web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van smeerkaas

De voedingswaarde van smeerkaas

Voedingswaardetabel van smeerkaas per 100 gram:

Per 100 g 48+ ADH* Slankie ADH*
kcal 263 13,15% 137 6,85%
Kj 1088 12,95% 574 6,83%
Water (g) 55,5 2,78% 74,3 3,72%
Eiwit (g) 13,3 23,75% 17,2 30,71%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96% 1,7 0,65%
Suiker (g) 2,2 1,7
Vet (g) 21,9 31,29% 6,8 9,71%
Verzadigd (g) 12,3 3,8
E.O.V. (g) 6,2 1,9
M.O.V. (g) 0,6 0,2
Omega 6 (g) 0,4 0,1
Omega 3 (g) 0,2 0,1
Cholesterol (mg) 60 29
Transvet (g) 0,8 0,3
Vezels (g) 0,5 1,43% 0 0,00%
A (mg) 0,216 24,00% 0,125 13,89%
B1 (mg) 0,02 1,82% 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,24 16,00% 0,5 33,33%
B3 (mg) 0,1 0,63% 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,014 0,93% 0,014 0,93%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13 4,33% 13 4,33%
B12 (ug) 0,64 22,86% 0,14 5,00%
C (mg) 1 1,33% 1 1,33%
D (ug) 0 0,00% 0,1 1,00%
E (mg) 0,6 6,00% 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 12,7 10,58% 0,00%
Natrium (mg) 991 99,10% 800 80,00%
Kalium (mg) 109 3,11% 200 5,71%
Calcium (mg) 467 46,70% 548 54,80%
Fosfor (mg) 781 97,63% 780 97,50%
IJzer (mg) 0,1 1,25% 0,1 1,25%
Jodium (ug) 9 6,00% 13 8,67%
Magnesium (mg) 21 7,00% 21 7,00%
Koper (mg) 0,03 3,33% 0,03 3,33%
Selenium (ug) 8 14,55% 8 14,55%
Zink (mg) 2 13,33% 2,2 14,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over smeerkaas
Smeerkaas is een zacht smeerbaar kaasproduct. Het wordt ook wel smeltkaas genoemd. Over het algemeen wordt smeerkaas ingezet als broodbeleg. Er bestaan vele soorten smeerkaas, zoals sambal, kruiden smeerkaas of smeerkaas met ham. Smeerkaas wordt geproduceerd door tijdens het verhitten van harde kaas een klein beetje water toe te voegen en daarna smeltzouten zoals trinatriumfosfaat (E339) en polyfosfaten (E452). Hierdoor wordt de harde kaas smeerbaar. Sommige mensen noemen roomkaas een type smeerkaas, maar dat is feitelijk niet juist. Roomkaas is een jonge kaas die nog smeerbaar is en bevat geen smeltzouten. Zowel roomkaas als smeerkaas zijn wel beiden kaas en ook smeerbaar, maar de smaak en textuur liggen ver bij elkaar vandaan. Roomkaas valt onder de zuivelspreads. Een grote Nederlandse producent van smeerkaas is Eru. In het buitenland is het uit Frankrijk afkomstige La vache qui rit, met rode koe op het etiket, zeer bekend. La vache qui rit is inmiddels over de hele wereld te krijgen. Inmiddels zijn er ook diverse magere varianten van smeerkaas verkrijgbaar, zoals de Slankie 20+ van Milner. Deze bevat aanzienlijk minder vet en daarmee ook minder calorieën. Veel supermarkten hebben een eigen huismerk smeerkaas, maar de variatie aan smaken is hierbij gering.

Is smeerkaas gezond?
Smeerkaas is rijk aan eiwit, vitamines en mineralen en. Het is vooral interessant als bron van vitamine A en B12. Ook bevalt het redelijk wat vitamine K. Als we kijken naar de mineralen, dan valt op dat smeerkaas naast calcium, bijzonder veel fosfor bevat. De reden is dat smeltzouten fosforverbindingen zijn. Het lichaam heeft kleine beetjes fosfor nodig, dus smeerkaas is een prima bron van fosfor. Te veel fosfor is ongunstig voor de botten, daarom is het verstandig om de inname van smeerkaas niet te overdrijven. Smeerkaas bevat net zoals andere kazen bijzonder veel natrium. Te veel natrium wordt in verband gebracht met schadelijke effecten in het lichaam. Daarnaast is smeerkaas erg rijk aan vet, vooral van het verzadigde soort. Het eten van veel smeerkaas is voor de gezondheid af te raden. Af en toe een klein beetje smeerkaas, is weer geen probleem. Het lichaam kan dan profiteren van enkele schaarse micronutriënten zoals vitamine B12, calcium, fosfor en vitamine A.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: