Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tempé

De voedingswaarde van tempé

Voedingswaardetabel van tempé per 100 gram:

Per 100 g / ml Tempé ADH*
kcal 151 7.55%
Kj 636 7.57%
Water (g) 69.2 3.46%
Eiwit (g) 12 21.43%
Koolhydraten (g) 5.5 2.12%
Suiker (g) 0.3
Vet (g) 8.3 11.86%
Verzadigd (g) 1.5
E.O.V. (g) 1.6
M.O.V. (g) 4.2
Omega 6 (g) 3.8
Omega 3 (g) 0.4
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 4 11.43%
A (mg)
B1 (mg) 0.05 4.55%
B2 (mg) 0.02 1.33%
B3 (mg) 0.1 0.63%
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug) 50 16.67%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 10 1.00%
Kalium (mg) 150 4.29%
Calcium (mg) 100 10.00%
Fosfor (mg) 200 25.00%
IJzer (mg) 2.3 28.75%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 62 20.67%
Koper (mg) 0.6 66.67%
Selenium (ug)
Zink (mg) 1.4 9.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tempé
Tempé (of tempeh) is een gefermenteerd sojaproduct oorspronkelijk afkomstig uit Java, Indonesië. Het wordt nog wel eens verward met tofu. Tofu wordt echter gemaakt van vermalen sojabonen waar geen fermentatieproces aan te pas komt. Bij tempé behouden de sojabonen bovendien deels hun vorm. In het fermentatieproces wordt er een soort bonenkoek gevormd. Vandaar ook de benaming ‘sojabonencake’. De sojabonen worden na de oogst geweekt en gekookt. Hierna wordt de schimmel Rhizopus oligosporus toegevoegd en wordt de tempé in wording 24 uur tot 3 dagen gefermenteerd.

Tempé bevat behoorlijk wat vitamines en mineralen en vormt een goede vleesvervanger. Daarnaast is tempé, door het fermenteren, een gezondere keuze dan tofu.

Verkrijgbaar
Tempé is aan een opmars bezig en is naast zijn veel bekendere broertje ‘tofu’ nu ook regelmatig in de supermarkt te vinden. Helaas gaat het hierbij vaak om de niet biologische variant. Biologische tempé vind je in biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Toepassing
Tempé is een prima eiwitvervanger en ook geschikt voor veganisten. Vaak moeten mensen wel even wennen aan de smaak, die een stuk sterker en wat zuurder is dan die van tofu. Het ruikt naar een mengsel van gist en paddenstoelen, duidelijk afkomstig van het fermentatieproces.

Door de stevigheid leent tempé zich uitstekend om vooraf te marineren in een mengsel van bijvoorbeeld knoflook, tamarinde en sambal. Tempé combineert goed met allerlei oosterse smaken en kan zowel in blokjes als in plakken worden gebakken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.