Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van vissticks

De voedingswaarde van vissticks

Voedingswaardetabel van vissticks per 100 gram:

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 239 11,95%
Kj 999 11,89%
Water (g) 53,8 2,69%
Eiwit (g) 16,4 29,29%
Koolhydraten (g) 13,9 5,35%
Suiker (g)
Vet (g) 13 18,57%
Verzadigd (g) 2
E.O.V. (g) 4,1
M.O.V. (g) 5,7
Omega 6 (g) 5,1
Omega 3 (g) 0,5
Cholesterol (mg) 38
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,4 1,14%
A (mg) 0,069 7,67%
B1 (mg) 0,11 10,00%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 4,7 29,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,15 10,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 16 5,33%
B12 (ug) 2 71,43%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 1,4 14,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 380 38,00%
Kalium (mg) 248 7,09%
Calcium (mg) 16 1,60%
Fosfor (mg) 120 15,00%
IJzer (mg) 0,9 11,25%
Jodium (ug) 120 80,00%
Magnesium (mg) 32 10,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 13 23,64%
Zink (mg) 0,58 3,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over vissticks
Een visstick bestaat uit een stuk witvis, voorzien van een krokante laag paneermeel. In het verleden werd hierbij gekozen voor kabeljauw, maar dat is inmiddels bij vrijwel elk merk vervangen door koolvis. Vissticks worden over het algemeen aangeboden als diepvriesproduct.

Het originele recept voor vissticks stamt uit de beginjaren van de 20e eeuw. Het recept werd toen gedeeld in een Engels magazine, zodat mensen thuis vissticks konden bereiden. Men noemt vissticks in het Engels ‘fish fingers’.

Eind jaren 50 bracht Iglo de staafvormige snack op de markt zoals we die nu kennen. Het merk Iglo is op zijn beurt op de markt gebracht door Unilever. In het Engels spreekt men overigens over ‘Birds Eye’. Iglo heeft de vissticks niet zelf bedacht, maar simpelweg verkregen door Vita NV uit Leiden op te kopen. Inmiddels is Unilever geen eigenaar meer van Iglo. Dit merk is in 2006 is overgenomen door Permira, een Britse investeringsgroep die wereldwijd opereert.

De gezondheidswaarde van vissticks
Veel leveranciers geven hoog op over de voedingswaarde van vissticks. Vaak wordt dan naar voren gebracht dat een visstick omega 3 bevat. Het gehalte aan omega 3 is echter zeer bescheiden. Vissticks zijn gebaseerd op witvis, die relatief arm is aan omega 3. Vissen die wel rijk zijn aan omega 3 zijn: haring, zalm, makreel en sardientjes. Daarnaast worden vissticks gefrituurd, waardoor deze snack vrij veel vet bevat. De vetzuren waarin vissticks worden gebakken zijn over het algemeen plantaardig van oorsprong, dat betekent dat vissticks rijk zijn aan omega 6. Het frituren kan zorgen voor het ontstaan van het ongezonde acrylamide.

Kijken we naar de voordelen van vissticks dan zien we dat vissticks rijk zijn aan het schaarse jodium en selenium. Ook bevatten vissticks veel goed opneembare eiwitten.

wist je dat

  • Kapitein Iglo ruim 60 jaar oud is?
  • De rol van kapitein Iglo is vertolkt door vele acteurs die inmiddels overleden zijn?
  • Wij in Nederland spreken over Kapitein Iglo, maar in Engeland Captain Birdseye? En het Duits Käpt’n Iglo en het Italiaans wee Capitan Findus?
  • Men in het Duits spreekt over ‘Fischstäbchen’, dat ‘visstaafjes’ betekent? In het Noors spreken ze met ‘fiskepinner’ weer over ‘visstokjes’.
  • De Engelsen vissticks meestal eten in combinatie met witte bonen en patat?
  • Het originele recept van visstick gebaseerd was op haring? Dit omdat er een overvloed was aan deze vis. Pas later is de haring vervangen door witvis.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.