De voedingswaarde van veldsla

Voedingswaardetabel van veldsla per 100 gram:

Per 100 g / mlVeldslaADH*
kcal201,00%
Kj851,01%
Water (g)944,70%
Eiwit (g)23,57%
Koolhydraten (g)31,15%
Suiker (g)
Vet (g)0,20,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)0,333,33%
B1 (mg)0,076,36%
B2 (mg)0,074,67%
B3 (mg)0,42,50%
B5 (mg)
B6 (mg)0,16,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)4314,33%
B12 (ug)
C (mg)4053,33%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)167139,17%
Natrium (mg)151,50%
Kalium (mg)3008,57%
Calcium (mg)252,50%
Fosfor (mg)506,25%
IJzer (mg)450,00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)155,00%
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Veldsla groeit in kleine trosjes en heeft ovaalvormige blaadjes. Er zijn meerdere soorten. De sla die het vaakst in de winkel ligt is de jonge veldsla (ook wel broeivet genoemd). Ezelsoren of lamstong is volwassen veldsla met een steviger blad en grotere, donkere blaadjes.
Veldsla is terug van weggeweest en in korte tijd een populaire bladgroente geworden. Dankzij het stevige blad en de nootachtige smaak zijn we deze groente steeds meer gaan waarderen. Tegenwoordig ligt veldsla gewoon in de supermarkt. Een gezonde soort om als basis voor een (maaltijd)salade te gebruiken, maar ook geschikt door de stamppot of (dankzij de roosjesvorm) als garnering. Veldsla is het lekkerst, en meest gezond, wanneer deze rauw gegeten wordt.

Herkomst
Veldsla komt van Hollandse bodem en behoort tot de kamperfoeliefamilie. Hiermee is het familie van valeriaan. Vroeger werd de soort ook wel korensla genoemd en vaak als onkruid gezien. Pas later zijn we de soort als groente gaan waarderen.

Verkrijgbaar
Veldsla komt voor een groot deel in het jaar uit Nederland. Het wordt zowel buiten als binnen (onder glas) gezaaid, afhankelijk van het seizoen. Veldsla is een duurzame groentesoort omdat het zowel prima gedijt in de volle grond als in een koude kas. Wanneer er geen aanwas is, wordt de bladgroente uit Italië gehaald.

Bewaren

Bij aankoop hoort veldsla er fris en mooi groen uit te zien. De blaadjes kennen een korte houdbaarheidsdatum en dienen binnen 1 a 2 dagen geconsumeerd te worden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: