web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van thee

De voedingswaarde van thee

Voedingswaardetabel van thee per 100 gram:

Per 100 g / ml Thee ADH*
kcal
Kj 100 5.00%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg) 0.02 1.33%
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 1 0.10%
Natrium (mg) 5 0.14%
Kalium (mg) 5 0.50%
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug) 0.5 0.17%
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over thee
Thee is een warme drank die wordt vervaardigd uit de gedroogde bladeren van de theeplant, welke van origine uit China komt. De bereidingswijze van deze bladeren zorgen voor afzonderlijke theesoorten. De meeste bekende zijn de groene, zwarte en oolong thee. Zwarte thee is volledige geoxideerd, oolong thee is half geoxideerd en groene thee zijn gestoomde theeblaadjes. In groene thee zijn de meeste antioxidanten bewaard gebleven.

Andere theesoorten zoals muntthee, rooibos of sterrenmix zijn niet gemaakt van theebladeren en vallen onder de kruidentheeën. Een groot verschil tussen de theesoorten is de aanwezige cafeïne. Deze komt niet voor in kruidenthee.
De cafeïne in thee wordt vaak theïne genoemd. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. In zwarte- en oolong thee zit meer cafeïne dan in groene thee. Maar ook deze laatstgenoemde bevat het dus, wat veel mensen niet weten.

Verkrijgbaar
Thee is zowel in zakjes of los verkrijgbaar. Elke theesoort kent zijn eigen gebruiksaanwijzing. Vooral de temperatuur van het water is van belang. Zo kan zwarte thee het beste op 100 graden worden gezet en groente thee op 80. De prijs en kwaliteit van theesoorten loopt nogal uiteen en je kunt het zelf zo bont maken als je wilt. Zo is thee gewoon in de supermarkt verkrijgbaar maar kan je ook een speciale thee- of koffiewinkel binnenlopen waar de prijzen een stuk hoger liggen.

Toepassing
Je kunt thee natuurlijk met warm water drinken maar je kunt er ook mee koken en bakken. Voeg eens sterk gezette thee toe aan de ontbijtpap of aan een cakebeslag. Van afgekoelde thee kan je ook een heerlijke ijsthee maken met citroen en ijsblokjes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: