Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van witte en volkoren noedels

De voedingswaarde van witte en volkoren noedels

Voedingswaardetabel van witte en volkoren noedels per 100 gram:

Per 100 g Volkoren tarwe gekookt ADH* Wit tarwe gekookt ADH*
kcal 134 6,70% 146 7,30%
Kj 564 6,71% 617 7,35%
Water (g) 65,6 3,28% 63,7 3,19%
Eiwit (g) 5,6 10,00% 5,2 9,29%
Koolhydraten (g) 23,7 9,12% 28,7 11,04%
Suiker (g) 0,4 0,8
Vet (g) 0,9 1,29% 0,8 1,14%
Verzadigd (g) 0,1 0,1
E.O.V. (g) 0,1 0,1
M.O.V. (g) 0,3 0,3
Omega 6 (g) 0,3 0,3
Omega 3 (g) 0 0
Cholesterol (mg) 0 0
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 4,2 12,00% 1,4 4,00%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,1 9,09% 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,02 1,33% 0,03 2,00%
B3 (mg) 2,5 15,63% 1 6,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,003 0,20% 0,016 1,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10,7 3,57% 4,5 1,50%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,2 2,00% 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,7 0,58% 0,1 0,08%
Natrium (mg) 5 0,50% 3 0,30%
Kalium (mg) 70 2,00% 50 1,43%
Calcium (mg) 25 2,50% 15 1,50%
Fosfor (mg) 129 16,13% 73 9,13%
IJzer (mg) 1,7 21,25% 0,6 7,50%
Jodium (ug) 1 0,67% 1 0,67%
Magnesium (mg) 47 15,67% 18 6,00%
Koper (mg) 0,22 24,44% 0,12 13,33%
Selenium (ug) 11 20,00% 1 1,82%
Zink (mg) 1,3 8,67% 1 6,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over noedels
Een noedel is een soort deegwaar van ongegist deeg dat plat wordt gerold en in lange repen of slierten wordt gesneden. Noedels zijn in vele culturen een basisvoedsel. Zo zijn er Chinese, Japanse, Koreaanse, Filipijnse en Vietnamese noedels. Zelfs de bekende Italiaanse pasta valt onder de noedels.

Het woord ‘noedel’ werd in de 18e eeuw afgeleid van het Duitse woord ‘Nudel’. In Duitstalige landen zijn noedels al lange tijd een veel gegeten soort pasta. Een over de hele wereld bekend gerecht is ramen noedels, waarmee een Japanse noedelsoep wordt bedoeld. De soep bestaat uit tarwenoedels geserveerd in een bouillon op basis van vlees of vis, vaak op smaak  gebracht met sojasaus of miso.

Bereiden
Noedels worden gewoonlijk bereid in kokend water, meestal met een snufje zout. Afhankelijk van de dikte duurt het koken van zachte tarwenoedels zelden langer dan drie tot vijf minuten. Rijstnoedels zijn nog sneller gaar dan tarwenoedels. Ze worden hierna vaak gebakken of gefrituurd. Aan noedelgerechten worden vele soorten saus toegevoegd. Dat is wel nodig, want noedels op zich zijn vrij saai van smaak. Noedels worden ook vaak gebruikt als vulling in soepen.

Bewaren
De houdbaarheid van instant noedels varieert van 2 tot 12 maanden. Verse noedels moeten in hun originele verpakking worden bewaard in de koelkast en zijn niet langer dan een paar dagen of maximaal een week houdbaar. In gedroogde vorm zijn noedels ongeveer een jaar houdbaar.

Geschiedenis
Er zijn vele verhalen over de oorsprong van noedels. Volgens de meeste bronnen zijn  noedels ontstaan in China.

Ingrediënten
Aziatische noedels kunnen, behalve van tarwemeel, worden gemaakt van rijst, yamwortels of mungbonen. Tarwenoedels, de meest gegeten soort, worden gemaakt van een zachte vorm van tarwemeel, water, zout en soms ei. Dit is een ander soort tarwe dan de harde (durum) tarwe voor pasta. Er bestaan ook instant noedels, deze bevatten meestal bloem, zout en palmolie. De kant-en-klare instant noedels bevatten daarbij vaak ook nog zout, kruiden en mononatriumglutamaat (MSG).

Instant noedels
Instant noedels worden over de hele wereld veel gegeten. Omdat ze niet duur zijn en slechts enkele minuten nodig hebben om te bereiden, zijn ze aantrekkelijk voor mensen met een beperkt budget en weinig tijd. De noedels zijn voorgekookt, wat betekent dat ze zijn gebakken of gestoomd en vervolgens aan de lucht zijn gedroogd.

Instant noedels worden verkocht in verpakkingen met een klein pakje kruiden of in bakjes waaraan water kan worden toegevoegd. Zo kunnen ze vervolgens in de magnetron worden opgewarmd of worden toegevoegd aan een pan met gekruid kokend water. Uiteraard zijn instant noedels erg handig, maar of ze erg gezond zijn valt te betwijfelen.

Hoe gezond zijn noedels?
De meeste noedels bevatten weinig vezels en eiwitten, maar vooral veel vet, koolhydraten en natrium. Omdat ze weinig vezels en eiwitten bevatten, zijn ze niet bevorderlijk om op gewicht te blijven, omdat ze geen verzadigd gevoel geven. Uit studies blijkt dat de consumptie van instant noedels gepaard gaat met een hogere inname van natrium, calorieën en vet en een lagere inname van eiwitten, vitaminen en mineralen. (1).

Instant noedels kunnen verder het risico op het ontwikkelen van het metaboolsyndroom verhogen: een aandoening die het risico op hartaandoeningen, diabetes en beroertes verhoogt. Een studie keek naar het dieet van meer dan 10.000 volwassenen. Het bleek dat het ten minste twee keer per week eten van instant noedels het risico op het metaboolsyndroom bij vrouwen verhoogde (2). Daarbij wordt het eten van instant noedels geassocieerd met een verlaagde vitamine D-spiegel, overgewicht, een zittende levensstijl en met het drinken van met suiker gezoete dranken (3).

Een veelgebruikt ingrediënt in instant ramen noedels is E-319, ook bekend onder de naam TBHQ (=Tertiair butylhydrochinon). Dit is een conserveringsmiddel om de houdbaarheid te verlengen en bederf van vetten, zoals palmolie, te voorkomen. Hoewel TBHQ in zeer kleine doses als veilig wordt beschouwd, hebben dierstudies aangetoond dat chronische blootstelling aan TBHQ het risico op lymfeklierkanker kan verhogen, leververgroting kan veroorzaken en kan leiden tot neurologische schade (4). Bovendien hebben sommige mensen die aan TBHQ waren blootgesteld, gezichtsstoornissen ondervonden en is uit reageerbuisonderzoek gebleken dat dit conserveringsmiddel het DNA kan beschadigen (5).

Een ander ingrediënt dat in de meeste merken instant noedels wordt aangetroffen is E-621, ofwel mononatrium-glutamaat. Het is een additief dat wordt gebruikt om de smaak van hartig voedsel te verbeteren. De consumptie van deze smaakversterker is in verband gebracht met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, hoge bloeddruk, zwakte, gespannen spieren en blozen van de huid (6, 7). Kies dus liever niet voor instant noedels, maar voor klassieke noedels. Deze bevatten meestal geen onnodige toevoegingen zoals conserveer-middelen of smaakversterkers.

Noedels zijn verder gemakkelijk gezonder te maken door ze te combineren met veel groenten. Maak daarbij zelf een gezonde saus en voeg een goede (plantaardige) eiwitbron toe, dan kan een noedelmaaltijd alsnog heel gezond worden!

Wist je dat?

  • Er minstens 350 soorten noedels te koop zijn?
  • Noedels al een lange geschiedenis kennen? Volgens bronnen werden ze duizenden jaren gelden al gegeten, vermoedelijk al rond 1100 v.C.
  • Kant-en-klare noedels een van de goedkoopste houdbare levensmiddelen zijn die je in de supermarkt kunt vinden?
  • China volgens de World Instant Noodles Association de meeste instant noedels eet van de hele wereld? Ongeveer 40 miljard porties per jaar.
  • Er elk jaar wereldwijd ongeveer 103 miljard porties instant noedels worden gegeten?
  • Astronauten soms ramen noedels mee de ruimte in nemen? Dit eten zij als tussendoortje of avondmaal.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.