Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van witlof

De voedingswaarde van witlof

Voedingswaardetabel van witlof per 100 gram:

Per 100 g / ml Witlof ADH*
kcal 13 0,65%
Kj 58 0,69%
Water (g) 95,1 4,76%
Eiwit (g) 1,3 2,32%
Koolhydraten (g) 1,1 0,42%
Suiker (g)
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,3 3,71%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,15 3,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 20 6,67%
B12 (ug)
C (mg) 10,5 14,00%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 190 5,43%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 26 3,25%
IJzer (mg) 0,7 8,75%
Jodium (ug) 0,4 0,27%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 0,2 0,36%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over witlof
Witlof is een groente met een enigszins bittere smaak die niet iedereen kan waarderen. Tegenwoordig is het bittere grotendeels uit de meeste rassen gekweekt. Door witlof niet te lang te garen, behoud je veel smaak.

Herkomst en groeiwijze
Witlof is een bladgroente en behoort tot de composietenfamilie, net als bijvoorbeeld andijvie. De groente wordt altijd in het donker geteeld om het blad niet te laten verkleuren. Zou er wél licht bijkomen dan zou het loof niet wit zijn, maar groen.

Witlof is een tweejarige plant en groeit boven de grond aan een lange, dikke wortel die ongeveer net zo dik is als de witlof zelf. Het zijn dus de bladeren van de plant die worden gegeten. Een variatie op witlof is roodlof, ook wel radicchio genoemd.

De groente, zoals wij deze nu eten, werd in de 19e eeuw ‘bedacht’ in een champignonkelder door daar chicoreiwortels te laten groeien. Lange tijd is witlof in Frankrijk geteeld. Pas sinds 1970 wordt witlof ook op grote schaal in Nederland  geteeld.

Voordat witlof kan worden geoogst, gaat er veel tijd en energie in het gewas zitten. In het eerste jaar worden de witlofwortels geteeld. Zodra de wortels volgroeid zijn, worden ze geoogst en volgt het tweede gedeelte: het laten groeien van de bladerkrop in een laag voedzame aarde. Pas in het tweede jaar groeien hier de witlofstronken uit.

Verkrijgbaar
Vroeger was witlof een echte wintergroente, maar tegenwoordig wordt de groente jaarrond geteeld en ligt het dus vrijwel altijd in de winkel. De groente komt afwisselend uit Nederland, België, Spanje en Italië.

Bewaren
Bewaar witlof in de koelkast. De groente blijft ongeveer 10 dagen goed.

Toepassing
Witlof kan zowel rauw als verhit gegeten worden. Rauw is de groente prima te verwerken in een salade. Wat begeleidende zoete smaken zorgen ervoor dat het bittere niet te veel overheerst. Denk aan geraspte wortel, appel, rozijnen, gedroogde cranberry’s of een dressing met honing. Gegaarde witlof kennen we vooral van de klassieke ovenschotel met ham en kaas. Maar wist je dat witlof ook goed combineert met andere (zachte) kazen en met bijvoorbeeld noten? Witlof leent zich ook uitstekend om te wokken en smaakt lekker naast zoete aardappel.

Wist je dat:

  • Witlof ook wel ‘grondwitloof’ of ‘Brussels lof’ wordt genoemd? Deze laatste naam heeft de groente te danken aan het feit dat in de 19e eeuw rondom Brussel is ontdekt dat de bladeren (het lof) van de groente eetbaar zijn, wanneer die in het donker groeien.
  • Een Nederlander gemiddeld 3 kilo witlof per jaar eet? Andere grootverbruikers zijn België en Frankrijk. In andere landen is witlof niet populair en wordt het amper gegeten.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van witlof
In witlof zitten veel bitterstoffen, waaronder sesquiterpeen, lactone en lactucopicrine. Bitterstoffen bevorderen de uitscheiding van maagzuur en gal, die positief werken op de spijsvertering. Daarnaast ondersteunen bitterstoffen de lever (1).

Witlof gaat volgens wetenschappers parasieten in het spijsverteringkanaal tegen (2, 3). Ook bevat deze bladgroente de vezel inuline, dat een voedingsbron kan zijn voor de goede darmbacteriën (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Abd El-Mageed NM. Hepatoprotective effect of feeding celery leaves mixed with chicory leaves and barley grains to hypercholesterolemic rats. Pharmacognosy magazine. 2011; 7(26):151-6.

2. Athanasiadou S, Gray D, Younie D, Tzamaloukas O, Jackson F, Kyriazakis I. The use of chicory for parasite control in organic ewes and their lambs. Parasitology. 2007; 134(Pt 2):299-307.

3. Tzamaloukas O, Athanasiadou S, Kyriazakis I, Huntley JF, Jackson F. The effect of chicory ( Cichorium intybus ) and sulla ( Hedysarum coronarium ) on larval development and mucosal cell responses of growing lambs challenged with Teladorsagia circumcincta. Parasitology. 2006; 132(Pt 3):419-26.

4. de Wiele TV, Boon N, Possemiers S, Jacobs H, Verstraete W. Prebiotic effects of chicory inulin in the simulator of the human intestinal microbial ecosystem. FEMS microbiology ecology. 2004; 51(1):143-53.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.