Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van worst

De voedingswaarde van worst

Voedingswaardetabel van worst per 100 gram:

Per 100 g / ml Worst ADH*
kcal 316 15,80%
Kj 1322 15,74%
Water (g) 51,1 2,56%
Eiwit (g) 12,52 22,36%
Koolhydraten (g) 10,21 3,93%
Suiker (g) 2,1
Vet (g) 24,73 35,33%
Verzadigd (g) 9,518
E.O.V. (g) 10,916
M.O.V. (g) 3,16
Omega 6 (g) 2,784
Omega 3 (g) 0,239
Cholesterol (mg) 67
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0,315 28,64%
B2 (mg) 0,163 10,87%
B3 (mg) 3,57 22,31%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0,131 8,73%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug) 0,59 21,07%
C (mg)
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 768 76,80%
Kalium (mg) 334 9,54%
Calcium (mg) 44 4,40%
Fosfor (mg) 108 13,50%
IJzer (mg) 0,56 7,00%
Jodium (ug) 4,3 2,87%
Magnesium (mg) 11 3,67%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 11,6 21,09%
Zink (mg) 0,93 6,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over worst
Worst is een eeuwenoud product, dat in een groot deel van de wereld wordt gegeten. Het is een verzamelnaam voor vele soorten. Veel landen hebben een eigen specialiteit met ieder eigen ingrediënten, smaakmakers en bereidingswijzen.

Worst wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees, maar tegenwoordig kan je ook worst kopen van rund-, kip-, of lamsvlees. Worst bestaat uit gemalen vlees waaraan extra vet en zout worden toegevoegd. Door specifieke kruiden en specerijen krijgt elke worst zijn eigen karakteristieke smaak.

Het kenmerkende van worst is de dierendarm waar het vlees in wordt geperst. Die bestaat voornamelijk uit collageen, een elastische ‘hoes’ die de worst goed op zijn plaats houdt. Tegenwoordig worden worsten ook verpakt in niet eetbare plastic omhulsels.

De bereidingswijze van de worst loopt verder sterk uiteen. Sommige worsten worden gekookt, andere gedroogd of gerookt. Hieruit ontstaan verschillende soorten. Een aantal bekende voorbeelden zijn: salami, bloedworst, knakworst, chorizo, leverworst en natuurlijk de in Nederland geliefde rookworst.

Verkrijgbaar
Worst is in elke supermarkt te koop. De kwaliteit van het product loopt sterk uiteen. Worsten uit de fabriek zitten vaak vol onnodige additieven.

Toepassing
Worst kan op tal van manieren worden gegeten. Als borrelhapje, op de boterham of verwerkt in een gerecht. Veel mensen eten worst ook als tussendoortjes uit het vuistje. Realiseer je wel dat worst een sterk bewerkt vleesproduct is dat je niet eet voor je gezondheid.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: