Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van thee

De voedingswaarde van thee

Voedingswaardetabel van thee per 100 gram:

Per 100 g / ml Thee ADH*
kcal
Kj 100 5.00%
Water (g)
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg) 0.02 1.33%
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 1 0.10%
Natrium (mg) 5 0.14%
Kalium (mg) 5 0.50%
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug) 0.5 0.17%
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over thee
Thee is een warme drank, getrokken uit de gedroogde bladeren van de theeplant, die  van origine uit China komt. De bewerking van de theeblaadjes levert verschillende theesoorten op. De meeste bekende zijn de groene, de zwarte en oolong thee. Zwarte thee is volledige geoxideerd, oolong thee is half geoxideerd en groene thee zijn gestoomde theeblaadjes. In groene thee zijn de meeste antioxidanten bewaard gebleven.

Andere theesoorten zoals muntthee, rooibos of sterrenmix zijn niet gemaakt van theebladeren en vallen onder de kruidentheeën. Een groot verschil tussen de theesoorten is de aanwezige cafeïne. Deze komt niet voor in kruidenthee. De cafeïne in thee wordt vaak ‘theïne’ genoemd. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. In zwarte en oolong thee zit meer cafeïne dan in groene thee. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook groene thee cafeïne bevat.

Verkrijgbaar
Thee is zowel in zakjes of los verkrijgbaar. Elke theesoort kent zijn eigen gebruiks-aanwijzing. Vooral de temperatuur van het water is van belang. Zo kan zwarte thee het beste op 100 en moet groene thee op 80 graden worden gezet.

De prijs en kwaliteit van theesoorten loopt nogal uiteen en je kunt het zo bont maken als je wilt. Zo is thee gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, maar kan je ook een speciale thee- of koffiewinkel binnenlopen waar de prijzen een meteen stuk hoger liggen.

Toepassing
Je kunt thee natuurlijk met warm water drinken maar je kunt er ook mee koken en bakken. Voeg eens sterk gezette thee toe aan ontbijtpap of aan een cakebeslag. Van afgekoelde thee kan je ook een heerlijke ijsthee maken met citroen en ijsblokjes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.