De voedingswaarde van tarwekiemolie

Voedingswaardetabel van tarwekiemolie per 100 gram:

Per 100 mlTarwekiemolieADH*
kcal884044,04%
Kj369944,04%
Water (g)0
Eiwit (g)0
Koolhydraten (g)0
Suiker (g)0
Vet (g)100
Verzadigd (g)18,8
E.O.V. (g)15,1
M.O.V. (g)61,7
Omega 6 (g)61,7
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)0
A (mg)0
B1 (mg)0
B2 (mg)0
B3 (mg)0
B5 (mg)0
B6 (mg)0
B11 / Foliumzuur  (ug)0
B12 (ug)0
C (mg)0
D (ug)0
E (mg)149,41494%
Vitamine K (ug)0
Natrium (mg)0
Kalium (mg)0
Calcium (mg)0
Fosfor (mg)0
IJzer (mg)0
Jodium (ug)0
Magnesium (mg)0
Koper (mg)0
Selenium (ug)0
Zink (mg)0

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tarwekiemolie
Tarwekiemolie wordt gewonnen uit de kiem (het binnenste gedeelte) van de tarwekorrel. Het grootste gedeelte van de vetzuren in deze olie is meervoudig onverzadigd. Tarwekiemolie is niet zo bekend, maar bevat de hoogste dosis vitamine E  van alle voedingsmiddelen per 100 gram.

Doel
Tarwekiemolie wordt vaak ingezet als homeopathisch middel, waaronder om de vruchtbaarheid te vergroten. Ook zou het een droge huid verminderen en cholesterolverlagend werken. Ook mensen die last hebben van haaruitval zouden gebaat zijn bij tarwekiemolie. Dit alles vanwege de hoge dosis vitamine E. Daarnaast worden er nog tal van andere gezondheidsvoordelen aan toe beschreven.

Verkrijgbaar
Tarwekiemolie is te koop in verschillende vormen: als huidolie, maar ook in capsulevorm en gel. Bij de meeste biologische supermarkten is het te vinden. Ook online en bij een aantal drogisterijen kan je aan tarwekiemolie komen. Kies altijd voor de biologische, koudgeperste variant.

Bewaren en toepassing
Tarwekiemolie heeft een vrij sterke smaak.  Het dient gekoeld bewaard te worden, omdat tarwekiemolie gevoelig is voor oxidatie. Bewaar de olie daarom niet langer dan een paar maanden. Om die reden is het dan ook niet aan te raden de olie te verhitten. Besprenkel het over een salade of smeer de huid er mee in.

Wetenschappelijke informatie over tarwekiemolie
Tarwekiemen zijn extreem rijk aan vitamine E. Tarwekiemolie bevat 149 mg vitamine E per 100 ml, wat ongekend hoog is. Omdat tarwekiemolie rijk is aan omega 6, kan het volgens onderzoekers snel oxideren (1). Tarwekiemolie wordt vaak ingezet om de vruchtbaarheid of zwangerschap te verbeteren. Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat deze olie effect zou kunnen hebben bij zwangerschappen, alleen dateren deze uit de jaren 30 van de vorige eeuw (2). Moderne onderzoeken hebben dit tot op heden nog niet bevestigd, waardoor het niet is aan te raden. Tarwekiemolie is rijk aan octacosanol en policosanol, dat volgens onderzoekers mogelijk de fitheid van het menselijk lichaam kan verbeteren (3). Bij dieren kan tarwekiemolie bijzonder goed oxidatieve schade in het weefsel beperken en de lever beschermen (4, 5). Andere dierstudies brachten aan het licht dat tarwekiemolie het vermogen heeft om een rol als antioxidant te vervullen en dat het tegen diabetes en een hoge bloedsuikerspiegel kan werken. Tarwekiemolie zou mogelijk zelfs ontstekingsremmend zijn door de aanwezige omega 3, policosanol en vitamine E (6). Vitamine E beschermt onze lichaamscellen tegen oxidatie en kan hierdoor het risico op kanker, Alzheimer en cardiovasculaire aandoeningen verlagen (7). Ook kan vitamine E het immuunsysteem bekrachtigen. Een vitamine E-tekort is in het westen zeldzaam.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Capitani M, Mateo CM, Nolasco SM. Effect of temperature and storage time of wheat germ on the oil tocopherol concentration Braz. J. Chem. Eng. 2011; 28(2):243-250.

(2) Watson EM. Clinical Experiences with Wheat Germ Oil (Vitamin E) . Canadian Medical Association Journal. 1936;34(2):134-140.

(3) Irmak S, Dunford NT. Policosanol Contents and Compositions of Wheat Varieties J. Agric. Food Chem. 2005; 53(14):5583-5586.

(4) Leenhardt F, Fardet A, Lyan B. Wheat germ supplementation of a low vitamin E diet in rats affords effective antioxidant protection in tissues. Journal of the American College of Nutrition. 2008; 27(2):222-8.

(5) Akool el-S. Molecular mechanisms of the protective role of wheat germ oil against cyclosporin A-induced hepatotoxicity in rats. Pharmaceutical biology. 2015; 53(9):1311-7.

(6) Moon J, You S. Impact of High Temperature Preservation of Wheat Sprout Extracts as Cosmetic Ingredient on Anti-oxidation Activity and Amount of Percutaneous Moisture Evaporation Asian J Beauty Cosmetol. 2016; 14(2):171-178.

(7) Rizvi S, Raza ST, Ahmed F, Ahmad A, Abbas S, Mahdi F. The Role of Vitamin E in Human Health and Some Diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal. 2014;14(2):e157-e165.