Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tompouce

De voedingswaarde van tompouce

Voedingswaardetabel van tompouce per 100 gram:

Per 100 g tompouce ADH*
kcal 288 14,40%
Kj 1206 14,36%
Water (g) 42,8 2,14%
Eiwit (g) 3,8 6,79%
Koolhydraten (g) 36,5 14,04%
Suiker (g) 23,8  
Vet (g) 13,9 19,86%
Verzadigd (g) 2,6  
E.O.V. (g) 6  
M.O.V. (g) 4,4  
Omega 6 (g)    
Omega 3 (g)    
Cholesterol (mg) 9,3  
Vezels (g) 0,9 2,57%
A (mg) 0,0058 0,64%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12,3 4,10%
B12 (ug) 0,31 11,07%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 1,5 15,00%
E (mg) 1,3 13,00%
Vitamine K (ug) 0,8 0,67%
Natrium (mg) 201 20,10%
Kalium (mg) 66 1,89%
Calcium (mg) 42 4,20%
Fosfor (mg) 55 6,88%
IJzer (mg) 0,6 7,50%
Jodium (ug) 17,2 11,47%
Magnesium (mg) 7 2,33%
Koper (mg) 0,04 4,44%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,23 1,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tompouce
De naam tompouce komt uit het Frans, waar Tom Pouce de naam is voor het sprookje dat wij Klein Duimpje noemen. Soms wordt er in ons land ook gesproken over ‘een tompoes’. De tompouce zoals wij die kennen is een Nederlandse vinding, maar is geïnspireerd op het Franse millefeuille-gebak. Millefeuille kun je vertalen als ‘duizend laagjes’, omdat dit gebak meerdere lagen heeft. Eigenlijk is het een dubbele tompouce, met een extra laag room en koek erop.

De Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp heeft in de 19e eeuw het millefeuille-gebak aangepast en omgedoopt tot tompouce. Deze bakker was een fan van een circusartiest die zich generaal kleinduimpje noemde (General Tom Thumb). ‘Pouce’ is het Franse woord voor duim, het heeft dus niet met een kat of poes te maken. Hoewel volgens het woordenboek zowel tompouce als tompoes als schrijfwijze zijn toegestaan, is tompouce de meestgebruikte variant. Ook de HEMA en Albert Heijn gebruiken de naam ‘tompouce’.

Ingrediënten
Een tompouce bestaat uit twee stevige en krokante rechthoekige koeken van bladerdeeg met daartussen room met vanillesmaak. Klassiek is de toplaag die bestaat uit een laag roze glazuur. De glazuurlaag dient ter versiering en bestaat uit water, suiker, wat eiwit en roomboter. De glazuurlaag wordt ook wel een ‘fondant’ genoemd. Rond koningsdag en de wanneer het Nederlandse voetbalteam belangrijke wedstrijden speelt, zoals het EK of WK, kleurt de fondantlaag tijdelijk oranje.

Verkrijgbaarheid
De meeste bakkers hebben tompoucen standaard in het assortiment. Bij de HEMA en de grote supermarkten zijn tompoucen ook jaarrond te koop. Er zijn tegenwoordig ook mini’s beschikbaar. Voor mensen die ze graag zelf maken, zijn er pakketten te koop, zodat je je eigen homemade tompoucen kunt maken. De HEMA tompouces zijn beroemd. De consumentenbond noemde het product een ‘goede koop’. Op de site van de HEMA krijgt dit gebak gemiddeld 4,5 sterren van bijna 4000 reviewers.

Hoe kun je een tompouce het beste eten?
Het is voor velen een uitdaging om een tompouce zonder kleerscheuren te verorberen. Als je je tanden erin zet, valt de room terug op je bord of – nog erger – op de grond. Er zijn 5 methodes om een tompouce soldaat te maken:
De kantelaar: de tompouce wordt een kwartslag gedraaid, zodat die op z’n zijkant komt te liggen. Vervolgens is hij met een vorkje gemakkelijk weg te werken.
De prikker: met de punten van een vork worden de lagen van boven naar beneden doorgesneden en in kleine stukjes verdeeld. Deze kleine stukjes zijn dan makkelijk één voor één te verorberen. En meestal beginnen ‘prikkers’ in het midden met prikken, waarna de andere delen ook in het midden op hun vork worden gespietst.
De splitter: hierbij worden boven- en onderkant van elkaar gescheiden, waardoor de roomvulling tussen de boven- en onderkant wordt verdeeld.
De likker: bij deze methode wordt de room tussen de boven- en onderkant vandaan gelikt tot het op is, waarna de koek ook wordt opgegeten.
De daklichters: deze groep haalt de bovenste laag van de tompouce en plakken deze omgekeerd onder de onderste laag. Nu kan de tompouce zonder knoeien worden gegeten, maar het levert wel vieze handen op. Deze groep wordt ook wel ‘de verbouwers’ genoemd.

Het AD heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders hun tompouce eten. Het blijkt dat 63% behoort tot de daklichters, 24% tot de ontleders en 8% de happers. De draaiers en likkers zijn met 3% en 2% ver in de minderheid.

Wist je dat?

  • HEMA op haar site zegt jaarlijks zo’n 14 miljoen tompoucen te verkopen?
  • De tompouce in België ‘boekske’ of ‘glacéke’ wordt genoemd?
  • En in Amerika, zweden, Noorwegen en Rusland ‘Napoleon’ of ‘napoleonbaksel’? Dit is dan toch weer een verwijzing naar Frankrijk waar Napoleon lange tijd heerste. Wie weet at hij in zijn tijd wel een voorloper van de tompouce in de vorm van millefeuille-gebak.
  • ‘Mille foglie’ het Italiaanse woord is voor tompouce?
  • Er ook tompoucen zijn met andere smaken, zoals citroen of mokka?
  • Er zelfs hartige tompoucen bestaan? Hierbij is de banketbakkersroom vervangen door een gel van tomaat.
  • Je bij de HEMA een gratis tompouce krijgt als je jarig bent? Dit is dan wel op de bakkersafdeling en niet in het restaurant.

De gezondheidswaarde van tompouce
Waarschijnlijk zal iedereen wel weten dat je een tompouce niet eet voor je gezondheid. De ingrediëntendeclaratie van de ‘Luxe tompouce’ van de HEMA vermeldt:
Water, MAGERE MELK, suiker, SLAGROOM, TARWEBLOEM, dextrose, palmvet ongehard, gemodificeerd maïszetmeel, WEIPOEDER(MELK), palmolie ongehard, rundergelatine, koolzaadolie ongehard, koolzaadvet ongehard, kokosolie geheel gehard, palmolie geheel gehard, maïszetmeel, kokosvet ongehard, ROOMBOTER (MELK), emulgatoren E471 E339 E322 (SOJA), zout, verdikkingsmiddelen E401 E407, EIGEEL, raapzaadolie ongehard, zuurteregelaars E500 E508, TARWEMOUTMEEL, TARWEZETMEEL, aroma, EI, palmpitvet geheel gehard, voedingszuur E330, kleurstof E160a, MELKEIWIT, doperwteneiwit.

Het valt op dat er bijzonder veel suiker, zout, vet en e-nummers in zitten. Een tompouce valt dan ook buiten de schijf van vijf en je moet ze ook niet te vaak eten. Het feit dat een tompouce evengoed rijk is aan schaarsere nutriënten zoals vitamine B12, vitamine D en E maken het gebak niet gezond.

Dit product bevat te veel calorieën ten opzichte van de hoeveelheid micronutriënten. Dat er toch nog wat schaarsere nutriënten in zitten komt doordat dit product room bevat. Room bevat de in vet oplosbare vitamine D en E. Zuivel bevat B12. Yoghurt is een gezondere manier om deze schaarsere nutriënten binnen te krijgen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.