web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tompouce

De voedingswaarde van tompouce

Voedingswaardetabel van tompouce per 100 gram:

Per 100 g tompouce ADH*
kcal 288 14,40%
Kj 1206 14,36%
Water (g) 42,8 2,14%
Eiwit (g) 3,8 6,79%
Koolhydraten (g) 36,5 14,04%
Suiker (g) 23,8  
Vet (g) 13,9 19,86%
Verzadigd (g) 2,6  
E.O.V. (g) 6  
M.O.V. (g) 4,4  
Omega 6 (g)    
Omega 3 (g)    
Cholesterol (mg) 9,3  
Vezels (g) 0,9 2,57%
A (mg) 0,0058 0,64%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12,3 4,10%
B12 (ug) 0,31 11,07%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 1,5 15,00%
E (mg) 1,3 13,00%
Vitamine K (ug) 0,8 0,67%
Natrium (mg) 201 20,10%
Kalium (mg) 66 1,89%
Calcium (mg) 42 4,20%
Fosfor (mg) 55 6,88%
IJzer (mg) 0,6 7,50%
Jodium (ug) 17,2 11,47%
Magnesium (mg) 7 2,33%
Koper (mg) 0,04 4,44%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,23 1,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tompouce
De naam tompouce komt uit het Frans, waar Tom Pouce de naam is voor het sprookje dat wij in Nederland Klein Duimpje noemen. Soms wordt er in ons land ook gesproken over een tompoes. De tompouce zoals wij die kennen is een Nederlandse uitvinding, maar is geïnspireerd op de Franse millefeuille gebak. Millefeuille kun je vertalen als ‘duizend laagjes’, omdat dit gebak daar meerdere lagen heeft. Eigenlijk is het een dubbele tompouce, met een extra laag room en koek erop. De Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp heeft in de 19e eeuw de millefeuille aangepast en omgedoopt tot tompouce. Deze bakker was een fan van een circusartiest die zich generaal kleinduimpje noemde (General Tom Thumb). Pouce is het Franse woord voor duim, het heeft dus niet met een kat of poes te maken. Hoewel volgens de woordenboeken zowel tompouce als tompoes als schrijfwijze zijn toegestaan, is tompouce de meestgebruikte variant. Zo schrijven de HEMA en Albert Heijn beiden over een tompouce.

Ingrediënten
Een tompouce bestaat in de basis uit twee stevige en krokante koekjes van bladerdeeg, met daartussen room met vanillesmaak. Klassiek is de toplaag die bestaat uit een laag roze glazuur. De glazuurlaag dien ter versiering en bestaat uit water, suiker, wat eiwit en roomboter. De glazuurlaag wordt ook wel een fondant genoemd. Kenmerkend is dat deze laag fondant rond Koningsdag en de wanneer het Nederlands voetbalteam Oranje grote wedstrijden speelt, zoals het EK of WK, tijdelijk een oranje kleur krijgt.

Verkrijgbaarheid
De meeste bakkers hebben tompoucen standaard in het assortiment. Bij de HEMA en de grote supermarkten zijn tompoucen ook jaarrond te verkrijgen. Er zijn tegenwoordig ook mini’s beschikbaar. Voor mensen die ze liever vers maken zijn er pakketten te koop, zodat je je eigen homemade tompoucen kunt maken. De HEMA tompouces zijn erg beroemd. De consumentenbond noemde het product een ‘goede koop’. Op de site van de HEMA krijgt dit gebak gemiddeld 4,5 sterren van bijna 4000 reviewers.

Hoe kun je een tompouce het beste eten?
Het is voor velen een uitdaging om een tompouce zonder kleerscheuren te verorberen. Als je er je tanden in zet, dan verdwijnt de room op je bord of – nog erger – op de grond. Er zijn 5 methodes om een tompouce soldaat te maken:
De kantelaar: de tompouce wordt een kwartslag gedraaid, zodat deze op de zijkant komt te liggen. Vervolgens is het met een vorkje gemakkelijk weg te werken.
De prikker: met de punten van een vork worden de lagen van boven naar beneden doorgeprikt en in kleine stukjes verdeeld. Deze kleine stukjes zijn dan makkelijk één-voor-één te verorberen. Oh, en meestal beginnen ‘prikkers’ in het midden met prikken, waarna de andere delen ook in het midden worden door gespietst met hun vork.
De splitter: hierbij wordt de boven- en onderkant van elkaar gehaald, waardoor de roomvulling tussen de boven- en onderkant wordt verdeeld.
De likker: bij deze methode wordt de room tussen de boven- en onderkant vandaan gelikt tot het op is, waarna de koek ook wordt opgegeten.
De daklichters: deze groep haalt de bovenste laag van de tompouce en plakken deze omgekeerd onder de onderste laag. Nu kan de tompouce zonder knoeien worden gegeten, maar het levert wel vieze handen op. Deze groep wordt ook wel ‘de verbouwers’ genoemd.

Het AD heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders hun tompouce eten. Het blijkt dat 63% behoort tot de daklichters, 24% tot de ontleders en 8% de happers. De draaiers en likkers zijn met 3% en 2% absoluut in de minderheid.

Weetjes/Wist je dat?

  • HEMA op haar site zegt jaarlijks zo’n 14 miljoen tompoucen te verkopen?
  • De tompouce in België ‘boekske’ of ‘glacéke’ wordt genoemd?
  • En in Amerika, zweden, Noorwegen en Rusland ‘Napoleon’ of ‘napoleonbaksel’? Dit is dan toch weer een verwijzing naar Frankrijk waar Napoleon lange tijd heerste. Wie weet at hij in zijn tijd wel een voorloper van de tompouce in de vorm van een millefeuille.
  • Mille foglie weer het Italiaanse woord is voor tompouce?
  • Er ook tompoucen zijn met andere smaken, zoals citroen of mokka?
  • Er zelfs hartige tompoucen bestaan? Hierbij is de banketbakkersroom vervangen door een gel van tomaat.
  • Je bij de HEMA een gratis tompouce krijgt als je jarig bent? Dit is dan wel op de bakkers afdeling en niet in het restaurant.

De gezondheidswaarde van tompouce
Waarschijnlijk zal iedereen wel weten dat je een tompouce niet eet voor je gezondheid. De ingrediëntendeclaratie van de ‘Luxe tompouce’ van de HEMA vermeldt:
Water, MAGERE MELK, suiker, SLAGROOM, TARWEBLOEM, dextrose, palmvet ongehard, gemodificeerd maïszetmeel, WEIPOEDER(MELK), palmolie ongehard, rundergelatine, koolzaadolie ongehard, koolzaadvet ongehard, kokosolie geheel gehard, palmolie geheel gehard, maïszetmeel, kokosvet ongehard, ROOMBOTER (MELK), emulgatoren E471 E339 E322 (SOJA), zout, verdikkingsmiddelen E401 E407, EIGEEL, raapzaadolie ongehard, zuurteregelaars E500 E508, TARWEMOUTMEEL, TARWEZETMEEL, aroma, EI, palmpitvet geheel gehard, voedingszuur E330, kleurstof E160a, MELKEIWIT, doperwteneiwit.

Het valt hierbij op dat er bijzonder veel suiker, zout, vet en e-nummers in zitten. Een tompouce valt dan ook buiten de schijf van vijf en dient slechts incidenteel te worden gegeten. Het feit dat een tompouce evengoed rijk is aan schaarsere nutriënten zoals vitamine B12, vitamine D en E maken het niet gezond. Dit product bevat te veel calorieën ten opzichte van de hoeveelheid micronutriënten. Dat er toch nog wat schaarsere nutriënten in zitten komt doordat dit product room bevat. Room bevat de in vet oplosbare vitamine D en E. Zuivel bevat B12. Yoghurt is een gezondere manier om deze schaarsere nutriënten binnen te krijgen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: