web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kokosbrood

De voedingswaarde van kokosbrood

Voedingswaardetabel van kokosbrood per 100 gram:

Per 100 g Kokosbrood ADH*
kcal 426 21,30%
Kj 1785 21,25%
Water (g) 13,9 0,70%
Eiwit (g) 3,2 5,71%
Koolhydraten (g) 58,7 22,58%
Suiker (g) 41,4  
Vet (g) 18,6 26,57%
Verzadigd (g) 14,2  
E.O.V. (g) 2,3  
M.O.V. (g) 0,9  
Omega 6 (g) 0,9  
Omega 3 (g) 0,6  
Cholesterol (mg) 0  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 5,6 16,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,04 2,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 18 6,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 3,3 2,75%
Natrium (mg) 40 4,00%
Kalium (mg) 225 6,43%
Calcium (mg) 14 1,40%
Fosfor (mg) 100 12,50%
IJzer (mg) 1,4 17,50%
Jodium (ug)   0,00%
Magnesium (mg) 48 16,00%
Koper (mg) 0,3 33,33%
Selenium (ug)   0,00%
Zink (mg) 1,75 11,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kokosbrood
Kokosbrood is een in Nederland populair broodbeleg op basis van gedroogd kokosvlees. Kokosbrood wordt doorgaans verkocht  in voorgesneden pakjes. In het verleden verkochten de plaatselijke buurtwinkels op bestelling gesneden plakjes uit het hele brood. Naast kokosvezels bevat kokosbrood ook glucose, tarwezetmeel, glucosestroop, suiker, gelatine en zout. Er zitten meerdere soorten suiker in, waardoor kokosbrood bijzonder rijk is aan suiker. Daarnaast bevat kokosbrood ook veel verzadigd vet. Kokosbrood valt daarom in de categorie zoet broodbeleg en kunnen we om deze reden vergelijken met snoep. Kokosbrood is wel rijk aan vezels, wat gunstig is voor de darmbacteriën. Andere voordelen is dat kokosbrood weinig zout bevat, geen conserveermiddelen nodig heeft en vrij kan zijn van gluten. Daarbij bevat kokosbrood ook geen cholesterol of transvet. De reden dat kokosbrood in Nederland populair is, komt doordat we deze vanwege de koloniale geschiedenis kokos hebben meegenomen naar ons land. Kokosbrood is verkrijgbaar in diverse smaken, waaronder chocolade, framboos, bosvruchten en mango. Soms zijn er ook combinaties te krijgen van smaken. Ook zijn er tegenwoordig naast de original kokosbrood varianten verkrijgbaar met minder suiker (zero) en  plantaardige ingrediënten (vegan). Een groot merk kokosbrood is Theunisse, dat onder beheer valt van Theha. De oprichter Abraham Theunisse van dit merk begon in 1945 een kleine snoepfabriek in Harderwijk. Hij produceerde in eerste instantie ambachtelijk snoepgoed met ananas- of muntsmaak. Vervolgens ontwikkelde hij een recept voor kokosbrood. Aanvankelijk deed Theunisse dit in slechts kleine hoeveelheden, maar later besloot hij zich te specialiseren in kokosbrood. Al snel groeide de vraag naar zijn kokosbrood. Theunisse besloot toen het kokosbrood voorverpakt en gesneden aan te bieden in de supermarkten, dat een groot succes bleek. Naast kokosbrood van Theunissen zijn er in Nederland slechts enkele kleine concurrenten, meestal in het biologische segment. Het is niet duidelijk of deze ook door Theunissen worden geproduceerd.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: