web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van vissticks

De voedingswaarde van vissticks

Voedingswaardetabel van vissticks per 100 gram:

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 239 11,95%
Kj 999 11,89%
Water (g) 53,8 2,69%
Eiwit (g) 16,4 29,29%
Koolhydraten (g) 13,9 5,35%
Suiker (g)
Vet (g) 13 18,57%
Verzadigd (g) 2
E.O.V. (g) 4,1
M.O.V. (g) 5,7
Omega 6 (g) 5,1
Omega 3 (g) 0,5
Cholesterol (mg) 38
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,4 1,14%
A (mg) 0,069 7,67%
B1 (mg) 0,11 10,00%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 4,7 29,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,15 10,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 16 5,33%
B12 (ug) 2 71,43%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 1,4 14,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 380 38,00%
Kalium (mg) 248 7,09%
Calcium (mg) 16 1,60%
Fosfor (mg) 120 15,00%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 120 80,00%
Magnesium (mg) 32 10,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 13 23,64%
Zink (mg) 0,58 3,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over vissticks
Een visstick bestaat uit een stuk witvis, voorzien van een krokante laag paneermeel. In het verleden werd hierbij gekozen voor kabeljauw, maar dat is inmiddels bij vrijwel in elk merk vervangen door koolvis. Vissticks worden over het algemeen aangeboden als diepvriesproduct. Het originele recept voor vissticks stamt uit de beginjaren van de 20e eeuw. Het recept werd toen gedeeld in een Engelse magazine, zodat mensen thuis in de eigen keukens vissticks konden bereiden. Men noemt vissticks in het Engels fish fingers. Eind jaren 50 kwam Iglo voor het eerst op de markt met de staafvormige snack zoals we die nu kennen. Het merk Iglo is op de markt gebracht door Unilever. In het Engels spreekt men overigens over ‘Birds Eye’. Iglo heeft de vissticks niet zelf uitgevonden, maar simpelweg verkregen door Vita NV uit Leiden op te kopen. Inmiddels is Unilever niet meer de eigenaar van Iglo, omdat dit merk in 2006 is overgenomen door Permira. Permira is een Britse investeringsgroep die wereldwijd opereert.

De gezondheidswaarde van vissticks
Veel leveranciers scheppen op over de voedingswaarde van vissticks. Het feit dat een visstick omega 3 bevat wordt dan vaak naar voren gehaald. Echter is het gehalte aan omega 3 zeer bescheiden. Vissticks zijn gebaseerd op witvis, deze zijn relatief arm aan omega 3. Vissen die wel rijk zijn aan al mega 3 zijn haring, zalm, makreel en sardientjes. Daarnaast worden vissticks gefrituurd, waardoor deze snack vrij veel vet bevat. De vetzuren waarin vissticks worden gebakken zijn over het algemeen plant aardig van oorsprong, dat betekent dat vissticks rijk zijn aan oma ga zes. Het frituren kan zorgen voor het vrijkomen van het ongezonde acrylamide. Kijken we naar de voordelen van vissticks dan zien we dat vissticks rijk zijn aan het schaarse jodium en selenium. Ook bevatten vissticks veel goedopneembare eiwitten.

Weetjes/wist je dat

  • Kapitein Iglo ruim 60 jaar oud is?
  • De rol van kapitein Iglo is vertolkt door vele acteurs die inmiddels overleden zijn?
  • Wij in Nederland spreken over Kapitein Iglo, maar in Engeland Captain Birdseye? En het Duits Käpt’n Iglo en het Italiaans wee Capitan Findus?
  • Men in het Duits spreekt over Fischstäbchen, dat visstaafjes betekent? In het Noors spreken ze met fiskepinner weer over visstokjes.
  • De Engelsen vissticks meestal eten in combinatie met witte bonen en patat?
  • Het originele recept van visstick gebaseerd was op haring? Dit omdat er een overvloed was aan deze vis. Pas later is de haring vervangen door witvis.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: