De voedingswaarde van wakeme

Voedingswaardetabel van wakeme per 100 gram:

Per 100 g / mlWakameADH*
kcal452,25%
Kj1882,24%
Water (g)79,994,00%
Eiwit (g)3,035,41%
Koolhydraten (g)9,143,52%
Suiker (g)0,65
Vet (g)0,640,91%
Verzadigd (g)0,13
E.O.V. (g)0,058
M.O.V. (g)0,218
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)0,51,43%
A (mg)00,00%
B1 (mg)0,065,45%
B2 (mg)0,2315,33%
B3 (mg)1,610,00%
B5 (mg)0,69713,94%
B6 (mg)0,0020,13%
B11 / Foliumzuur  (ug)19665,33%
B12 (ug)00,00%
C (mg)34,00%
D (ug)00,00%
E (mg)110,00%
Vitamine K (ug)5,34,42%
Natrium (mg)87287,20%
Kalium (mg)501,43%
Calcium (mg)15015,00%
Fosfor (mg)8010,00%
IJzer (mg)2,1827,25%
Jodium (ug)39002600%**
Magnesium (mg)10735,67%
Koper (mg)0,28431,56%
Selenium (ug)0,71,27%
Zink (mg)0,382,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over Wakame
Wakame behoort tot de bruinwieren en is een van de bekendste zeewiersoorten. Het heeft een groene tot bruinachtige kleur en is lang en glad. Sommigen omschrijven wakame als rubberachtig wanneer het vers uit het water wordt gehaald. Wakame groeit onder water waar het maximaal tot twee meter lang kan groeien.

Wakame is tweejarig en groeit bij rotsachtige kusten verspreid over een groot deel van de wereld. Van de Verenigde Staten tot IJsland, maar ook in Japan en gewoon in Nederland: aan de Oosterschelde. De oogst vindt plaats van het voorjaar t/m de zomer. De plant wordt niet in zijn geheel afgesneden, zodat de groei wordt bevordert. Hierna wordt het zeewier traditioneel aan de lucht gedroogd doormiddel van lange waslijnen of het wordt meteen verwerkt en gedroogd. Het zeewier wordt dan diepgroen van kleur en knapperig van textuur.

Verkrijgbaar
Wakame kan zowel vers, gedroogd als in poedervorm worden gekocht. Deze variëteiten vinden we vaak niet terug in één winkel, maar wakame is toch vrij gemakkelijk om aan te komen. In biologische supermarkten en toko’s heb je de meeste kans maar er zijn ook supermarkten die wakame verkopen. Deze vind je bij de sushiproducten.

Toepassing
Wakame heeft een ziltige smaak, maar een stuk zoeter dan andere zeewieren. Het wordt vooral gebruikt in soepen en salades. Een bekend gerecht is de wakamesalade met sesamzaad, die we in sushirestaurants kunnen bestellen maar ook gewoon in de supermarkt kunnen kopen. Gedroogde wakame wordt ook ingezet als wrap om bijvoorbeeld vis en groenten in te rollen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: