De voedingswaarde van worst

Voedingswaardetabel van worst per 100 gram:

Per 100 g / mlWorstADH*
kcal31615,80%
Kj132215,74%
Water (g)51,12,56%
Eiwit (g)12,5222,36%
Koolhydraten (g)10,213,93%
Suiker (g)2,1
Vet (g)24,7335,33%
Verzadigd (g)9,518
E.O.V. (g)10,916
M.O.V. (g)3,16
Omega 6 (g)2,784
Omega 3 (g)0,239
Cholesterol (mg)67
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0,31528,64%
B2 (mg)0,16310,87%
B3 (mg)3,5722,31%
B5 (mg)00,00%
B6 (mg)0,1318,73%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)0,5921,07%
C (mg)
D (ug)0,22,00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)76876,80%
Kalium (mg)3349,54%
Calcium (mg)444,40%
Fosfor (mg)10813,50%
IJzer (mg)0,567,00%
Jodium (ug)4,32,87%
Magnesium (mg)113,67%
Koper (mg)0,033,33%
Selenium (ug)11,621,09%
Zink (mg)0,936,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over worst
Worst is een eeuwenoud product wat over een groot deel van de wereld wordt gegeten. Het is een verzamelnaam voor vele soorten. Veel landen hebben een eigen specialiteit, met ieder eigen ingrediënten, smaakmakers en bereidingswijze.

Worst wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees, maar tegenwoordig vinden we verschillende varianten. Zo wordt worst nu ook met rund-, kip-, of lamsvlees bereid. Worst bestaat uit vlees wat gemalen wordt. Daarna wordt extra vet en zout toegevoegd. Door kruiden en specerijen toe te voegen krijgt elke worst haar karakteristieke smaak. Het kenmerkende van worst is de dierendarm waar het vlees in geperst wordt. Dit bestaat voornamelijk uit collageen, een elastische bestanddeel wat de worst goed op zijn plaats houdt. Tegenwoordig worden worsten ook verpakt in plastic omhulsels, welke niet eetbaar zijn.

De bereidingswijze van de worst loopt verder sterk uiteen. Sommige worsten worden gekookt, andere gedroogd of gerookt. Hieruit ontstaan verschillende soorten. Een aantal bekend voorbeelden zijn salami, bloedworst, knakworst, chorizo, leverworst en natuurlijk de in Nederland geliefde rookworst.

Verkrijgbaar
Worst is in elke supermarkt verkrijgbaar. De kwaliteit van het product loopt sterk uiteen. Worsten uit de fabriek zitten vaak vol onnodige additieven.

Toepassing
Worst kan op tal van manieren worden ingezet. Als borrelhapje, op de boterham of verwerkt in een gerecht. Veel mensen eten worst ook als tussendoortjes uit het vuistje. Onthoud dat worst een sterk bewerkt vleesproduct is wat we niet hoeven te eten voor onze gezondheid.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: