0,00%
Kalium (mg) 0 0,00%
Calcium (mg) 0 0,00%
Fosfor (mg) 0 0,00%
IJzer (mg) 0 0,00%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 0 0,00%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over schenkstroop
Stroop is een vloeibare vorm van suiker. Deze vloeistof is relatief dik, dat we ook wel een hoge viscositeit noemen. Water is overigens een voorbeeld van een vloeistof met een lage viscositeit. Stroop bestaat doorgaans voor een kwart uit water, wat inhoudt dat het voor driekwart uit suiker bestaat. Het type suiker in stroop is sacharose, ook wel bekend als sucrose. Dit wordt in gangbaar Nederlands witte tafelsuiker genoemd. Het is een zogenaamde di-sacharide, dat betekent dat het uit glucose en fructose bestaat. Glucose wordt ook wel druivensuiker genoemd en fructose vruchtensuiker. De bron hiervan is meestal suikerbiet of suikerriet. De typisch donkere kleur van schenkstroop komt doordat de suikers tijdens het productieproces deels karameliseren. Aangezien suikers conserverend werken, is schenkstroop bijzonder lang houdbaar. De voedingswaarde van schenkstroop is bijzonder laag. Sommige mensen wijken daarom liever uit naar een stroop op basis van fruit, denk hierbij aan appelstroop, perenstroop of bananenstroop. De combinatie appel-perenstroop is ook in vrijwel elke supermarkt te vinden. Andere alternatieven zijn agavesiroop, ahornsiroop (=esdoornsiroop), gembersiroop of granaat appelsiroop. Hoewel deze antioxidanten en mineralen bevatten, bestaan ze grotendeels alsnog uit suiker. Dit soort producten eet je daarom niet voor je gezondheid, ze zijn hoogstens minder slecht dan gewone schenkstroop. Een van de meest gebruikte toepassingen van stroop is het beleggen ermee van pannenkoeken. Er zijn ook mensen die stroop gebruiken als broodbeleg. Wanneer het vochtpercentage van stroop wordt verhoogd, ontstaat er siroop. Siroop bevat doorgaans ongeveer driekwart water en een kwart suiker. De verhouding suiker en vocht is dan precies omgekeerd in vergelijking met die van stroop. Siroop wordt doorgaans gebruikt als basis voor geneesmiddelen of limonades. Bij deze laatste wordt over het algemeen nog een fruitsmaak toegevoegd.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: