Voedingswaardetabel van tahin per 100 gram:
Per 100 g | Tahin sesampasta | ADH* |
kcal | 602 | 30,10% |
Kj | 2486 | 29,60% |
Water (g) | 5 | 0,25% |
Eiwit (g) | 21,9 | 39,11% |
Koolhydraten (g) | 6 | 2,31% |
Suiker (g) | 0 | |
Vet (g) | 51,7 | 73,86% |
Verzadigd (g) | 7,6 | |
E.O.V. (g) | 19,5 | |
M.O.V. (g) | 22,5 | |
Omega 6 (g) | 22,4 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 12,4 | 35,43% |
A (mg) | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,32 | 29,09% |
B2 (mg) | 0,13 | 8,67% |
B3 (mg) | 4,9 | 30,63% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,15 | 10,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 99 | 33,00% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 1,7 | 2,27% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 2,5 | 25,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 361 | 36,10% |
Kalium (mg) | 480 | 13,71% |
Calcium (mg) | 670 | 67,00% |
Fosfor (mg) | 564 | 70,50% |
IJzer (mg) | 9 | 112,50% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 353 | 117,67% |
Koper (mg) | 1,5 | 166,67% |
Selenium (ug) | 34 | 61,82% |
Zink (mg) | 5,4 | 36,00% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over tahin
Tahin is een pasta gemaakt van geroosterd en gemalen sesamzaad. Daarom heet het ook wel sesampasta. Het heeft een lichte, nootachtige smaak en is geliefd om zijn volle, rijke smaak. Tahin is een veelgebruikt ingrediënt in populaire gerechten over de hele wereld, zoals hummus en baba ghanoush.
Tahin wordt beschouwd als een hoofdbestanddeel van de mediterrane keuken, maar komt ook vaak voor in traditionele Aziatische, Midden-Oosterse en Afrikaanse gerechten.
Toepassingen
Tahin is heel veelzijdig en kan op verschillende manieren gegeten worden, zo kan het gebruikt worden als dipsaus, broodbeleg, sladressing of toevoeging als smaakmaker. Het is algemeen bekend als ingrediënt in hummus, maar wordt ook gebruikt in vele andere gerechten over de hele wereld. Het kan worden gemengd met olijfolie en citroensap om zo hummus te maken. Tahin kan ook worden gebruikt als onderdeel van een saladedressing. Je kunt het ook gebruiken om groenten te dippen, denk hierbij aan wortels, paprika, komkommers of selderijstengels. Als toevoeging aan (bananen)brood doet tahin het ook altijd goed.
De gezondheidswaarde van tahin
Tahin bevat veel gunstige vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Sesamzaden zijn rijk aan selenium en calcium, waardoor tahin zeer voedzaam is. Sesamzaden hebben een positief effect op ontstekingen aan de gewrichten en het cholesterolniveau (1, 2, 3). Dit komt mede door de vele antioxidanten (4, 5).
Tahin bevat ook verbindingen die je lever en nieren kunnen ondersteunen en beschermen (6, 7). Toch is tahin niet voor iedereen gezond, want een groot deel van de mensen met een notenallergie is mogelijk ook allergisch voor sesamzaad (8).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: