Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van stemgember

De voedingswaarde van stemgember

Voedingswaardetabel van stemgember (gember op siroop) per 100 gram:

Per 100 g Stemgember ADH*
kcal 288 14,40%
Kj 1224 14,57%
Water (g) 26,7 1,34%
Eiwit (g) 1,8 3,21%
Koolhydraten (g) 69 26,54%
Suiker (g) 67
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 2,5 7,14%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 50 5,00%
Kalium (mg) 90 2,57%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 0 0,00%
IJzer (mg) 0 0,00%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 43 14,33%
Koper (mg) 0,23 25,56%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,34 2,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wat is stemgember?
Stemgember is een product dat wordt gemaakt van gemberwortel. Eerst wordt de gember geschild en in plakjes gesneden. Vervolgens wordt de gember gekookt in een suikersiroop totdat de plakjes zacht en zoet zijn geworden. Vaak worden de plakjes gember daarna bewaard in de siroop, waardoor ze langer houdbaar zijn en een sterkere smaak hebben gekregen. Stemgember wordt vaak gebruikt in de bakkerij, met name in zoete gerechten zoals cakes, koekjes en pudding. Maar het kan ook gebruikt worden als smaakmaker in diverse hartige gerechten.

Is stemgember gezond?
Stemgember bevat gemberwortel, dat bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Gember bevat bijvoorbeeld gingerolen, stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Ook kan gember helpen bij het verlichten van misselijkheid en braken, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, en het verbeteren van de spijsvertering. Dit klinkt leuk, maar helaas is stemgember sterk gezoet met suiker. Ruim tweederde van stemgember bestaat uit suiker. Daarom kan het eten van grote hoeveelheden stemgember leiden tot extra calorieën en een hogere inname van suiker, wat kan bijdragen aan gewichtstoename, een verhoogd risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen. Als je op zoek bent naar de gezondheidsvoordelen van gember, is het beter om verse gember te gebruiken in plaats van stemgember, omdat deze geen toegevoegde suiker bevat.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.