web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van speculoos

De voedingswaarde van speculoos

Voedingswaardetabel van speculoos per 100 gram:

Per 100 g Speculoos ADH*
kcal 579 28,95%
Kj 2411 28,95%
Water (g) 1,8 0,09%
Eiwit (g) 3,2 5,71%
Koolhydraten (g) 56,6 21,77%
Suiker (g) 34,2
Vet (g) 37,5 53,57%
Verzadigd (g) 9,8
E.O.V. (g) 20,2
M.O.V. (g) 6
Omega 6 (g) 5,1
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 2,8
Transvet (g) 0
Vezels (g) 1 2,86%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,045 3,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14,7 4,90%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 197 19,70%
Kalium (mg) 465 13,29%
Calcium (mg) 116 11,60%
Fosfor (mg) 193 24,13%
IJzer (mg) 4,5 56,25%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 74 24,67%
Koper (mg) 0,42 46,67%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 1,3 8,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over speculoos
Speculoos is een smeerbaar broodbeleg dat is bedacht in België. Het is een pasta dat is gebaseerd op speculoos. Speculoos is een variant op speculaas. In Speculoos wordt alleen het kruid kaneel gebruikt, terwijl er in speculaas naast kaneel ook kruiden zoals nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper worden gebruikt. De vermelding ‘loos’ is dan ook een verwijzing naar het ontbreken van deze kruiden.

Geschiedenis
Het Vlaamse TV-programma ‘De Bedenkers’ liet in 2007 uitvinders met elkaar strijden voor een vakkundige jury, waarbij diegene met het beste idee € 25.000 zou winnen. In dit seizoen deden twee ‘uitvinders’ van een vergelijkbare pasta mee, dat waren marketingmanager Els Scheppers en chef-kok Danny De Maeyer. De pasta van Scheppers was gebaseerd op Lotus biscoff koek (speculoos = bevat alleen kaneel) en De Maeyer bevatte echt speculaas (= alle speculaaskruiden). De Maeyer had zijn pasta gepatenteerd om ervoor te zorgen dat niemand met zijn idee ervandoor kon gaan. Toch vond de jury de pasta van Scheppers smakelijker en deze eindigde dan ook in de finale. De pasta van De Maeyer verscheen op de markt onder de naam Speculla en de pasta van Scheppers als Speculoos onder het merk Lotus. Speculoos heeft een fijne structuur dat vergelijkbaar is met Nutella, terwijl Speculla een stuk korreliger was. Speculoos werd een groot succes en Lotus besloot om het octrooi voor Speculla op te kopen en een Speculoos met een korrelige structuur uit te brengen onder de naam Speculoos Crunchy. Inmiddels is Speculoos ook buiten België een enorm succes: in Duitsland wordt het product onder de naam Spekulatiuscreme verkocht en in Amerika Lotus Biscoff Cookie Butter.

Is Speculoos gezond?
Om te beoordelen of Speculoos gezond is, zullen we eerst de ingrediënten nader moeten bekijken:

Orginal speculoos 58% (tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (duurzame en gecertificeerde palmolie, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel), raapolie, suiker, emulgator (sojalecithine), voedingszuur (citroenzuur).

Wat opvalt als we naar de ingrediënten kijken, is dat Speculoos meerdere soorten suiker bevat en daarnaast ook nog geraffineerde koolhydraten in de vorm van tarwebloem. Daarbij worden er ook geraffineerde vetten toegevoegd aan dit product. Speculoos bestaat grotendeels uit suiker en is bijzonder arm aan vitamines en vezels. De in vet oplosbare vitamines ontbreken in het product volledig. Speculoos bevat wel verschillende mineralen, maar deze zijn doorgaans niet schaars. Het enige echt gezonde ingrediënten in Speculoos is kaneel. Speculoos bevat echter dusdanig weinig kaneel dat we niet kunnen spreken van een gezond product. Dit product bevat veel calorieën en weinig voedingsstoffen, waardoor dit echt onder het zoete broodbeleg valt en daarmee tot de categorie snoep behoort.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: