De voedingswaarde van tong

Voedingswaardetabel van tong per 100 gram:

Per 100 g / mlTongADH*
kcal793.95%
Kj3323.95%
Water (g)81.94.10%
Eiwit (g)1526.79%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)2.13.00%
Verzadigd (g)0.5
E.O.V. (g)0.5
M.O.V. (g)0.5
Omega 6 (g)0.008
Omega 3 (g)0.56
Cholesterol (mg)92
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0.054.55%
B2 (mg)0.2516.67%
B3 (mg)3.521.88%
B5 (mg)0.1853.70%
B6 (mg)0.1510.00%
B11 / Foliumzuur  (ug)103.33%
B12 (ug)135.71%
C (mg)22.67%
D (ug)880.00%
E (mg)
Vitamine K (ug)0.10.08%
Natrium (mg)808.00%
Kalium (mg)3008.57%
Calcium (mg)202.00%
Fosfor (mg)19023.75%
IJzer (mg)0.67.50%
Jodium (ug)2516.67%
Magnesium (mg)3010.00%
Koper (mg)0.011.11%
Selenium (ug)60109.09%
Zink (mg)0.42.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tong
Tong is een vissoort met een plat lijf. Zijn ogen zitten aan de bovenkant, dicht naast elkaar. Hij jaagt ingegraven in het zand naar voorbijtrekkende prooien zodat dat hij opvalt. Zijn voedsel bestaat uit wormpjes en kreeftachtigen. Overigens wordt de tong niet geboren als platvis maar ondergaat hij deze metamorfose gaandeweg.
Een klein uitgevallen, jonge tong heet een sliptong. Deze naam verwijst naar de grootte van het visje; hij kan gemakkelijk door de mazen van visnetten heen “slippen”. Het is een geliefd visje bij velen en staat bij restaurants regelmatig op het menu.

Herkomst
Tong komt voor in kustwateren, voornamelijk in de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. Ook komt de soort in de winter in de zuidelijke Noordzee voor.

Verkrijgbaar
Tong is geen goedkope vissoort en (daarom) vaak niet in de supermarkt verkrijgbaar. Bij de viswinkel worden doorgaans twee soorten tong verkocht: sliptong en zeetong. Zeetong is volwassen en groter van formaat. Tong kan het MSC-keurmerk dragen, deze heeft de voorkeur. Het wel of niet verdienen van het keurmerk heeft vooral de maken met de vangstmethode.

Bewaren en toepassing
Tong is kort houdbaar en dient binnen twee dagen geconsumeerd te worden. Hoe verser de tong, hoe smakelijker. Tong heeft een zachte, subtiele smaak en gaat om die reden goed samen met niet al te kruidige en sterke ingrediënten. Klassiek bereide sliptongen worden in de roomboter gebakken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: