Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van spareribs

De voedingswaarde van spareribs

Voedingswaardetabel van spareribs per 100 gram:

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 249 12,45%
Kj 1039 12,37%
Water (g) 54,8 2,74%
Eiwit (g) 29,5 52,68%
Koolhydraten (g) 0,1 0,04%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 14,5 20,71%
Verzadigd (g) 5
E.O.V. (g) 5,9
M.O.V. (g) 2,4
Omega 6 (g) 2,2
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 87,4
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,1 0,29%
A (mg) 0,024 2,67%
B1 (mg) 0,7 63,64%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 7,9 49,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,47 31,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3 1,00%
B12 (ug) 0,71 25,36%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 1,9 19,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 114 11,40%
Kalium (mg) 484 13,83%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 253 31,63%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 1,2 0,80%
Magnesium (mg) 29 9,67%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 21 38,18%
Zink (mg) 4,1 27,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over spareribs
Spareribs zijn de geroosterde ribben gesneden uit de buik en het borstbeen van het varken. Deze bestaan uit 11 tot 13 cm lange ribben met een klein laagje vlees aan de bovenzijde en tussen de ribben.

Spareribs worden in verschillende keukens over de hele wereld bereid en gegeten. Ze zijn vooral populair in de Chinese en de Amerikaanse keuken. In Nederland zijn er veel restaurants en afhaalrestaurants gespecialiseerd in spareribs.

Spareribs worden zonder bestek gegeten, dus met de vingers. Daarom leveren de meeste restaurants een bakje citroenwater of een vochtig doekje bij de maaltijd.

Zijn spareribs gezond?
Spareribs zijn populair bij aanhangers van het koolhydraatarme dieet. Spareribs zijn namelijk van nature vrij van koolhydraten. De calorieën komen voornamelijk uit eiwit en vet. Het vet in spareribs is merendeels van het type enkelvoudig onverzadigd, dat wordt gezien als ‘gezond vetzuur’. Ze bevatten echter ook veel verzadigd vet.

Spareribs bevatten veel mineralen, waaronder flinke hoeveelheden ijzer en zink. Beide mineralen spelen een belangrijke rol bij immuniteit en bovendien helpt ijzer ook je cellen en weefsels van zuurstof te voorzien door zuurstof in je bloedbaan te transporteren. Een portie spareribs bevat ongeveer 40% van je dagelijkse zinkbehoefte en al gauw 10% van je ijzerbehoefte.

Daarnaast zijn spareribs ook rijk aan de vitamines B12 en D. Vitamine D is een hormoonachtige vitamine die je lichaam helpt calcium op te nemen, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Vitamine B12 houdt je zenuwstelsel gezond en het speelt ook een rol bij de zuurstofvoorziening. Elke portie spareribs van 3 ons levert 30% van je dagelijkse vitamine B12 en 7% van je vitamine D-behoefte.

Vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en de flinke hoeveelheid ijzer, zijn spareribs populair onder bodybuilders en mensen die aan krachtsport doen. Zo nu en dan spareribs eten hoeft niet ongezond te zijn, maar houd er wel rekening mee dat ze vaak op smaak zijn gebracht met een marinade die rijk is aan suiker en zout. Daarom is het beter de spareribs thuis te bereiden, zodat je de hoeveelheid zout en suiker in de marinade zelf kan bepalen.

Biologische spareribs zijn te verkiezen boven de gangbare, omdat deze niet alleen hoger scoren op dierenwelzijn, maar ook meer nutriënten zoals omega 3 kunnen bevatten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.