Voedingswaardetabel van stroopwafels per 100 gram:
Per 100 g | Stroopwafels | ADH* |
kcal | 473 | 23,65% |
Kj | 1984 | 23,65% |
Water (g) | 4,4 | 0,22% |
Eiwit (g) | 3,8 | 6,79% |
Koolhydraten (g) | 70,2 | 27,00% |
Suiker (g) | 36,7 | |
Vet (g) | 19,3 | 27,57% |
Verzadigd (g) | 10,1 | |
E.O.V. (g) | 6,1 | |
M.O.V. (g) | 1,5 | |
Omega 6 (g) | 1,4 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 22,6 | |
Transvet (g) | ||
Vezels (g) | 1,6 | 4,57% |
A (mg) | 0,108 | 12,00% |
B1 (mg) | 0,03 | 2,73% |
B2 (mg) | 0,03 | 2,00% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,011 | 0,73% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 6,9 | 2,30% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 2,7 | 27,00% |
Vitamine K (ug) | 0,1 | 0,08% |
Natrium (mg) | 256 | 25,60% |
Kalium (mg) | 114 | 3,26% |
Calcium (mg) | 17 | 1,70% |
Fosfor (mg) | 71 | 8,88% |
IJzer (mg) | 0,5 | 6,25% |
Jodium (ug) | 1,9 | 1,27% |
Magnesium (mg) | 10 | 3,33% |
Koper (mg) | 0,06 | 6,67% |
Selenium (ug) | 2 | 3,64% |
Zink (mg) | 0,31 | 2,07% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over stroopwafels
De stroopwafel is een Nederlandse vinding. Oorspronkelijk werden deze koeken ‘siroopwafels’ genoemd. De eerste stroopwafel werd in de 19e eeuw in de buurt van Gouda gebakken. Tegenwoordig komen de meeste stroopwafels nog altijd uit stroopwafelfabrieken in of nabij Gouda. Waren daar in 1960 nog zeventien stroopwafelfabrieken, nu zijn het er nog vier. Inmiddels zijn stroopwafels ook in het buitenland bekend. De Engelsen spreken dan ook over ‘Dutch Caramel Syrup Waffle Cookies’.
Ingrediënten stroopwafels
De ingrediënten van een stroopwafel zoals je deze in de supermarkt koopt, zijn meestal tarwebloem, 29% glucose-fructosestroop, 14% roomboter, suiker, palmvet, 4,5% suikerstroop, tarwevezel, sojabloem, raapolie, zout, emulgator (sojalecithine = E322, mono- en diglyceriden van vetzuren = E471), rijsmiddel (natriumcarbonaat = E500), kaneel, Bourbonvanille en voedingszuur (citroenzuur = E330).
Biologische stroopwafels worden soms gemaakt met honing in plaats van suiker. De smaak is dan wezenlijk anders, omdat gekaramelliseerde suiker voor de specifieke en authentieke smaak zorgt van stroopwafels. Stroopwafels bevatten gluten, maar er zijn ook speciale glutenvrije varianten op de markt.
Houdbaarheid
Ongeopend zijn stroopwafels doorgaans 9 maanden houdbaar. De houdbaarheid van stroopwafels kan verder worden verlengd door ze in te vriezen.
Productie
Het deeg wordt met een heet wafelijzer in de juiste vorm geperst en moet vervolgens 1 minuut op 200 graden worden verhit. Hierna worden de randjes eraf gesneden, zodat een perfect ronde wafel ontstaat. Daarna worden de wafels met een scherp mes door tweeën gesneden, voorzien van stroop en vervolgens op elkaar gedrukt. De snijrestjes kunnen bij een stroopwafelkraam meestal los worden gekocht. Vaak kost een hele zak niet veel meer dan € 1,-. Het ruitpatroon is kenmerkend voor een stroopwafel.
Verkrijgbaarheid
Vrijwel elke supermarkt verkoopt meerdere soorten stroopwafels. Op markten zijn vaak verse stroopwafels te koop, die meestal groter zijn dan de houdbare varianten in de supermarkten. De stroopwafels in de supermarkt hebben meestal een diameter van 9 tot 10 cm. Op markten is dat meestal 15 cm tot soms wel 26 cm. Er zijn trouwens ook ministroopwafels in de handel.
Wist je dat?
- De Albert Cuyp Markt in 2017 werd overspoeld met stroopwafelbakkers?
- Dat ‘marktwijf’ Jaimy Polko op 18-jarige leeftijd een stroopwafelkraam heeft gekocht van pensionerende marktkoopman Bert Jansen en nu in Almelo op de markt een vertrouwd gezicht is?
- Kamphuisen hun stroopwafels nog altijd ‘siroopwafels’ noemt?
- Er jaarlijks 20 miljoen stroopwafels over de Nederlandse toonbank gaan?
- Sommige ijssalons stroopwafelijs verkopen?
- De Rotterdamse band ‘The Amazing Stroopwafels’ ervoor heeft gekozen om zowel een Nederlands als Engels woord in hun naam te combineren omdat ze in beide talen zingen? Het lied Oude Maasweg, dat al jaren in de Top 2000 staat, is hier een voorbeeld van.
Gezondheidsinformatie over stroopwafels
Stroopwafels bevatten voornamelijk suiker, zout en vet. Ze vallen zonder meer in de categorie ‘snoep’ en je kan ze beter niet te vaak eten.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: