De voedingswaarde van witte wijn

Voedingswaardetabel van zoete en droge witte wijn per 100 gram:

Per 100 mlWitte wijn (droog)ADH*Witte wijn (zoet)ADH*
kcal673,35%964,80%
Kj2763,29%4004,76%
Water (g)86,14,31%8580,60%
Eiwit (g)0,10,18%0,20,36%
Koolhydraten (g)0,60,23%5,92,27%
Suiker (g)0,65,9
Vet (g)00,00%00,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)00,00%00,00%
A (mg)00,00%00,00%
B1 (mg)00,00%00,00%
B2 (mg)0,010,67%0,010,67%
B3 (mg)0,10,63%0,10,63%
B5 (mg)0,00%0,00%
B6 (mg)0,021,33%0,010,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)00,00%00,00%
B12 (ug)00,00%00,00%
C (mg)00,00%00,00%
D (ug)00,00%00,00%
E (mg)00,00%00,00%
Vitamine K (ug)00,00%00,00%
Natrium (mg)40,40%131,30%
Kalium (mg)862,46%1103,14%
Calcium (mg)121,20%141,40%
Fosfor (mg)81,00%131,63%
IJzer (mg)0,67,50%0,67,50%
Jodium (ug)3,42,27%3,42,27%
Magnesium (mg)82,67%113,67%
Koper (mg)0,011,11%0,055,56%
Selenium (ug)00,00%00,00%
Zink (mg)0,040,27%00,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zoete en droge witte wijn

Witte wijn is een populaire alcoholische drank die meestal gekoeld wordt gedronken. Lange tijd is rode wijn de meest geliefde wijnsoort geweest, maar dat lijkt de laatste jaren te gaan verschuiven. Ook steeds meer mannen drinken witte wijn. Witte wijn wordt meestal gedronken bij het avondeten en de borrel.

Soorten

Grofweg kan er een verschil gemaakt worden tussen een droge en een zoete witte wijn. Een zoete witte wijn bevat relatief veel restsuiker en weinig zuren maar kan ook zoet gemaakt worden door suiker of een andere zoetstof. Een van de droogste wijnsoorten is een Muscadet. Zoete witte wijn is bijvoorbeeld Riesling of Muscat. Andere populaire wijnsoorten zijn Pinot Grigio, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Van druif naar wijn

Witte wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. Het sap bevat geen restbestanddelen van schil, steeltjes en pitten. De wijn wordt gefermenteerd zonder de schillen van de druif. Hierdoor is de drank blank (wit) van kleur. Dit betekent dat witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan worden.

De druiven worden geplukt en vervolgens wordt het sap uit de vruchten geperst en daarna opgevangen in vaten om daar te vergisten. Dit proces gebeurt onder koelere omstandigheden dan rode wijn. Hierdoor wordt de kenmerkende frisse, fruitige smaak van witte wijn behouden. Tijdens het gisten worden de suikers van het sap omgezet in alcohol. Hoe meer fruitsuikers de druiven bevatten hoe hoger het alcoholpercentage.

Na deze eerste gisting kan de wijn na een uitgebreide filtering gebotteld worden of er vindt nog een tweede gisting plaats. Hiermee krijgt de wijn een diepe smaak.

Herkomst

Witte wijn komt uit allerlei windstreken met elk haar eigen druivenras. Frankrijk is natuurlijk een populair wijnland, maar ook Spanje, Italië en Duitsland zijn bekende leveranciers van witte wijn. Buiten Europa kan witte wijn ook uit Zuid-Amerika of Zuid-Afrika komen.

Verkrijgbaar

Witte wijn is in elke supermarkt verkrijgbaar. De laatste jaren is het assortiment flink uitgebreid. Een grotere collectie vind je bij een wijnspeciaalzaak of slijterij. Een fles witte wijn kan enorm in prijs variëren. De kwaliteitswijnen zijn vaak een stuk duurder.

Bewaren

Afhankelijk van het type en de kwaliteit kan je witte wijn kort of lang bewaren. Bij sommige wijnsoorten komt dit laatste de smaak ten goede, maar bij ‘drinkklare’ wijnen gaat de smaak en kwaliteit juist achteruit. Over het algemeen kun je stellen dat witte wijn uit de supermarkt en de wat goedkopere wijnsoorten meteen gedronken kunnen worden en niet jaren op de plank behoren te liggen.

Toepassing

Witte wijn is natuurlijk lekker uit het glas maar er kan ook prima mee gekookt worden. Een scheut bij de soep of een witte saus doet de smaak versterken. Ook schaal- en schelpdieren kunnen in de witte wijn gekookt worden. Een belangrijk voorbeeld zijn mosselen. Verder zijn kip, vis en kaas ook goed te combineren met wat witte wijn. Tijdens het koken verdampt een deel van de alcohol, maar nooit helemaal.

Wist je dat:

  • Er tegenwoordig op steeds meer plekken alcoholvrije witte wijn wordt verkocht?
  • De oudste fles wijn 1600 jaar oud is?
  • In één fles wijn wel 700 druiven gaan?
  • Op veel druivenranken ’s nachts geoogst wordt? Hierdoor oxideren de druiven minder snel op weg naar de verwerkingsruimte.

Wetenschappelijk informatie over wijn

Over de gezondheidswaarde van wijn is al enige jaren veel discussie. Het drinken van wijn kent twee kanten. Een grote studie onder 124.000 mensen bracht aan het licht dat een matige wijnconsumptie het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziektes kan verlagen (1). Aan de andere kant verhoogt alcohol ook bij kleine hoeveelheden het risico op kanker (2). Rode wijn heeft een krachtige antioxidantwerking die het risico op hart- en vaatziektes kan verlagen (3). Rode wijn kan de HDL-cholesterolwaarden verbeteren (4). Onder andere de actieve plantenstof resveratrol in rode wijn kan achteruitga (5)ng van het brein tegengaan en zelfs tegen Alzheimer werken (6). Ook reumatische klachten aan de gewrichten kunnen volgens onderzoekers afnemen door het drinken van rode wijn (7).

De andere kant van wijn is dat het alcohol bevat en dat te veel alcohol het brein ernstig kan schaden (8). Droge wijn bevat minder suiker en is aan te raden boven de zoete variant. Alcohol is een verslavende stof, waardoor er al gauw te veel van wordt gedronken. Daarom kan er beter gekozen worden voor alternatieve bronnen van bijvoorbeeld resveratrol. Resveratrol is rijkelijk te vinden in pinda’s, moerbeien, chocolade en druiven. De Franse consumentenbond onderzocht supermarktwijn en constateerde dat vrijwel elke wijn bestrijdingsmiddelen bevat (9). Sommige wel 14 soorten. Biologische wijn is daarom aan te raden. Verstandig is om na een glas wijn een glas water te drinken. Wetenschappers raden vrouwen aan om maximaal 1 glas en mannen maximaal 2 glazen alcohol per dag te drinken. Om het risico op een alcoholverslaving tegen te gaan kan een glaasje wijn het beste worden beperkt tot het weekend.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Fuller TD. Moderate alcohol consumption and the risk of mortality. Demography. 2011; 48(3):1105-25.

(2) Ladouceur, Roger. “What if alcohol were harmful, even in moderation?” Canadian family physician Medecin de famille canadien vol. 63,10 (2017): 742.

(3) Saleem TSM, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. Journal of Cardiovascular Disease Research. 2010;1(4):171-176.

(4) Hansen AS, Marckmann P, Dragsted LO, Finné Nielsen IL, Nielsen SE, Grønbaek M. Effect of red wine and red grape extract on blood lipids, haemostatic factors, and other risk factors for cardiovascular disease. European journal of clinical nutrition. 2005; 59(3):449-55.

(6) Granzotto A, Zatta P. Resveratrol and Alzheimer’s disease: message in a bottle on red wine and cognition. Frontiers in Aging Neuroscience. 2014;6:95.

(7) Muthuri SG, Zhang W, Maciewicz RA, Muir K, Doherty M. Beer and wine consumption and risk of knee or hip osteoarthritis: a case control study. Arthritis Research & Therapy. 2015;17(1):23. doi:10.1186/s13075-015-0534-4.

(8) Vasanthi HR, Parameswari RP, DeLeiris J, Das DK. Health benefits of wine and alcohol from neuroprotection to heart health. Frontiers in bioscience (Elite edition). 2012; 4:1505-12.

(9) Volkskrant. Veel landbouwgif in Franse wijnen. September 2013.