Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van tong

De voedingswaarde van tong

Voedingswaardetabel van tong per 100 gram:

Per 100 g / ml Tong ADH*
kcal 79 3.95%
Kj 332 3.95%
Water (g) 81.9 4.10%
Eiwit (g) 15 26.79%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 2.1 3.00%
Verzadigd (g) 0.5
E.O.V. (g) 0.5
M.O.V. (g) 0.5
Omega 6 (g) 0.008
Omega 3 (g) 0.56
Cholesterol (mg) 92
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.05 4.55%
B2 (mg) 0.25 16.67%
B3 (mg) 3.5 21.88%
B5 (mg) 0.185 3.70%
B6 (mg) 0.15 10.00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3.33%
B12 (ug) 1 35.71%
C (mg) 2 2.67%
D (ug) 8 80.00%
E (mg)
Vitamine K (ug) 0.1 0.08%
Natrium (mg) 80 8.00%
Kalium (mg) 300 8.57%
Calcium (mg) 20 2.00%
Fosfor (mg) 190 23.75%
IJzer (mg) 0.6 7.50%
Jodium (ug) 25 16.67%
Magnesium (mg) 30 10.00%
Koper (mg) 0.01 1.11%
Selenium (ug) 60 109.09%
Zink (mg) 0.4 2.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tong
Tong is een vissoort met een plat lijf en dichtbij elkaar staande ogen aan de bovenkant. Om niet op te vallen, graaft hij zich in in het zand en jaagt zo naar naar voorbijtrekkende prooien. Zijn voedsel bestaat uit wormpjes en kreeftachtigen. Overigens wordt de tong niet geboren als platvis maar ondergaat hij gaandeweg een metamorfose. Een klein uitgevallen, jonge tong heet een sliptong. Deze naam verwijst naar de grootte van het visje; hij kan gemakkelijk door de mazen van visnetten heen ‘slippen’. Het is een geliefd visje en staat in restaurants regelmatig op het menu.

Herkomst
Tong komt voor in kustwateren, voornamelijk in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ook komt de soort in de winter in de zuidelijke Noordzee voor.

Verkrijgbaar
Tong is geen goedkope vissoort en (daarom) vaak niet in de supermarkt verkrijgbaar. Bij de viswinkel worden doorgaans twee soorten tong verkocht: sliptong en zeetong. Zeetong is volwassen en groter van formaat. Tong met het MSC-keurmerk heeft de voorkeur. Het wel of niet verdienen van het keurmerk heeft vooral de maken met de vangstmethode.

Bewaren en toepassing
Zoals alle vis is ook tong kort houdbaar en moet binnen twee dagen worden opgegeten. Hoe verser de tong, hoe smakelijker. Tong heeft een zachte, subtiele smaak en gaat daarom goed samen met niet al te kruidige en sterke ingrediënten. Klassiek bereide sliptongen worden in roomboter gebakken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: