Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van veldsla

De voedingswaarde van veldsla

Voedingswaardetabel van veldsla per 100 gram:

Per 100 g / ml Veldsla ADH*
kcal 20 1,00%
Kj 85 1,01%
Water (g) 94 4,70%
Eiwit (g) 2 3,57%
Koolhydraten (g) 3 1,15%
Suiker (g)
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg) 0,3 33,33%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 43 14,33%
B12 (ug)
C (mg) 40 53,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug) 167 139,17%
Natrium (mg) 15 1,50%
Kalium (mg) 300 8,57%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 50 6,25%
IJzer (mg) 4 50,00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Veldsla groeit in roosjes en heeft ovaalvormige blaadjes. Er zijn meerdere soorten. De sla die je meestal in de winkel ziet, is de jonge veldsla ook wel ‘broeivet’ genoemd. Volwassen veldsla wordt ‘ezelsoren’ of ‘lamsoor’ genoemd. Het heeft een steviger blad en grotere, iets donkerder blaadjes.

Veldsla is terug van weggeweest. Het is in korte tijd een populaire bladgroente geworden. Dankzij het stevige blad en de nootachtige smaak zijn we deze groente steeds meer gaan waarderen. Tegenwoordig ligt veldsla gewoon in de supermarkt. Een gezonde soort om als basis voor een (maaltijd)salade te gebruiken, maar ook geschikt voor door een stamppot of, dankzij de roosjesvorm, als garnering. Rauw is veldsla het lekkerst en ook het gezondst.

Herkomst
Veldsla komt van Hollandse bodem en behoort tot de kamperfoeliefamilie. Hiermee is het familie van valeriaan. Vroeger werd de soort ook wel ‘korensla’ genoemd en vaak beschouwd als onkruid. Pas later zijn we de soort als groente gaan waarderen.

Verkrijgbaar
Veldsla komt een groot deel van het jaar uit Nederland. Het is in feite een winter- en voorjaarsgroente. Het wordt zowel buiten als binnen (onder glas) geteeld, afhankelijk van het seizoen. Veldsla is een duurzame groentesoort, omdat het zowel prima gedijt in de volle grond als in de koude kas. Wanneer er geen aanvoer is uit Nederland, wordt het uit Italië geïmporteerd.

Bewaren

Als je veldsla koopt, moeten de blaadjes er niet verlept en frisgroen uitzien. De blaadjes blijven niet heel lang vers en je kan veldsla het beste binnen 1 à 2 dagen opeten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.