De voedingswaarde van varkensvlees

Voedingswaardetabel van varkensvlees per 100 gram:

Per 100 g / mlVarkensvleesADH*
kcal1809,00%
Kj7538,96%
Water (g)62,13,11%
Eiwit (g)28,7251,29%
Koolhydraten (g)00,00%
Suiker (g)0
Vet (g)10,4814,97%
Verzadigd (g)3,22
E.O.V. (g)4,806
M.O.V. (g)1,432
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)87
Vezels (g)0,00%
A (mg)0,0020,22%
B1 (mg)0,91383,00%
B2 (mg)0,25316,87%
B3 (mg)8,92855,80%
B5 (mg)1,16623,32%
B6 (mg)0,3523,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)62,00%
B12 (ug)0,8430,00%
C (mg)0,81,07%
D (ug)0,44,00%
E (mg)0,252,50%
Vitamine K (ug)00,00%
Natrium (mg)626,20%
Kalium (mg)38911,11%
Calcium (mg)60,60%
Fosfor (mg)24130,13%
IJzer (mg)1,215,00%
Jodium (ug)00,00%
Magnesium (mg)299,67%
Koper (mg)0,1718,89%
Selenium (ug)00,00%
Zink (mg)320,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over varkensvlees
Een varken is een zoogdier en omnivoor. Het zijn slimme dieren die veel behoefte hebben aan afleiding en contact. Varkens worden gehouden voor het vlees op varkenshouderijen. De leefomgeving van de dieren loopt sterk uiteen. De meeste varkens staan of liggen in krappe hokken terwijl anderen meer bewegingsvrijheid krijgen.

Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland en Europa. We eten er gemiddeld 40 kilo per jaar van. Nederland heeft een omvangrijke varkenshouderijsector. Het meeste varkensvlees gaat naar Italië, Duitsland, Griekenland en Engeland.  Bekende producten zijn ham, worst, spek en karbonade. Varkensvlees wordt zowel als onderdeel van de maaltijd gegeten als op de boterham. Vooral de vleeswarensoorten en (gedroogde) worsten zijn in Nederland populair.

Verkrijgbaar
Varkensvlees is in elke supermarkt verkrijgbaar, maar ook online en bij (biologische) slagers. De voorkeur gaat uit naar biologisch vlees, het liefst van dieren die (deels) buiten hebben geleefd. Naast een beter dierenwelzijn, komt dit ook de smaak en de gezondheidsfactor van het vlees ten goede. Bij het kopen van varkensvlees kun je o.a. letten op het Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming. De drie sterren hebben de absolute voorkeur.

Toepassing
Varkensvlees valt onder rood vlees, net als het vlees van rund, geit en schaap. Het eten van te veel varkensvlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood vlees zoals varkensvlees en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte en kanker. Eet varkensvlees dus met mate en altijd van biologisch gehouden dieren. Hoe meer bewegingsruimte en hoe veelzijdiger het voedsel, hoe gezonder het uiteindelijke vlees.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: