Voedingswaardetabel van tomatenpuree per 100 gram:
Per 100 g | Puree | ADH* |
kcal | 87 | 4,35% |
Kj | 370 | 4,40% |
Water (g) | 73 | 3,65% |
Eiwit (g) | 4,5 | 8,04% |
Koolhydraten (g) | 15,5 | 5,96% |
Suiker (g) | 12,9 | |
Vet (g) | 0 | 0,00% |
Verzadigd (g) | ||
E.O.V. (g) | ||
M.O.V. (g) | ||
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 3,7 | 10,57% |
A (mg) | 0,113 | 12,56% |
B1 (mg) | 0,16 | 14,55% |
B2 (mg) | 0,13 | 8,67% |
B3 (mg) | 3,4 | 21,25% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,22 | 14,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 41,22 | 13,74% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 13 | 17,33% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 1 | 10,00% |
Vitamine K (ug) | 13 | 10,83% |
Natrium (mg) | 269 | 26,90% |
Kalium (mg) | 1280 | 36,57% |
Calcium (mg) | 49 | 4,90% |
Fosfor (mg) | 108 | 13,50% |
IJzer (mg) | 2,5 | 31,25% |
Jodium (ug) | 2,2 | 1,47% |
Magnesium (mg) | 51 | 17,00% |
Koper (mg) | 0,26 | 28,89% |
Selenium (ug) | 1 | 1,82% |
Zink (mg) | 0,53 | 3,53% |
Lycopeen | 38193 | |
Bèta-caroteen | 1358 | |
Luteïne | 487 |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over tomatenpuree
Tomatenpuree wordt gemaakt door tomaten te koken en vervolgens te zeven. Het verschil tussen tomatenpuree en tomatensaus is de dichtheid. Tomatenpuree is dikker en voller van smaak in vergelijking met tomatensaus. Tomatensaus wordt gebruikt als basis voor dunnere sauzen op basis van tomaten, zoals salsa’s, hete saus of pizzasaus.
In Italië noemt men tomatenpuree ‘passata di pomodoro’. Tomatenpuree kan als basis worden gebruikt in pasta, soepen, stoofgerechten en diverse sauzen. De consistentie van de saus kan hierdoor ook dikker worden. In Amerika betekent ‘tomato purée’ tomatensaus en ‘tomato paste’ tomatenpuree. Dat kan wat verwarrend zijn. Overigens heeft elk land en/of werelddeel zijn eigen gewoontes rondom tomatenpuree. Zo kunnen er in Amerika aan tomatenpuree ook andere groenten worden toegevoegd en hebben bepaalde landen de gewoonte kruiden toe te voegen.
Wetenschappers zijn enthousiast over tomatenpuree, omdat de carotenen zoals lycopeen kunnen beschermen tegen oxidatie van cholesterol en het optreden van atherosclerose (1). Daarnaast wordt tomatensaus in verband gebracht met een lagere kans op prostaatkanker (2). Tomatenpuree wordt verhit, waardoor de opneembaarheid van lycopeen wordt vergroot (3, 4).
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: