web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van stroopwafels

De voedingswaarde van stroopwafels

Voedingswaardetabel van stroopwafels per 100 gram:

Per 100 g Stroopwafels ADH*
kcal 473 23,65%
Kj 1984 23,65%
Water (g) 4,4 0,22%
Eiwit (g) 3,8 6,79%
Koolhydraten (g) 70,2 27,00%
Suiker (g) 36,7
Vet (g) 19,3 27,57%
Verzadigd (g) 10,1
E.O.V. (g) 6,1
M.O.V. (g) 1,5
Omega 6 (g) 1,4
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 22,6
Transvet (g)
Vezels (g) 1,6 4,57%
A (mg) 0,108 12,00%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,011 0,73%
B11 / Foliumzuur (ug) 6,9 2,30%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 2,7 27,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 256 25,60%
Kalium (mg) 114 3,26%
Calcium (mg) 17 1,70%
Fosfor (mg) 71 8,88%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,31 2,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over stroopwafels
De stroopwafel is een Nederlandse uitvinding. Oorspronkelijk werden deze koeken siroopwafels genoemd. De eerste stroopwafel werd in de 19e eeuw in regio van Gouda gebakken. Vandaag de dag komen de meeste stroopwafels nog altijd uit stroopwafelfabrieken die zich bevinden in of nabij Gouda. Waren daar in 1960 nog zeventien stroopwafelfabrieken, vandaag de dag zijn het er nog vier. Inmiddels zijn stroopwafels ook in het buitenland bekend. De Engelsen spreken dan ook over Dutch Caramel Syrup Waffle Cookies. Het ruitpatroon is kenmerkend voor een stroopwafel.

Ingrediënten stroopwafels
De ingrediënten van een stroopwafel zoals je deze in de supermarkt koopt, zijn meestal tarwebloem, 29% glucose-fructosestroop, 14% roomboter, suiker, palmvet, 4,5% suikerstroop, tarwevezel, sojabloem, raapolie, zout, emulgator (sojalecithine = E322, mono- en diglyceriden van vetzuren = E471), rijsmiddel (natriumcarbonaat = E500), kaneel, Bourbonvanille en voedingszuur (citroenzuur = E330). Biologische stroopwafels worden soms gemaakt van honing in plaats van suiker. De smaak is dan wezenlijk anders, omdat gekarameliseerde suiker voor de specifieke en authentieke smaak zorgt van stroopwafels. Stroopwafels bevatten gluten, maar er zijn ook speciale glutenvrije varianten op de markt.

Houdbaarheid
Ongeopend zijn stroopwafels doorgaans 9 maanden houdbaar. De houdbaarheid van stroopwafels kan verder worden verlengd door deze in te vriezen.

Productie
Het deeg wordt door een heet wafelijzer in de juiste vorm geperst en moet vervolgens 1 minuut op 200 graden worden verhit. Hierna worden de randjes eraf gesneden, zodat een perfect ronde wafel ontstaat. Daarna worden de wafels met een scherp mes door tweeën gesneden, voorzien van stroop en vervolgens op elkaar gedrukt. De snijrestjes kunnen bij een stroopwafelkraam meestal los worden gekocht. Vaak bedraagt een hele zak niet meer dan € 1,-.

Verkrijgbaarheid
Vrijwel elke supermarkt verkoopt meerdere soorten stroopwafels. Op straat en op markten zijn vaak verse stroopwafels te koop, die meestal groter zijn dan de houdbare varianten in de supermarkten. De stroopwafels in de supermarkt hebben meestal een diameter van 9 tot 10 cm. Op markten is dat meestal 15 cm tot soms wel 26 cm. Er zijn ook ministroopwafels in de handel.

Weetjes/wist je dat?

  • Dat de Albert Cuyp Markt in 2017 werd overspoeld met stroopwafelbakkers?
  • Dat ‘marktwijf’ Jaimy Polko op 18-jarige leeftijd een stroopwafelkraam heeft gekocht van pensionerende marktkoopman Bert Jansen en nu in Almelo op de markt een vertrouwd gezicht is?
  • Kamphuisen hun stroopwafels nog altijd siroopwafels noemt?
  • Er jaarlijks 20 miljoen stroopwafels over de Nederlandse toonbanken gaan?
  • Sommige ijssalons stroopwafelijs verkopen?
  • De Rotterdamse band ‘The Amazing Stroopwafels’ ervoor heeft gekozen om zowel een Nederlands als Engels woord in hun naam te combineren omdat ze in beide talen zingen? Het lied Oude Maasweg is hier een voorbeeld van, dat al jaren in de Top 2000 staat.

Gezondheidsinformatie over stroopwafels
Stroopwafels bevatten voornamelijk suiker, zout en vet. Het valt in de categorie snoep en dient  spaarzaam te worden gegeten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: