Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van smeerkaas

De voedingswaarde van smeerkaas

Voedingswaardetabel van smeerkaas per 100 gram:

Per 100 g 48+ ADH* Slankie ADH*
kcal 263 13,15% 137 6,85%
Kj 1088 12,95% 574 6,83%
Water (g) 55,5 2,78% 74,3 3,72%
Eiwit (g) 13,3 23,75% 17,2 30,71%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96% 1,7 0,65%
Suiker (g) 2,2 1,7
Vet (g) 21,9 31,29% 6,8 9,71%
Verzadigd (g) 12,3 3,8
E.O.V. (g) 6,2 1,9
M.O.V. (g) 0,6 0,2
Omega 6 (g) 0,4 0,1
Omega 3 (g) 0,2 0,1
Cholesterol (mg) 60 29
Transvet (g) 0,8 0,3
Vezels (g) 0,5 1,43% 0 0,00%
A (mg) 0,216 24,00% 0,125 13,89%
B1 (mg) 0,02 1,82% 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,24 16,00% 0,5 33,33%
B3 (mg) 0,1 0,63% 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,014 0,93% 0,014 0,93%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13 4,33% 13 4,33%
B12 (ug) 0,64 22,86% 0,14 5,00%
C (mg) 1 1,33% 1 1,33%
D (ug) 0 0,00% 0,1 1,00%
E (mg) 0,6 6,00% 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 12,7 10,58% 0,00%
Natrium (mg) 991 99,10% 800 80,00%
Kalium (mg) 109 3,11% 200 5,71%
Calcium (mg) 467 46,70% 548 54,80%
Fosfor (mg) 781 97,63% 780 97,50%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0,1 1,25%
Jodium (ug) 9 6,00% 13 8,67%
Magnesium (mg) 21 7,00% 21 7,00%
Koper (mg) 0,03 3,33% 0,03 3,33%
Selenium (ug) 8 14,55% 8 14,55%
Zink (mg) 2 13,33% 2,2 14,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over smeerkaas
Smeerkaas is een zacht en smeerbaar kaasproduct, ook wel ‘smeltkaas’ genoemd. Doorgaans wordt smeerkaas gebruikt als broodbeleg. Er bestaan vele soorten smeerkaas, zoals kruidensmeerkaas of smeerkaas met ham. Veel supermarkten hebben een eigen huismerk smeerkaas, maar de variatie aan smaken is hierbij gering.

Smeerkaas wordt geproduceerd door bij het verhitten van harde kaas een klein beetje water toe te voegen en daarna smeltzouten zoals trinatriumfosfaat (E339) en polyfosfaten (E452). Hierdoor wordt de harde kaas smeerbaar.

Sommige mensen noemen roomkaas ‘een type smeerkaas’, maar dat is feitelijk onjuist. Roomkaas is een jonge kaas die nog smeerbaar is en bevat geen smeltzouten. Roomkaas en smeerkaas zijn beiden kaas en beiden smeerbaar, maar de smaak en substantie liggen ver uit elkaar. Roomkaas valt onder de zuivelspreads.

Een grote Nederlandse producent van smeerkaas is Eru. In het buitenland is het Franse La vache qui rit, met rode koe op het etiket, zeer bekend. La vache qui rit is inmiddels over de hele wereld te koop. Ook zijn er tegenwoordig magere varianten van smeerkaas verkrijgbaar, zoals de Slankie 20+ van Milner. Deze bevat aanzienlijk minder vet en daarmee ook minder calorieën.

Is smeerkaas gezond?
Smeerkaas is rijk aan eiwit, vitamines en mineralen. Het is vooral interessant als bron van vitamine A en B12. Ook bevat het redelijk wat vitamine K. Als we kijken naar de mineralen, dan valt op dat smeerkaas naast calcium, bijzonder veel fosfor bevat. De reden is dat smeltzouten fosforverbindingen zijn. Het lichaam heeft kleine beetjes fosfor nodig, dus smeerkaas is een prima bron van fosfor. Te veel fosfor is ongunstig voor de botten. Overdrijf het eten van smeerkaas daarom niet.

Smeerkaas bevat, net zoals andere kazen, bijzonder veel natrium. Te veel natrium is schadelijk. Daarnaast is smeerkaas erg rijk aan vet, vooral van het verzadigde soort. Veel en vaak smeerkaas eten is voor je gezondheid af te raden, maar af en toe een beetje smeerkaas is geen enkel probleem. Het lichaam kan dan profiteren van de schaarse micronutriënten, zoals vitamine B12, calcium, fosfor en vitamine A.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: