web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van seitan

De voedingswaarde van seitan

Voedingswaardetabel van seitan per 100 gram:

Per 100 g Seitan ADH*
kcal 113 5,65%
Kj 479 5,70%
Water (g) 21,9 1,10%
Eiwit (g) 24,8 44,29%
Koolhydraten (g) 3 1,15%
Suiker (g)
Vet (g) 0,77 1,10%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 0,8 2,29%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 846 84,60%
Kalium (mg) 109 3,11%
Calcium (mg) 35 3,50%
Fosfor (mg) 0,00%
IJzer (mg) 2,1 26,25%
Jodium (ug) 0,4 0,27%
Magnesium (mg) 23 7,67%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 1,1 7,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over seitan
Seitan is een eiwitrijk alternatief voor vlees, gewonnen uit de gluten van tarwe. Gluten zijn de eiwitten die brood hun elastische structuur geven. Door tarwedeeg te wassen, spoel je de zetmelen weg en houd je gluten over. Deze gluten hebben een vleesachtige structuur. Seitan wordt vervolgens gekookt in een bouillon met sojasaus, waardoor er veel umami aan wordt toegevoegd. Doordat seitan rijk is aan gluten is het niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Herkomst
Het woord ‘seitan’ komt uit Japan. In het Japans betekent het letterlijk ‘gemaakt van eiwitten’. Hier wordt het al honderden jaren gemaakt. Er is ook bewijs dat tarwegluten in China al sinds de zesde eeuw worden gegeten als vleesvervanger. Voornamelijk door boeddhisten. In de achttiende eeuw landde deze kennis ook in het westen, nadat er een in het Latijn geschreven verhandeling werd gepubliceerd over het proces van tarwegluten winnen. In de negentiende eeuw schreven westerse artsen het ook wel voor aan diabetici. Rond 1960 vergaarde seitan in Europa bekendheid door de Japanner George Oshawa, ambassadeur van de macrobiotiek.

Verkrijgbaar
Seitan is in sommige reguliere winkels te koop. De meeste natuurvoedingswinkels verkopen het ook. Verder kun je tarwegluten kopen in de vorm van poeder. Daarmee kan je ook zelf seitan maken. Op internet staan hiervoor verschillende recepten.

Toepassing
Seitan wordt vooral als gegeten als vleesvervanger. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in curry’s, empanada’s, roerbakschotels en salades. De seitan uit de winkel is vaak al op smaak gebracht, maar je kunt ook zelf een marinade maken.

Wist je dat?

  • Tarwegluten vaak aan broden worden toegevoegd voor een beter rijsproces en elasticiteit?
  • Je geen tarwegluten kunt winnen uit gefermenteerd deeg? De gluten zijn dan  voor een groot deel al afgebroken.
  • Seitan een goed alternatief kan zijn voor vegetariërs en vegans die geen soja kunnen eten?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: