Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van wakame

De voedingswaarde van wakame

Voedingswaardetabel van wakame per 100 gram:

Per 100 g / ml Wakame ADH*
kcal 45 2,25%
Kj 188 2,24%
Water (g) 79,99 4,00%
Eiwit (g) 3,03 5,41%
Koolhydraten (g) 9,14 3,52%
Suiker (g) 0,65
Vet (g) 0,64 0,91%
Verzadigd (g) 0,13
E.O.V. (g) 0,058
M.O.V. (g) 0,218
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 0,5 1,43%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,23 15,33%
B3 (mg) 1,6 10,00%
B5 (mg) 0,697 13,94%
B6 (mg) 0,002 0,13%
B11 / Foliumzuur  (ug) 196 65,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 3 4,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 1 10,00%
Vitamine K (ug) 5,3 4,42%
Natrium (mg) 872 87,20%
Kalium (mg) 50 1,43%
Calcium (mg) 150 15,00%
Fosfor (mg) 80 10,00%
IJzer (mg) 2,18 27,25%
Jodium (ug) 3900 2600%**
Magnesium (mg) 107 35,67%
Koper (mg) 0,284 31,56%
Selenium (ug) 0,7 1,27%
Zink (mg) 0,38 2,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over Wakame
Wakame behoort tot de bruinwieren en is een van de bekendste zeewiersoorten. Het heeft een groene tot bruinachtige kleur en is lang en glad. Sommigen omschrijven wakame als ‘rubberachtig’ wanneer het vers uit het water wordt gehaald. Wakame groeit onder water waar het tot twee meter lang kan worden.

Wakame is tweejarig en groeit bij rotsachtige kusten verspreid over een groot deel van de wereld. Van de Verenigde Staten tot IJsland, maar ook in Japan en zelfs gewoon in de Nederlandse Oosterschelde. Wakame wordt geoogst van het voorjaar t/m de zomer. Een deel van het wier wordt afgesneden, waarna het gewoon doorgroeit. Hierna wordt het zeewier traditioneel aan de lucht gedroogd aan lange waslijnen of het wordt meteen verwerkt en gedroogd. Het zeewier wordt dan diepgroen van kleur en knapperig.

Verkrijgbaar
Wakame kan zowel vers, gedroogd als in poedervorm worden gekocht. Deze variëteiten vind je overigens zelden in één winkel. Wakame is meestal te koop in biologische supermarkten en toko’s, maar er zijn ook supermarkten die wakame verkopen. Je vindt het bij de sushiproducten.

Toepassing
Wakame heeft een ziltige smaak en is een stuk zoeter dan andere zeewieren. Het wordt vooral gebruikt in soepen en salades. Een bekend gerecht is de wakamesalade met sesamzaad die je in sushirestaurants kunt bestellen, maar die ook gewoon in de supermarkt wordt verkocht. Gedroogde wakame wordt ook gebruikt als wrap om bijvoorbeeld vis en groenten in te rollen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.